Barion Pixel

hello@mentesutakon.hu

Mentes Utakon Logo

Hisztaminszegény vegán bioborok

Éld át újra az önfeledt borozás élményét!

Mint tudjátok, az egészséges életmódnak szentelem az életem, azonban néha jól esik egy pohár borral koccintani a barátaimmal, és az én szemléletemben ez a kettő nem zárja ki egymást. Hisztaminérzékenyként azonban nagyon megosztó kérdés az alkoholfogyasztás, hiszen az erjesztett alkoholos italok magas hisztamintartalmúak, és DAO-enzim blokkoló hatással is bírnak, ezentúl nagy mennyiségben fogyasztva a
bélflórára is káros a hatásuk. Sokaknak hiányzik azonban az önfeledt borozás élménye: a közösségi, családi, baráti, romantikus pillanatok, amit egy pohár minőségi borral szeretünk megkoronázni. Ezért indítottam el a vállalkozásomat, a Mentes Bor webshopot.

Míg az átlagos borok hisztamintartalma 2-10 mg/liter, addig az osztrák burgenlandiWeiss borászat által termelt borok esetében ez garantáltan 0,1 mg/liter alatt van! Ezen termékeket akkor is ajánlom, ha gyakran küzdesz fejfájással, allergiás tünetekkel (kiütés, légúti panaszok, pirosodás) vagy könnyen megérzed az alkoholt, hiszen ezek hátterében s fontos szerepet játszik a hisztamin.


A kínálatban fruktóz-, szorbit-, és szulfitszegény (hozzáadott kén nélkül érlelt) borok is találhatók! Ízvilágban semmilyen különbség nincs a hagyományos borokhoz képest – a borok rendkívül jó minőségűek, ízletesek, gyümölcsös aromájúak.

Mentes Utakon mentes bor

Felmerül a kérdés, hogy minden hisztaminérzékeny nyugodt szívvel fogyaszthatja-e ezeket a borokat?

Fontos! A Mentes Borok mértékletes fogyasztását kizárólag haladó hisztamindiétában ajánlom, amikor már számos élelmiszert vissza tudtál vezetni, és tartósan tünetmentes vagy. Mindenkinek más az egyéni toleranciahatára, ennek tudatában az óvatos önkísérlet minden esetben szükséges. Az általam forgalmazott borokat azonban a fogyasztók többsége nagyon jól tolerálja. Bélgyulladás, súlyos bélkárosodás vagy májbetegség esetén egyáltalán nem javasolt alkoholt fogyasztani, így ezeket a termékeket sem! A borokat felbontás után hűtve tárolva 2-3 napon belül érdemes elfogyasztani, mivel a hisztamin tartalma felbontás után növekszik. Főzéshez, például rizottókészítéshez is kiváló, így alkohol sem marad benne.

Mitől más ez a bor, mint a többi?

Másik gyakori kérdés, hogy mitől lesz vegán a bor?

A szőlő a borkészítés folyamata során bizony több ponton is érintkezhet állati eredetű anyagokkal, mely műveletek a bor minőségét, stabilitását, tisztaságát nagyban befolyásolják. Ilyen folyamat például a derítés, azaz a bor megtisztítása a zavarosságot okozó részecskéktől. Ahogyan a művelet során a borhoz adagolt derítőszer a tartály aljára süllyed, „magával viszi” a nemkívánatos részecskéket is – azaz gyorsítja az üledék lesüllyedését, a bor tisztulását. A derítéshez gyakran állati eredetű anyagokat, így többek között tojásfehérjét, tojásport, halhólyagot, vagy csontokból kinyert zselatint, kollagént használnak (természetesen kis mennyiségben). Vegán borok esetében ezt többnyire a bentonit nevű, porszerű ásványi anyaggal teszik. Sajnos sok gyártó, borász maga sem tudja, mitől lesz vegán a bor, így alapos utánajárás lehet szükséges, hogy erről megbizonyosodjunk.