Hisztaminérzékenység: mindennapok és gyógyulás
Ha abba a helyzetbe kerültél, hogy hisztamin diétát kell tartanod, minden bizonnyal elég elkeseredett vagy kétségbeesett lehetsz (ha pedig nem, akkor szuper, maradjon is így!).
Sokunknak nehéz ebben a helyzetben megfelelő segítséget kapni, és az egyes hisztamin táblázatok is igen ellentmondásosak tudnak lenni, és ezt még tovább bonyolítja, hogy a hisztaminérzékenyek körében az egyéni tolerancia is jelentősen befolyásolja, hogy mit tud befogadni a szervezetünk. Nem is beszélve arról, hogy a hisztaminérzékenység gyakran párosul egyéb ételérzékenységekkel (én például allergiás vagyok a tejfehérjére, a gluténre, a tojásra, a szójára, az olajos magvakra, a burgonyára, és a halfélékre is, vagyis gyakorlatilag szinte semmilyen allergént nem fogyaszthatok – illetve fogyaszthattam, mivel azóta néhány magfélét és a lazacot is tolerálom!). Nekem igen sok időbe telt, mire össze tudtam egyeztetni ezt a sokféle információt, és sikerült tájékozódnom a leghitelesebb forrásokból, miközben azt is kitapasztaltam, hogy az én saját szervezetem mit tud tolerálni és milyen mértékben. Hosszú és nehéz út ez, de remélem, tudok segíteni Nektek ebben, és ne feledjétek, hogy a hisztamin diéta bár igen szigorú, és sok lemondással jár, azonban – jobb esetben -csak néhány hónapra szól! Mindig tartsa ez bennetek a lelket, higgyétek el, gyorsabban elrepül az idő, mint gondolnátok, és közben nagyon sokat tesztek a hosszútávú egészségetekért!
Hogyan kezdjem?
Először is, hogy megkönnyítsd a dolgodat, mindenképp ajánlott étkezési naplót vezetni. Ezt megteheted papíron vagy akár egy mobilapplikációban is. (Én a Cara Care appot használtam egy ideig, bár ez angol nyelvű, de az ételeket magyarul is fel tudod jegyezni, és elég jó elemzéseket csinál.) Ez sokat fog segíteni abban, hogy felismerd, milyen ételek milyen reakciókat váltanak ki belőled. Ez azért nagyon fontos, mert ahogy korábban írtam, az egyéni tolerancia igen eltérő lehet egyénenként.
Fontos, hogy a hisztamindiéta nem csak az étkezésről kell szóljon.
- Fő szerepe az, hogy a védekezőrendszerünk részeként segít megszabadulni az allergénektől és a testidegen anyagoktól.
- Elősegíti az adrenalin felszabadulását és fokozza a szívizom összehúzódását és a pulzusszámot, vagyis heves és erős szívdobogást vált ki.
- Fokozza az étvágyat, részt vesz a hőszabályozásban, a vérnyomás-szabályozásban és a fájdalomérzékelésben.
- A gyomor-bélrendszerben a savtermelést és a gyomor-bélműködést irányítja.
A hisztamin tehát fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében, jelenléte elengedhetetlen, hiszen a védekezőendszerünk részeként szervezetünk is termel hisztamint. A hisztamin jelenléte gyulladást okoz, ezzel küzdve a potenciális kórokozókkal, allergénekkel szemben. Ez egy természetes folyamat, amely mindaddig nem okoz problémát, amíg nem emelkedik meg tartósan a hisztamin szintje a szervezetben, és amíg az „elhasznált” hisztamint képesek vagyunk lebontani.
A hisztamin lebontása
A hisztamin a szervezetbe jutva a diamino-oxidáz (DAO) és a N-metil-transzferáz enzim hatására lebomlik (a vérben, a májban, a vesékben és a vékonybélben). A DAO segítő anyagként B6-vitamint és Mg-ot is felhasznál ehhez, míg az enzim termeléséhez a C-vitamin és a réz elengedhetetlenek, így hisztamin érzékenység esetén különös figyelmet kell fordítani ezek megfelelő bevitelére a szervezetbe! A hisztaminérzékenységet gyakran az okozza, hogy ezekből az enzimekből kevés termelődik vagy pedig nem elég aktívak. Emiatt a felvett hisztamin nem tud rendesen lebomlani, és allergiaszerű tüneteket idéz elő. A hisztaminintolerancia sokszor más ételérzékenység következtében vagy mellett lép fel, a nem tolerált élelmiszer erőteljes hisztaminfelszabadulást idéz elő.
A hisztamin akkor okoz problémát, ha felhalmozódik, és szervezetünk nem képes megfelelően lebontani.
Diéta helyett életmódváltás
- Próbáljuk meg a stresszt is csökkenteni az életünkben, végezzünk rendszeresen meditációt vagy bármilyen tevékenységet, amely kikapcsol és megnyugtat minket (pl. jóga), szükség esetén kérjünk külső segítséget, hiszen sokszor lelki okok is állhatnak az egészségügyi és emésztési problémák mögött. A stressz pedig hisztamint szabadít fel a szervezetben!
- Emellett mindenképpen próbáljuk megtalálni a hisztamin intoleranciát eredményező gyökérokot, és kezeljük a problémát, hiszen ez elengedhetetlen a gyógyuláshoz.
- Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy szervezetünknek nem csak az étellel tudunk ártani, hanem a környezetünkben lévő anyagokkal is, így érdemes lehet otthonunkban lecserélni a tisztítószereket és kozmetikumokat minél természetesebb összetevőket tartalmazó, hipoallergén vagy kevésbé allergizáló termékekre. Ezen túl minden egyéb környezeti terhelést célszerű csökkenteni, pl. műanyag ételhordól és kulacsok, teflon bevonatú edények stb.
- Szervezetünket támogassuk megfelelő táplálékkiegészítőkkel, figyeljünk a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre, különös tekintettel ezekre: C-, D-, E- és B6-vitamin, magnézium, cink az immunrendszer támogatásához és a megfelelő enzimműködéshez. Az összetevőket minden esetben ellenőrizzük, hogy ne tartalmazzon semmilyen (felesleges) adalékanyagot, tartósítószert, vagy allergén összetevőt!
- Ezen túl, különös tekintettel a diétánk elején érdemes kúraszerűen hisztaminspecifikus probiotikumot szedni, de ez egy prebiotikus szelektív rostkomplex szedése nélkül akár haszontalan is lehet,
- Léteznek DAO enzim pótló készítmények is, ezeket azonban csak alkalomszerűen szabad szedni! Hosszútávú szedése ugyanos csökkenti a természetes enzimtermelést a szervezetben, így többet árthat, mint segít. Ha vendégségbe vagy étterembe megyünk, jó, ha van nálunk, de semmiképp ne szedjük rendszeresen.
A gyógyulás útja
- A hisztamin diéta legszigorúbb időszaka a diéta elején van: a tünetek súlyosságától függően 2-4 hétig kizárólag 0-s besorolású ételeket fogyasszunk, majd 4-8 hétig alacsony hisztamintartalmú ételeket, illetve (akár hosszútávon is) célszerű lehet a gyulladást okozó, bélflórát romboló ételeket (glutén, szója, tojás(fehérje), tej, cukor, mesterséges édesítők, üdítőitalok és gyümölcslevek, feldolgozott, adalékanyagos, tartósított élelmiszerek). Kerüljük az éttermeket, legalább az első, szigorú időszakban, mivel sosem tudhatjuk, mennyire frissek a felszolgált ételek, és milyen fűszereket használnak. A diéta megkezdésekor hamar gyors javulást érezhetünk, azonban 2-4 hétig érdemes tényleg minden hisztamintartalmú, hisztaminfelszabadító, és DAO enzim blokkoló ételt megvonni magunktól.
- Ezután nagyon fokozatosan, egyesével elkezdhetjük tesztelni az alacsonyabb (1 vagy 2-es) hisztamintartalmú ételeket, majd hosszútávon a magasabb hisztamintartalmú ételeket is. A táplálkozási napló vezetése ekkor még fontosabb lehet, hiszen ebben a szakaszban nagyon fontos, hogy felismerjük, melyik ételre hogyan reagálunk. Előfordulhat, hogy valamit csak hosszabb idő elteltével, vagy pedig soha nem tudunk teljesen visszavezetni étrendünkbe. A kulcs a fokozatosság és az óvatosság: először csak nagyon kis mennyiségben építsük vissza az elhagyott ételeket, mivel egy hosszabb diéta után szervezetünk „elfelejtheti, hogyan eméssze meg” az adott ételt, mivel átalakul a bélflóra, és egyes emésztőenzimek termelése csökkenhet. A teljes gyógyulásig, minden étel visszavezetéséig hosszú út vezethet, de ezt érdemes türelemmel végigjárnunk.
- A teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen a gyökérokok feltárása és kezelése, az ételérzékenységek kivizsgálása, továbbá a teljes életmódváltás, illetve az alábbiak is szükségesek lehetnek az egyéni állapot függvényében: Bélregenerálás, esetleges diszbiózis megszűntetése Méregtelenítés, máj támogatása Gyulladáscsökkentés Gyomorműködés helyreállítása
Az étrend személyreszabása és a táplálékkiegészítők egyéni beállítását elengedhetetlennek tartom a gyógyuláshoz, így mindenképpen javaslom egy jó szakember felkeresését. Ezzel kapcsolatban hozzám is fordulhattok. IDE KATTINTVA megtalálod, hogyan tudok Neked segíteni.
Felhasznált források
Dr. Balaicza Erika (2013). Hisztamintúlérzékenység
Dr. Becky Campbell (2019). The 4-Phase Histamine Reset Plan: Getting to the Root of Migraines, Eczema, Vertigo, Allergies and More