Répatorta rajongók figyelem! Ígérem, ez a mentes répamuffin pont olyan finom, mint az “igazi”. Sokat kísérleteztem a tökéletes állag és ízvilág eléréséhez, és már sok kóstolóm is akadt, így örömmel mondhatom, hogy ezt a muffint bárkinek szívesen ajánlom. Kiadós, de puha és krémes, hmm… Na és persze ezek mellett allergén- és hisztaminmentes, vegán és cukormentes is. Bizony, még mindenmentesen, csak természetes össztevőkből is lehet finom süteményt készíteni! Lássuk is, hogyan készül ez a csoda!
Recept
Hozzávalók
- 140g kölesliszt
- 45 g barna rizsliszt
- 1 lenmagtojás (1 ek lenmagőrlemény/pehely + 3 ek langyos víz)
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1/2 tk vanília őrlemény
- 1/4 tk szegfűszeg
- késhegynyi szerecsendió (hisztaminérzékenyek óvatosan, enélkül is finom!)
- 1 csipet só
- 2 ek olvasztott kókuszolaj
- 2 ek almaecet
- 50 g áztatott friss datolya aprítógépben pürésítve VAGY 3-4 ek datolyaszirup/juharszirup, vagy bármilyen ennek megfelelő (természetes!) édesítőszer
- 500 g répa
- Sajtkrémhez
- 150 g vegán natúr sajtkrém (nálam Violife)
- 100 ml sűrű kókuszkrém (pl. Cocomas/konzervből a sűrű rész)
- 2 tk steviás kókuszvirágcukor/eritrit vagy pár csepp stevia kivonat
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés).
- Először áztassuk be a datolyát, és készítsük elő a lentojást.
- Apró lyukú reszelenőn vagy aprítóval reszeljük le a répát.
- Keverjük össze alaposan a száraz összetevőket.
- Aprítógépben daráljuk össze a datolyát, míg pürés nem lesz. Nem baj, ha maradnak benne darabok.
- Adjuk a száraz összetevőkhöz a datolyapürét, a lentojást és a reszelt répát, és kézzel alaposan gyúrjuk össze.
- Kanalazzuk 10 szilikon muffinformába a tésztát, és kb. 35 perc alatt süssük aranybarnára a muffinokat.
- Amíg kihűl, készítsük elő a sajtkrémet a tetejére: az összetevőket kézi robotgéppel verjük habosra*. Aki jobban sajtos ízt akar, az kihagyhatja a kókuszkrémet.
- Ha kihűltek a muffinok, habformázóval vagy kanállal fedjük be a őket a sajtkrémmel. Tároljuk hűtőben!
*Ez a hab természetesen nem lesz olyan állagú, mint egy rendes tejszínhab, de elég jól összeáll és megmarad a tetején!
Nálam a répatorta mindig is nagy kedvenc volt, ezért nagy öröm számomra, hogy végre újra fogyaszthatom így, “mentesítve” mindentől, amit nem ehetek. Remélem, Ti is szeretni fogjátok ezt a receptet!