Egyszerű, különleges és ízletes nyersvegán desszertet hoztam a hétre. Aki követ a közösségi oldalaimon már láthatta, hogy nemrégiben vegán borvacsorát tartottam a barátaimnak. Erre az alkalomra készült ez a finomság, ami csak egy gyorsan összedobott, rögtönzött fogás volt, de a vendégeim a lelkemre kötötték, hogy osszam meg a receptjét, mert annyira ízlett nekik. Szóval itt is van. 🙂
A vegán mascarponéhoz annyit hozzáfűznék, hogy ilyen feldolgozott készítmények rendszeres fogyasztását nem javaslom, de időnként azért belefér egy kiegyensúlyozott életmódba. A Veganchef márka összetevőivel egészen kibékültem, de egyébként helyette használható pl. Violife natúr „sajtkrém” is. Számomra ezek még mindig elfogadhatóbbak, mint az ipari tejtermékek, de persze ez mindenkinek a maga döntése. 🙂
Na de elég a szóból, lássunk neki a desszertkészítésnek!
Recept
Hozzávalók 4 adaghoz
Alap
- 6 ek gluténmentes zabpehely /köles- vagy hajdinapehely
- 2 marék blansírozott mandula (vagy haladóbb hisztaminosoknak kesudió)
- 2 szem friss datolya
- opcionális: 1 tk karobpor
- 1 csipet (parajdi) só
Áfonyás krém
- 200 ml sűrű kókuszkrém (konzerves/dobozos) vagy kókuszjoghurt
- 100 g fagyasztott áfonya
- 1 ek por eritrit
- ½ tk vanília őrlemény
Mascarponés krém
- 250 g vegán mascarpone jellegű krém (Veganchef) vagy natúr vegán sajtkrém helyettesítő
- 2 ek por eritrit
- ½ tk vanília őrlemény
Elkészítés
- A mandulát leforrázzuk és állni hagyjuk a vízben legalább 1-2*.
- A leszűrt mandulát a datolyával és a zab/köles/hajdinapehellyel, opcionálisan karobporral és egy csipet sóval aprítógépben alaposan összedolgozzuk, míg teljesen össze nem sűrűsödik. Ez néhány percig is eltarthat, közben időnként pihentessük az aprítót és szükség esetén kaparjuk le az edény szélére feltapadt masszát.
- Az alapot nyomkodjuk 4 pohár/kehely aljába, majd tegyük a hűtőbe.
- Az áfonyás és a mascarponés krémet is ugyan úgy készítjük el, mindkettő esetében aprítógépben / botmixerrel dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd oszlassuk el a magvas-datolyás alapon.
- A képen az áfonyás réteg van felül, de célszerűbb ezt alulra tenni, mert sűrűbb lesz, mint a mascarponés krém, így könnyebb lesz rétegezni.
- Néhány órát hagyjuk állni hűtőben, tálaláskor a tetejét megszórhatjuk pl. liofilizált gyümölcsökkel.
*A lépés elhagyható de így könnyebb vele dolgozni, illetve ezzel csökkentjük az antitápanyag tartalmat is, így könnyebben emészthető és csökkentjük az antitápanyag tartalmát is, ezáltal javítjuk a benne lévő ásványi anyagok felszívódását.
Bár igényel némi előkészületet és várakozást, de a nettó elkészítési idő nem több, mint fél óra, és elrontani sem lehet! 🙂 Az íze pedig… ha már a nem mentesen étkező barátaim és kérték a receptet, akkor nem is kell ecseteljem. De mondjuk, hogy olyan jó, mint amilyen gusztán néz ki! Remélem, Ti is szeretni fogjátok!
Szeretettel,
Detti