Barion Pixel

Medvehagymás burgonyás pogácsa

Mentes Utakon - Medvehagymás burgonyás pogácsa

Még nem maradtam le teljesen a medvehagymaszezonról, épp ideje volt egy receptet hozzak vele. Maradt még bio teljeskiőrlésű alakorlisztem a húsvéti kalácssütésből, ezért azzal sütöttem. Szokásos módon a családdal leteszteltem, nekik is tetszett az eredmény. Az alakor miatt a gluténtartalma nagyon alacsony, emellett zsírszegény, hisztamindiétába, illetve sima burgonyával készítve FODMAP és fruktóz diétába is tökéletesen beilleszthető.

Recept

Hozzávalók (1 nagy tepsi)

Mentes Utakon - Medvehagymás burgonyás pogácsa

Elkészítés

  1. A burgonyát pucoljuk meg és felkockázva főzzük puhára, majd krumplinyomóval / villával törjük össze, hűtsük szobahőmérsékletre.
  2. A száraz összetevőket alaposan keverjük össze és szitáljuk át, majd adjuk hozzá a nedveseket is, és jól dolgozzuk össze.
  3. A tésztát pihentessük 5-10 percig, majd gyúrjuk át, és lisztezett szilikonlapon nyújtsuk ki, kenjük le kókuszolajjal, és a lap segítségével hajtsuk be két szemközti szélét. A felhajtott részt is lekenjük az olajjal, majd a másik irányból is összehajtjuk. Folpakba/ a szilikon lapba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük 15- 20 percet. A hajtogatást (az olajos kenéssel, újbóli hűtéssel együtt) 3-4x megismételjük*.
  4. A végén még egy ráadás kör következik, ám a hajtogatás után most egyből kinyújtjuk, de vastagabbra hagyjuk (1,5-2 cm), és szaggatjuk.
  5. Sorakoztassuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, vékonyan kenjük le őket kókuszolajjal, majd vágjuk be a tetejüket és szórjuk meg szezámmaggal vagy is kis őrölt köménnyel.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) süssük kb. 20 percig, míg elkezd barnulni!

*A hajtogatást hűtés+pihentetés nélkül is elvégezhetjük, viszont így nem lesz szép réteges a pogácsa. Az ízén persze nem változtat, de azért 1x legalább érdemes lehűteni a tésztát.

Természetesen frissen a legellenállhatatlanabb, de légmentesen záródó dobozban/zacskóban néhány napig eltartható. Bízom benne, hogy Ti is odáig lesztek érte!

Szeretettel,

Detti

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?