Mivel az idei évet sajnos azzal kezdtem, hogy benyeltem a covidot, így nagyon elmaradtam ezzel a beígért mákos gubabka, vagy másképp az én lusta mákos guba recepemmel. De engem még az ünnepek távolodta sem tántorítana el egy kis finomság készítésétől, szóval gondoltam bár megkésve, de azért elhozom Nektek a receptet most, hogy már összegyűjtöttem rá az erőt, hogy le is írjam.
A mák hisztamin besorolás szerint 1-es, én tavaly még nem mertem fogyasztani, de idén már adtam neki egy esélyt karácsonyra, és szerencsére nem okozott problémát. Remélem, sokan toleráljátok, és ki tudjátok próbálni ezt a különleges édességet, ami úgy született meg nálam, hogy rájöttem, hogy a kiflibe, amiből a gubát akartam csinálni sörélesztőpelyhet is tettem, ami nem igazán passzolt volna az ízvilághoz, és lusta voltam külön nekiállni kiflit sütni. Imádom viszont az Eden Premium lisztes babkát, ezért arra gondoltam, miért ne kerülhetne a mákos szötty a babkába. Ééés így született meg a GUBABKA! Na persze nem egyedül toltam be az egészet, így elmondhatom, hogy másnak is ízlett, nem csak nekem! 🙂
A recept néhány módosítással 2 Eden Premium receptből állt össze.
Recept
Hozzávalók
A tésztához
- 300 g Bake-Free piskóta-muffin vagy kelt tészta lisztkeverék (vagy vegyesen)
- 14 g ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor
- 1 csipet fekete só (tojásos aroma miatt)
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 tk vanília őrlemény
- 170 g langyos víz
- 150 g konzerves kókuszkrém (pl. Aldi Asia)
Mákos töltelék
- 100 g konzerves kókuszkrém
- 275 g víz (vagy növényi tej)
- 10 g ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor
- 50 g darált mák
- 3 g útifűmaghéj
Vaniliás töltelék
- 50 g köles
- 100 g konzerves kókuszkrém
- 50 g víz
- 15 g ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor
- 1 tk vanília őrlemény
Tipp: ha nem vagy hisztaminérzékeny vagy tolerálod, akkor a töltelékbe reszelt citromhéjat is tehetsz. Fruktózérzékenység, FODMAP diéta esetén a kókuszvirág cukor helyett használj steviás eritritet!
Elkészítés
- A mákos töltelékhez minden összetevőt tegyünk egy lábasba a mák és az útifűmaghéj kivételével, kezdjük el melegíteni, majd ha egynemű lett, adjuk hozzá a többi összetevőt is és rottyantsunk rajta egyet. Tegyük félre hűlni.
- A vaníliás krémhez mossuk át a kölest, majd főzzük össze minden összetevővel míg megpuhul a köles (kb. 15 p). Ezután aprítógépben/botmixerrel krémesítsük.
- A tésztához alaposan dolgozzunk össze minden összetevőt, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk téglalap alakúra.
- Oszlassuk el rajta a vaníliás, majd a mákos tölteléket.
- A hosszabbik oldal mentén csavarjuk fel szorosan a tésztát, majd hosszában középen vágjuk ketté a tésztagöngyöleget. Ezután óvatosan tekerjük össze a két részt.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc alatt készre sütjük.
- Tálalhatjuk magában, vagy kevés növényi tejjel meglocsolva.
Talán kicsit sok az edény és a részművelet, de egyébként még így is gyorsan elkészül, és az íze kárpótol a munkáért! 🙂