Barion Pixel

Sütőtökös mindenmentes puszedli

Mentes Utakon - Sütőtökös mindenmentes puszedli

Mit szóltok egy glutén-, tej-, tojás-, szója- és cukormentes, hisztaminszegény, vegán puszedlihez, csak természetes, teljes értékű összetevőkből, ami még isteni finom is? Hát ez most egy ilyen recept lesz, és remélem, hogy Ti is imádni fogjátok.

A sütőtök számomra némi kihívást okozott, korábban valamiért nem tudtam jól emészteni és szaladgáltam tőle a mosdóba, tavaly írtam is, hogy nem nagyon lesz tökös receptem, de hát én is fejlődöm! 🙂 Szép fokozatosan lassan mindent visszaépítek az étrendembe, ami korábban panaszt okozott. Akadt azonban most is egy kis galibám a tökkel amit Insta sztoriban meg is osztottam és elég tanulságos volt, ezért szeretném itt is elmesélni. Mivel nem bio sütőtököt vettem, jó alaposan megmostam mielőtt felvágtam. Kézzel. Hát ez nem volt egy jó ötlet. Totál szétszedte a kezem, hiába sikáltam le többször is és kenegettem krémmel, mintha a régi ekcémám jött volna elő csak az egész tenyeremen… Bár egy nap alatt le is hámlott szerencsére minden a tenyeremről, azért mégiscsak ijesztő, hogy vajon mennyi és milyen vegyszer lehetett rajta, ami ilyet okozott… Szóval a tanulságaim:

1. Lehetőleg válasszunk bio zöldséget és gyümölcsöt!
2. Mindenképpen alaposan mossuk meg őket, ha bio, ha nem bio!
3. Az erősen vegyszerezett zöldségeket célszerű vagy kesztyűben, vagy pedig szivaccsal megmosni, főleg, ha érzékeny a bőröd!

Na de visszakanyarodva a táplálkozáshoz, mindig szeretem elmondani, melyik alapanyagnak milyen hasznos tulajdonságai vannak, hogy kicsit tágítsam a fejeteket és elősegítsem a tudatosságotokat. Szóval miért is érdemes sütőtököt fogyasztani? A sütőtök gazdag karotinoidokban (A-vitamin prekurzora), C- és B-vitaminokban, de számos ásványi anyagot (kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor) is tartalmaz, emellett antioxidéns, gyulladáscsökkentő és rosttartalma révén prebitikus hatású. Bár a glikémiás indexe viszonylag magas, azonban kalóriatartalma alacsony, így alapvetően nem kell tőle tartani. Szezonja szeptembertől januárig tart, érdemes kihasználni, és természetes forrásból bevinni ezt a sok hasznos anyagot a szervezetünkbe. Az útifűmaghéj pedig szintén prebiotikus, emellett béltisztító hatású is, azonban ebből végképp érdemes jó minségű, bio terméket választani, mivel ez tényleg a növény héjából van, így vegyszertartalma igen magas lehet!

Na ennyi száraz tény után jöjjön végre a fincsi recept!

Recept

Hozzávalók

*ha asztalt datolyát használsz, lehetőleg legyen bio, és áztasd kicsit forró vízben, hogy megpuhuljon. Fruktózérzékenység esetén vagy igény szerint más édesítővel is helyettesítheted, kb 100 g cukornak megfelelő mennyiségben.

Mentes Utakon - Sütőtökös mindenmentes puszedli

Elkészítés

  1. A sült sütőtököt pürésítsük össze a friss datolyával.
  2. Keverjük el a száraz összetevőket, a jobb végeredményhez érdemes a liszteket, sütőport át is szitálni.
  3. Adjuk hozzá a datolyás sütőtökpürét, az almaecetet és az olvasztott kókuszolajat/tahinit is, és jól gyúrjuk össze a tésztát.
  4. 20 percig pihentessük hűtőben – addig el is tudunk pakolni-, majd gyúrjuk át a
    tésztát.
  5. A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütésen.
  6. A tésztából formázzunk maroknyi / evőkanálnyi golyókat, és sorakoztassuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 16-18 db lesz belőle), és a tenyerünkkel lapítsuk le egy kicsit.
  7. Kb. 17 percig sütjük, míg épphogy elkezd barnulni, de még kissé puha.

A végeredmény egy omlós, lágy puszedli lesz. Ha mázat is tennél rá, mártsd a puszedliket 2 ek növényi joghurt, 1 ek víz és 2 ek por eritrit keverékébe. Érdemes hűvös helyen tárolni, bár úgyis elég gyorsan elfogy, mert a nem mentesen étkezők is odáig lesznek érte! 🙂 És remélem, Ti is imádni fogjátok!

Szeretettel, Detti

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
[loginform]
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?