Barion Pixel

Mindenmentes fahéjas-mandulás babka

Mentes Utakon mindenmentes fahéjas-mandulás babka

Szeretnétek egy szuper egyszerűen elkészíthető, gyönyörű, egészséges, mellékízmentes süteményt? Akkor ezt a babkát érdemes kipróbálnod! Hisztaminmentes diétában is fogyasztható, gluténmentes, vegán, cukormentes, és igen, még így is elképesztően finom! Általában nem vagyok oda annyira a lisztkeverékes desszertekért, de ez… megérte, hogy felkerüljön a blogra is! 🙂

Alapvetően Gyovai Orsi babka receptjét dolgoztam át, tettem hisztaminbaráttá és még egyszerűbbé. A töltelékre két alternatívát is hoztam. Ha teljesen hisztaminbaráttá tennéd, akkor földimandulaliszttel készítsd, ha pedig tolerálod a mandulát (1-es), akkor durvára darált mandulával is kipróbálhatod, de mindkét verzió is issteni!

Most először próbáltam ki a ceyloni fahéjat is, melynek különlegessége, hogy a hagyományos fahéjjal szemben a kumarin tartalma elenyésző, így nagyobb mennyiségben is fogyasztható. Az íze is különlegesebb erőteljesebb, még sütés után is. A hisztaminérzékenyeknek kissé zavaros lehet, hogy elég ellentétes információk keringenek a fahéj hisztamin diétába illeszhetőségéről. Az én tapasztalatom az, hogy a legtöbben jól tolerálják, de ahogy minden, ez is egyéni lehet! Ha tehetitek, válasszátok a ceyloni fahéjat. 🙂

Mentes Utakon mindenmentes fahéjas-mandulás babka

Recept

Hozzávalók

Tészta

Tészta

Mentes Utakon mindenmentes fahéjas-mandulás babka
Mentes Utakon mindenmentes fahéjas-mandulás babka

Elkészítés

  1. Először keverjük el a tészta száraz összetevőit, majd adjuk hozzá a vizet és a kókusztejet, és egy kanál segítségével dolgozzuk össze alaposan. Tegyük félre pihenni.
  2. Készítsük el a tölteléket: minden összetevőt tegyünk egy kis lábasba, és forraljuk össze, míg pudingszerű állaga nem lesz.
  3. A tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, és oszlassuk el rajta a tölteléket, majd szórjuk meg egyenletesen a földimandula liszttel / darált mandulával. (Ha csokit is használsz, azt szerintem érdemes a végén a tetejére szórni, de bele is rakhatod.)
  4. A hosszabbik oldal mentén csavarjuk fel szorosan a tésztát, majd hosszában középen vágjuk ketté a tésztagöngyöleget. Ezután óvatosan tekerjük össze a két részt. Formázhatjuk hosszú formára, vagy egy kis kerek kalácskává is. Szórjuk meg apróra vágott vegán fehércsokival.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc alatt készre sütjük.

Nem igen lehet elrontani, a csavarásnál, formázásnál kell kicsit óvatosnak, ügyesnek lenni, és egy nagyon látványos, guszta finomságot készíthettek pillanatok alatt (mármint a sütési időt leszámítva :D). Remélem, Nektek is ízleni fog! 🙂 Fogyasszátok desszertként, vagy akár reggelire is!

Mentes Utakon mindenmentes fahéjas-mandulás babka

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
[loginform]
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?