Omlós, finom, és egyszerű. Tökéletes allergén- és hisztaminmentes, vegán nassolnivaló, mellékíz nélkül. Jópár próbálkozásom benne volt, mire tökéletes lett ez a mindenmentes isler, de megérte, mert az eredmény valami isteni lett! Ezen felül pedig olyan egészséges összetevőkből készül, mint zab- és földimandula liszt, chiamag, sőt, a csokit leszámítva még cukormentes is. Ajánlom akár vendégvárónak, vagy pedig a rohanós hétköznapokra, ha csak szeretnénk valami finomságot bedobni a táskába. Érdemes kipróbálni, nem fogtok csalódni!
A lisztek ebben az arányban működnek jól, így azon nem érdemes változtatni. A házi chiadzsem helyett aki tolerálja, természetesen készítheti bolti lekvárral is, a chiatojás helyett pedig rendes tojást is használhattok.
Recept (~7-8 nagyobb islerhez)
Hozzávalók
- 110 g gluténmentes zabliszt
- 80 g földimandula liszt
- 1 ek steviás eritrit (4:1)
- 1/2 tk (3 g) szódabikarbóna
- 1/2 tk vanília őrlemény
- 30 g puha kókuszolaj
- 1 chiatojás (1 ek chiamag + 3 ek langyos víz)
- 50 ml langyos víz / növényi tej
- Házi chiadzsem
- 100 g fagyasztott áfonya/pirosgyümölcs
- 1 ek chiamag
- 4 ek víz
- 1 tk steviás eritrit (4:1)
- Csokimáz: 40 g vegán fehércsoki + 10 g kókuszolaj
Ha teljesen cukormentesre szeretnéd, használj cukormentes csokoládét vagy tiszta kakaóvaj, kókuszolaj és tetszőleges édesítő keverékét.
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütésen.
- Készítsük elő a chiatojást: keverjük össze a chiamagot a langyos vízzel, és tegyük félre.
- Mérjük ki és keverjük el alaposan a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a langyos vizet/tejet, a lágy kókuszolajat és a chiatojást, és gyúrjuk össze a tésztát.
- Enyhén lisztezett szilikon lapon lapítsuk ki, és nyújtsuk kb 4-5 mm vastagra, majd szaggassuk tetszőlegesen. Szépen lehet nyújtani, nem szakad. Én egy nagyobb szájú pohárral szaggattam, így most 7 nagy islerem lett (azaz 14 kört szaggattam).
- 20 perc alatt süssük készre (a széle elkezd barnulni, és jól megkeményedik), utána pár percig még hagyhatjuk a nyitott sütőben ha nem ég meg, majd tegyük hűvös helyre kihűlni.
- Amíg sül a linzer tészta, addig készítsük el a chiadzsemet: tegyük fel főni a gyümölcsöt a többi hozzávalóval, és főzzük addig, amíg teljesen össze nem esik, szét nem fő (kb. 10 perc), majd aprítógépben turmixoljuk le a jobb állagért.
- A kihűlt linzereket ragasszuk össze 1-1 púpos kiskanál dzsemmel.
- A vegán fehércsokit vízgőz felett olvasszuk meg a kókuszolajjal, és mártsuk bele a kekszek egyik felét, vagy egy kanállal oszlassuk el rajta.
- Kb. 1 órát pihentessük hűtőben, amíg megdermed a csokimáz, és a tészta kicsit megszívja magát.