Még nem maradtam le teljesen a medvehagymaszezonról, épp ideje volt egy receptet hozzak vele. Maradt még bio teljeskiőrlésű alakorlisztem a húsvéti kalácssütésből, ezért azzal sütöttem. Szokásos módon a családdal leteszteltem, nekik is tetszett az eredmény. Az alakor miatt a gluténtartalma nagyon alacsony, emellett zsírszegény, hisztamindiétába, illetve sima burgonyával készítve FODMAP és fruktóz diétába is tökéletesen beilleszthető.
Recept
Hozzávalók (1 nagy tepsi)
- ~300 g burgonya / édesburgonya (nyersen, hámozva)
- 200 g bio teljes kiőrlésű alakor liszt
- 20 g tápióka keményítő
- 10 g útifűmaghéj
- 5-10 g gm sörélesztőpehely (ha tolerálod)
- ~50 g friss medvehagyma
- 7 g só
- ½ csomag bio borkő sütőpor
- ¼ tk szódabikarbóna
- 70 g sűrű kókuszkrém/kókuszjoghurt
- 15 g almaecet / ½ citrom leve
- kókuszolaj a kenéshez
Elkészítés
- A burgonyát pucoljuk meg és felkockázva főzzük puhára, majd krumplinyomóval / villával törjük össze, hűtsük szobahőmérsékletre.
- A száraz összetevőket alaposan keverjük össze és szitáljuk át, majd adjuk hozzá a nedveseket is, és jól dolgozzuk össze.
- A tésztát pihentessük 5-10 percig, majd gyúrjuk át, és lisztezett szilikonlapon nyújtsuk ki, kenjük le kókuszolajjal, és a lap segítségével hajtsuk be két szemközti szélét. A felhajtott részt is lekenjük az olajjal, majd a másik irányból is összehajtjuk. Folpakba/ a szilikon lapba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük 15- 20 percet. A hajtogatást (az olajos kenéssel, újbóli hűtéssel együtt) 3-4x megismételjük*.
- A végén még egy ráadás kör következik, ám a hajtogatás után most egyből kinyújtjuk, de vastagabbra hagyjuk (1,5-2 cm), és szaggatjuk.
- Sorakoztassuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, vékonyan kenjük le őket kókuszolajjal, majd vágjuk be a tetejüket és szórjuk meg szezámmaggal vagy is kis őrölt köménnyel.
- 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) süssük kb. 20 percig, míg elkezd barnulni!
*A hajtogatást hűtés+pihentetés nélkül is elvégezhetjük, viszont így nem lesz szép réteges a pogácsa. Az ízén persze nem változtat, de azért 1x legalább érdemes lehűteni a tésztát.
Természetesen frissen a legellenállhatatlanabb, de légmentesen záródó dobozban/zacskóban néhány napig eltartható. Bízom benne, hogy Ti is odáig lesztek érte!
Szeretettel,
Detti