Barion Pixel

hello@mentesutakon.hu

Mentes Utakon Logo

A hisztaminérzékenység egyik diagnosztizálási módja - DAO enzimszint mérése vérvétellel

A hisztaminérzékenységet tapasztalatom szerint nagyon kevesen ismerik, és sokszor még azok sem tudnak róla sokat, akik érintettek ebben. Pedig egyre többünk szenved ettől diagnózis nélkül. A következőkben néhány alap információval szeretnék szolgálni a hisztaminról, a hisztamin intolerancia tüneteiről, okairól és kezeléséről.

Mentes Utakon hisztamin intolerancia

Mi az a hisztamin?

Az első kérdés mindig az, hogy mi is az a hisztamin? Már szinte mindenki hallott róla, de kevesen tudják, milyen szerepet tölt be szervezetünkben. A hisztamin egy biogén amin, és a hisztidin nevű aminosavból keletkezik. Szöveti hormonként és idegi átvivő (neurotranszmitter) anyagként működik.

Legfontosabb szerepe:

A hisztamin tehát fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében, jelenléte elengedhetetlen, hiszen a védekezőendszerünk részeként szervezetünk is termel hisztamint. A hisztamin jelenléte gyulladást okoz, ezzel küzdve a potenciális kórokozókkal, allergénekkel szemben. Ez egy természetes folyamat, amely mindaddig nem okoz problémát, amíg nem emelkedik meg tartósan a hisztamin szintje a szervezetben, és amíg az „elhasznált” hisztamint képesek vagyunk lebontani.

A hisztamin lebontása

A hisztamin a szervezetbe jutva a diamino-oxidáz (DAO) és a N-metil-transzferáz enzim hatására lebomlik (a vérben, a májban, a vesékben és a vékonybélben). A DAO segítő anyagként B6-vitamint és Mg-ot is felhasznál ehhez, míg az enzim termeléséhez a C-vitamin és a réz elengedhetetlenek, így hisztamin érzékenység esetén különös figyelmet kell fordítani ezek megfelelő bevitelére a szervezetbe! A hisztaminérzékenységet gyakran az okozza, hogy ezekből az enzimekből kevés termelődik vagy pedig nem elég aktívak. Emiatt a felvett hisztamin nem tud rendesen lebomlani, és allergiaszerű tüneteket idéz elő. A hisztaminintolerancia sokszor más ételérzékenység következtében vagy mellett lép fel, a nem tolerált élelmiszer erőteljes hisztaminfelszabadulást idéz elő.

A hisztamin akkor okoz problémát, ha felhalmozódik, és szervezetünk nem képes megfelelően lebontani.

A hisztamin intolerancia tünetei:

A hisztaminérzékenység tünetei igen szerteágazók, ezért igen nehéz diagnosztizálni. A tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a hisztamin szintje szervezetünkben meghaladja az egyéni “tűrőképességünket”.

A hisztamin intolerancia leggyakoribb tünetei (a teljesség igénye nélkül):

Amennyiben ezek közül több tünetet is észlelsz magadon oly módon, hogy jelentősen befolyásolja közérzeted és életminőséged, érdemes szakorvoshoz fordulni, és kérni, hogy teszteljen hisztaminérzékenységre, illetve megpróbálkozni a hisztaminszegény diétával, és kitapasztalni, hogy érzel e javulást magadon.

Diagnózis

Hisztaminintolerancia gyanú esetén a legbiztosabb diagnózist a DAO enzimszint és a hisztaminszint EGYIDEJŰ mérése adja. Ebből látszik ugyanis, hogy felborult-e a szervezet egyensúlya, de fontos tisztán látni, hogy ez is csak egy pillanatkép a szervezet állapotáról.

A DAO enzim értéke funkcionális tartomány szerint 40 alatt már rossz, de alacsony DAO szinttel is lehet tünetmentesnek lenni, ha az aktivitása magas. Így ha alacsony a DAO szinted, de hisztamin diétával nem érzékelsz állapotjavulást, akkor nem itt lesz a probléma. Nyomós indok nélkül pedig nem szabad hosszútávon hisztamindiétát tartani!

A hisztaminérzékenység okai

A hisztaminintolerancia leggyakoribb okai:

A diétán túl nagyon fontos a megfelelő C- és B6-vitamin, illetve a magnézium, kalcium, réz és cink bevitel. Én magam nem vagyok sem orvos, így súlyos panaszok esetén mindenképp a szakemberrel való konzultálást javaslom. Célom mindössze annyi, hogy funkcionális táplálkozási szakértőként támogatást nyújtsak a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, és segítsek jobban megérteni, hogy milyen tényezők állhatnak panaszaid mögött.

Források

Az alábbi helyekről tájékozódtam, melyeket ajánlok mindenki figyelmébe, aki részletesebben szeretne tájékozódni a témában:

Dr. Balaicza Erika (2013). Hisztamintúlérzékenység

Dr. Becky Campbell (2019). The 4-Phase Histamine Reset Plan: Getting to the Root of Migraines, Eczema, Vertigo, Allergies and More