Barion Pixel

hello@mentesutakon.hu

Mentes Utakon Logo

Az ételérzékenységek útvesztőjében...

Mentes Utakon Zsiros Bernadett

Kedves Látogató! Zsiros Bernadett vagyok, 26 éves Funkcionális táplálkozási szakértő, közgazdász, vállalkozó.

Itt olvashatod el a történetemet. Az oldalamat személyes érintettségem miatt indítottam azzal a céllal, hogy segíthessek azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint ÉN, és hogy megmutassam, a “mindenmentes” táplálkozás is lehet tápanyagdús, változatos és élvezetes!

A sokadik “mentes” oldal létrehozójaként kezdésnek is szeretném megosztani, hogy miért is döntöttem úgy, hogy létrehozom ezt az oldalt, illetve hogy miben kaphatsz tőlem mást, mint a többi oldaltól. Először is, ezen az oldalon első sorban azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik hisztaminérzékenységben és/vagy több ételérzékenységgel is küzdenek egyszerre, de azoknak is, akik csak szeretnének egészségesebben, tudatosabban, és változatosabban táplálkozni. Az én receptjeim tényleg mindenmentesek, tehát minden fő allergéntől (glutén, tej, tojás, szója) mentesek, hisztaminszegények, élesztő-, kukorica-, burgonya-, napraforgóolaj- és kristálycukor mentesek, többségük magmentes és vegán is… Na, nálam ezt jelenti, hogy mindenmentes!

De hogyan is jutottam ide?

Röviden szeretném megosztani a történetem, mely 2016 telére nyúlik vissza, amikor is az egyre elviselhetetlenebb emésztési panaszaim (gyakori hasfájás, szorulás és hasmenés váltakozása) miatt gasztroenterológushoz fordultam. Ekkor ételallergiát diagnosztizáltak nálam tejfehérjére és olajos magvakra. A diéta megkezdését követően tüneteim azonnal enyhültek, emésztési panaszaim és az ekcémám majdnem teljesen megszűntek, és még a hajam is korábban elérhetetlennek tűnő növekedésnek indult. Pontosan két évvel később, 2018 Karácsonyra azonban ismét, a korábbinál is súlyosabb panaszaim jelentkeztek – erre mindig emlékezni fogok, mivel Szenteste még vacsorázni sem mertem, annyira rosszul voltam. Amikor már főtt krumplin élve is folyamatosan rosszul voltam, éreztem, hogy elkerülhetetlen, hogy újra felkeressem az orvosomat. Ő ugyan nem látott semmi okot rá, ami miatt újabb allergiáim alakulhattak volna ki, azonban kérésemre újra beutalt vérvételre. Azóta erőteljes fordulatot vett az életem. Gyakorlatilag majdnem mindenre ételallergiát állapítottak meg nálam (tejfehérje, glutén, tojás, szója, olajos magvak, halfélék, burgonya, paradicsom) néhány egyéb intolerancia mellé. Éreztem én, hogy nagy a baj, de nem, hogy ennyire. Az átállás igen nehéz volt, de szerencsére ki tudtam tartani, és igyekeztem a körülményekhez képest kreatív maradni a konyhában, valamint néhány ismerősöm unszolására – a gasztroenterológus ezt nem javasolta – felkerestem egy dietetikust is, aki szintén hasznos tanácsokkal látott el.

Sajnos a történetem itt még nem ér véget. Egy ideig úgy tűnt, minden rendben, de csak nem akart múlni minden panaszom, főként a puffadás. Mivel a szigorú diéta miatt fogytam is néhány kilót, így a puffadást még feltűnőbbnek és zavaróbbnak éreztem. Közben fél évet Norvégiában töltöttem egy egyetemi csereprogram keretében, így ezidő alatt nem tudtam orvoshoz fordulni. Végül hazatértem után felkerestem egy magánorvost is, ahol kérésemre teszteltek hisztamin intoleranciára, melynek eredménye pozitív lett. Bár az ezzel kizárt ételek erős összhangban vannak a korábban megállapított allergiákkal, azonban még számos további gyümölcsöt, zöldséget, adalékanyagot, stb. kellett kizárnom az étrendemből.

Nos, jól fel volt adva a lecke. Ebben a helyzetben két problémával szembesültem:

Kétségbeesésemben, külső segítség hiányában igyekeztem képezni magamat, és az önképzésen túl egy kisebb online táplálkozási tanácsadói és egy bélegészség kurzust is elvégeztem (majd funkcionális táplálkozási tanácsadó is lettem – de erről majd később). Végül pedig, egy kis külső biztatásra, és annál több belső indíttatásra úgy döntöttem, létrehozom ezt az oldalt, mert úgy gondolom, nem lehetek egyedül, akinek ilyen összetett a problémája, és segíteni szeretnék másoknak, akik hasonló cipőben járnak. Tudom, milyen nehéz, amikor hirtelen azt érzi az ember, hogy nincs kihez forduljon, és lehetetlennek tűnik a tájékozódás, hogy mit merj enni, és hogyan indulj el a gyógyulás felé… De van kiút! 🙂 Csak elkötelezettség, kitartás és türelem kell hozzá, hogy életmódot válts, de meglátod, utána jobban leszel, mint valaha! 🙂 Én másfél év után már elég sokmindent vissza tudtam vezetni az étrendembe, és egyre bátrabban próbálkozom “új” dolgokkal, de ha az elején mindent jól csináltam volna, minden bizonnyal hamarabb is jobb eredményeket tudtam volna elérni.

Szerintem 3 kulcsa van a gyógyulásnak:

Remélem, ebben én is a segítségedre tudok lenni!

Emellett úgy gondolom, a megelőzés is nagyon fontos, SŐT, milyen jó lenne, ha én is ilyen tudatos lettem volna, minden bizonnyal most nem lenne ennyi problémám… Ezért ajánlom az oldalam azok figyelmébe is, akik szeretnének egészségesebben élni, esetleg kevesebb allergizáló vagy állati eredetű ételt fogyasztani.

Jómagamnak körülbelül 2 év alatt sikerült nagyjából kikeverednem a “hiszti” útvesztőből, és az ezidő alatt felszedett tudásomat egy funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésen mélyítettem el. Tudom, hogy milyen érzés, amikor nincs aki segítsen, amikor eredménytelen minden vizsgálat, amikor már nem tudod, kihez merj fordulni… Ezért is határoztam el, hogy egy olyan szakmát szeretnék választani magamnak, amivel segíthetek azokon, akik hasonlóan nehéz egészségügyi megpróbáltatásokon mennek át, mint én. Így 2022 áprilistól már jelentkezhettek is hozzám táplálkozási tanácsadásra.

Őszintén remélem, hogy Te is megtalálod a számodra hasznos információkat az oldalamon, és bizalommal fordulsz majd hozzám, ha szeretnéd végre feltárni és kezelni a gyökérokokat, amelyek kiváltották az egészségügyi problémáidat! Ha kérdésed van, bátran vedd fel velem a kapcsolatot! 🙂

Jó egészséget, kitartást, jobbulást kívánok!

Detti

Mentes Utakon Logo

Ha kérdésed van, bátran vedd fel velem a kapcsolatot! 🙂

Kövess bátran: