Mindenmentes, hisztaminszegény, vegán morzsapite, amit kedvetekre variálhattok szezonális gyümölcsökkel! Több körben teszteltem nem mentesen étkezőkkel is, és egyöntetűen odáig voltak érte! Issteni finom, próbáljátok ki!
A tészta alapját BlogiBakesIt Bogi receptje ihlette, ezt dolgoztam át kicsit. Bár a mandulát alapvetően már jól tolerálom, mandulavajat is rendszeresen használok, azonban próbálok nem túlzásba esni, és azokra is gondolni, akik hisztaminérzékenység vagy allergia miatt ezt sem fogyasztják, így földimandulalisztet használtam hozzá.
A füge az egyik kedvenc gyümölcsöm, ezért nagy szívfájdalmam, hogy csak néhány hónapig szerezhető be. Azért is jövök ilyen későn fügés recepttel, mert mindig megettem az összeset, mire sütöttem volna vele… Na de most! Fú, de jó lett! Viszont természetesen mást is használhattok tölteléknek, a két legegyszerűbb tippem:
- vékony szeletekre vágott alma/körte, fahéjjal megszórva – ennyi!
- házi “chiadzsem” pl. fagyasztott áfonyából (~300 g áfonya + 3 tk édesítő + 3 tk chiamag + pici víz összefőzve, kb ekkora mennyiség elég kell legyen, de persze több töltelélet is használhattok)
Viszonylag gyorsan elkészül, szerintem elrontani sem lehet! Na nem szaporítom a szót, jöjjön a recept!
Recept
Hozzávalók
Pite alap
- 120 g földimandulaliszt (vagy darált mandula/mandulaliszt)
- 120 g gluténmentes zabliszt
- 60 g kölespehely (vagy gm zabpehely)
- 60 g kókuszreszelék
- 1/2 tk vanília őrlemény
- csipet só
- 50 g olvasztott kókuszolaj
- 60 g datolyaszirup*
- 100 ml víz
*agave- vagy juharsziruppal, mézzel helyettesíthető, de az állaga, vízigénye ezekkel kevesebb lehet!
Töltelék
- kb. 400 g friss, érett füge
- 5 g friss gyömbér
- 2 csipet édesítő (nálam ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor)
- 3 tk chiamag
- 1/2 tk fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
Elkészítés
- A tésztához keverjük el külön tálban a száraz és a nedves összetevőket, majd dolgozzuk össze, míg egységes masszát nem kapunk.
- A tészta 3/4-ét nyomkodjuk egy kókuszolajjal vékonyan kikent piteforma aljába, és előmelegített sütőben 170-180 fokon süssük elő 5-7 percig.
- Közben kezdjük el előkészíteni a tölteléket. Ehhez vágjuk le a füge végeit és kockázzuk fel, a gyömbért pucoljuk és reszeljük le, majd kevés édesítővel főzzük addig (folyamatos kevergetéssel!), míg teljesen össze nem esik. A végén mehetnek bele a fűszerek és a chiamag, majd botmixerrel pürésítjük.
- A tölteléket oszlassuk el az elősütött pitealapon, majd a maradék 1/4 rész tésztát morzsoljuk rá a tetejére.
- Mehet vissza a sütőbe kb. 30 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.
Ugye nem bonyi? Ételérzékenyként is ehetünk finomakat, ne feledjétek! <3 Szerintem egy mentes cukrászdában is megállná a helyét! Írjátok meg, Nektek hogy ízlett!