
Idén kicsit továbbfejlesztettem a tavalyi gyömbéres-fügés morzsapite receptemet, ezúttal viszont sárgabarackkal készítettem, mivel most ennek van igazán szezonja. A finom érett sárgabarack önmagában is olyan édes, hogy plusz édesítés nem is szükséges a töltelékhez. Én pedig nagyon szeretem, ha a természetes édes ízeket tudom hagyni érvényesülni. Hacsak nem vagy cukorbeteg, akkor pedig a gyümölcsöktől egy normális mennyiségben nem kell félni, hiszen magas a rosttartalmuk és tele vannak vitaminokkal, főként, ha szezonálisan választunk.
Ezt a pitét a kollégáimon teszteltem, és azt kell mondjam, nagyon jó fogadtatása volt, sőt, úgy követelték a receptet, hogy gyorsan előre is kellett vennem a sorban. Remélem, Nektek is ízleni fog!

Recept
Hozzávalók
Pite alap
- 120 g földimandulaliszt (vagy darált mandula/mandulaliszt)
- 100 g gluténmentes zabliszt
- 60 g gm zabpehely
- 60 g kókuszliszt
- 1 tk vanília őrlemény
- csipet só
- 50 g olvasztott kókuszolaj
- 60 g datolyaszirup*
- 150 ml víz
*leturmixolt friss datolyával+pici vízzel, agave- vagy juharsziruppal, mézzel helyettesíthető
Pite töltelék
- kb. 500 + 200 g érett sárgabarack
- 1 ek chiamag
- 1/2 tk vanília őrlemény
- Pici víz


Elkészítés
- A tésztához keverjük el külön tálban a száraz és a nedves összetevőket, majd gyúrjuk össze, míg egységes masszát nem kapunk.
- A tészta legalább 3/4-ét nyomkodjuk egy kókuszolajjal vékonyan kikent piteforma aljába, és előmelegített sütőben 175 fokon süssük elő 5-7 percig.
- Közben kezdjük el előkészíteni a tölteléket. Ehhez 500 g sárgabarackot mossunk meg, magozzuk ki és kockázzuk fel, majd pici vízzel főzzük addig folyamatos kevergetés mellett, míg teljesen össze nem esik. A végén mehet bele a vanília és a chiamag, majd botmixerrel pürésítjük. Ha nem érzed elég édesnek, akkor kevés természetes édesítőt tehetsz bele – de szerintem tényleg felesleges.
- A maradék 200 g barackot vágjuk vékony szeletekre.
- A tölteléket oszlassuk el az elősütött pitealapon, erre sorakoztassuk fel a szeletelt barackot, majd a maradék 1/4 rész tésztát morzsoljuk rá a tetejére.
- Mehet vissza a sütőbe kb. 25-30 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.
- A tetejét akár egy kis ceyloni fahéjjal is meghinthetjük tálaláskor.
Belátom, a nagy melegben lehet, hogy nem a legjobb nekiállni ennek a süteménynek, de összességében nem nagy macera elkészíteni, és a sütővel sem kell sokáig fűteni a lakást. Viszont ígérem, hogy megéri, mert irtó fincsi, könnyed sütemény!