Zöldségek: articsóka, brokkoli, cékla, cukkini, édesburgonya, édeskömény, fehérrépa, karalábé, karfiol, káposztafélék, paprika, bizonyos hagymafélék (fehérhagyma, póréhagyma, fokhagyma), retek, salátafélék, sárgarépa, spárga, taró, tápióka, ubroka, zeller, zöldbab, taró,tápióka
Gyümölcsök: alma, áfonya, cseresznye, csipkebogyó, friss darolya, ribizli, füge, gránátalma, kókusz, khaki szilva, körte, maracuja, meggy, nektarin, barackfélék, dinnyefélék,szeder, szilva, szőlő…
Gabonák: amaránt, hajdina (hántolt), köles, quinoa, rizsfélék, tápióka, zab (gm)
Célszerű a glutén kerülése a gyulladáskeltő hatása miatt, aktív gyulladásos állapot és autoimmun folyamatok esetén pedig kifejezetten hatásos lehet gluténmentes diétát tartani!
Lisztek: kölesliszt, (barna)rizsliszt, teffliszt, tápiókaliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, quinoaliszt. Élesztő nélküli házi kovászos kenyerek általában jól tolerálhatók, még ha nem is gluténmentes – kivéve persze ha gluténérzékeny vagy! A finomított szénhidrátok, tehát mindneféle liszt túlzott fogyasztása kerülendő! (próbáld napi max 1 étkezézre korlátozni!) Mi a megoldás?
- Ha már liszt, legyen lassabban felszívódó, tápanyagdúsabb (pl. barnarizs, köles, hajdina,cirok, teff, tápióka, földimandula, kókusz, lenmag…)
- Ha már glutén, legyen jó minőségű, adalékmentes, élesztőmentes, hosszan kovászoltkenyér, jó minőségű (lehetőleg bio) ősgabonból (tönköly, alakor, tönke)
Friss, minőségi húsok: csirke, pulyka, kacsa, marha, vadhús
Friss halak: hering, ponty, pisztráng, hekk, tőkehal, lazac
Húsoknál és halaknál a minőségre, frissésségre különösen figyelni, megbízható forrásból vásárolni!
Magvak: földimandula, kesudió, makadámia, mandula, pisztácia, paradió, chiamag, lenmag, fenyőmag, szezám, kednermg, gesztenye
Zsírok: kókuszzsír (hidegen sajtolt) mct-olaj, szabadtartású állatok zsírja, extraszűz olivaolaj, avokádóolaj, vaj, ghee
(Tartós) hőkezelés kizárólag kókuszzsírral vagy állati eredetű zsiradékkal! Hidrogénezett olajok kerülendők!
Tejtermékek: tej, vaj, friss sajtok, jogurt. Alapvetően a kecske-, bivaly- és juhtejből készült termékek jobban tolerálhatóak. Diéta első 6 hetében célszerű minden tejterméket elhagyni, és a nagyüzemi tejtermékeket hosszútávon is kizárni az étrendből gyulladáskeltő hatásuk és hormontartalmuk miatt!
Növényi tejtermék helyettsítők: kókusz-, rizs-, zab- és amndulatej, illetve az ezekből készített termékek. Bár a legtöbb termék fermentációval készül, általában jól toleráhatók, azonban érdemes lehetőség szerint bio, minél kevesebb adalékot tartalmazó termékeket választani! Házi növényi italokat otthon is könnyedén készíthetünk! A növényi sajthelyettesítők nagyon feldolgozottak, de kis mennyiségben tolerálhatók lehetnek.
Tojás: tojássárga (hosszútávon akár fehérje is tolerálható), fürjtojás
Fűszerek: zöldfűszerek, ánizs, kömény, édes paprikapor, fehérbors (kis mennyiségben), koriander, ceyloni fahéj, feketekömény, fűszerkömény, kurkuma, szegfűszeg, vanília, gyömbér, citromfű, menta…
Italok: tisztított víz (csapvíz kerülendő!), gyümölcslevek a megengedett gyümölcsökből (lehetőleg hozzáadottcukor nélkül, és higítva), gyógyteák (csalánon kívül, bár vitatott), bio koffeinmentes kávé
Édesítőszerek: mindent csak kis mennyiségben, egyéni állapotnak megfelelően!
- stevia
- eritrit, xilit (cukoralkohol, nagy mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat!)
- bio, nyers méz
- juharszirup, tápiókaszirup
- datolya(paszta)
- kókuszvirágcukor
- (glicin – alapvetően nem édesítőszer, de kis mennyiségben használható cukor helyett)
Ecetek: almaecet, ecetesszencia, verjus (zöldszőlőlé)