Szeretnétek egy szuper egyszerűen elkészíthető, gyönyörű, egészséges, mellékízmentes süteményt? Akkor ezt a babkát érdemes kipróbálnod! Hisztaminmentes diétában is fogyasztható, gluténmentes, vegán, cukormentes, és igen, még így is elképesztően finom! Általában nem vagyok oda annyira a lisztkeverékes desszertekért, de ez… megérte, hogy felkerüljön a blogra is!
Alapvetően Gyovai Orsi babka receptjét dolgoztam át, tettem hisztaminbaráttá és még egyszerűbbé. A töltelékre két alternatívát is hoztam. Ha teljesen hisztaminbaráttá tennéd, akkor földimandulaliszttel készítsd, ha pedig tolerálod a mandulát (1-es), akkor durvára darált mandulával is kipróbálhatod, de mindkét verzió is issteni!
Most először próbáltam ki a ceyloni fahéjat is, melynek különlegessége, hogy a hagyományos fahéjjal szemben a kumarin tartalma elenyésző, így nagyobb mennyiségben is fogyasztható. Az íze is különlegesebb erőteljesebb, még sütés után is. A hisztaminérzékenyeknek kissé zavaros lehet, hogy elég ellentétes információk keringenek a fahéj hisztamin diétába illeszhetőségéről. Az én tapasztalatom az, hogy a legtöbben jól tolerálják, de ahogy minden, ez is egyéni lehet! Ha tehetitek, válasszátok a ceyloni fahéjat.
Recept
Hozzávalók
Tészta
- 14 g steviás kókuszvirágcukor / 70 g eritrit
- 1 csipet fekete só (tojásos aroma miatt)
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 tk vanília őrlemény
- 170 g langyos víz
- 150 g sűrű, krémes kókusztej (pl. Aldi Asia)
Tészta
- 100 g sűrű, krémes kókusztej (pl. Aldi Asia)
- 2 tk tápióka keményítő
- 1 tk (ceyloni) fahéj
- 6 g steviás kókuszvirégcukor / 30 g eritrit
- opcionális: 1 kupak vanília arom
- szóráshoz: földimandula liszt / durvára darált mandula (nem mértem ki) + opcionálisan 40-50 g vegán fehércsokoládé
Elkészítés
- Először keverjük el a tészta száraz összetevőit, majd adjuk hozzá a vizet és a kókusztejet, és egy kanál segítségével dolgozzuk össze alaposan. Tegyük félre pihenni.
- Készítsük el a tölteléket: minden összetevőt tegyünk egy kis lábasba, és forraljuk össze, míg pudingszerű állaga nem lesz.
- A tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, és oszlassuk el rajta a tölteléket, majd szórjuk meg egyenletesen a földimandula liszttel / darált mandulával. (Ha csokit is használsz, azt szerintem érdemes a végén a tetejére szórni, de bele is rakhatod.)
- A hosszabbik oldal mentén csavarjuk fel szorosan a tésztát, majd hosszában középen vágjuk ketté a tésztagöngyöleget. Ezután óvatosan tekerjük össze a két részt. Formázhatjuk hosszú formára, vagy egy kis kerek kalácskává is. Szórjuk meg apróra vágott vegán fehércsokival.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc alatt készre sütjük.
Nem igen lehet elrontani, a csavarásnál, formázásnál kell kicsit óvatosnak, ügyesnek lenni, és egy nagyon látványos, guszta finomságot készíthettek pillanatok alatt (mármint a sütési időt leszámítva :D). Remélem, Nektek is ízleni fog! Fogyasszátok desszertként, vagy akár reggelire is!