Last minute receptek Húsvétra! Tudom, kicsit későn, de sajnos csak most jutottam idáig. Viszont remélem, az ízek kárpótolnak majd Benneteket!
Már tavaly beharangoztam egy alakor kalácsot, szégyellem is magam, hogy azóta sem volt időm tökéletesíteni. Na de ami késik, nem múlik, most itt van! Szegény eléggé berepedt, de legalább látjátok, hogy még élesztő nélkül is szépen megkelt!
Aki régóta követ, már olvashatott nálam az alakor lisztről. Röviden: az alakor egy olyan ősgabona, aminek rendkívül alacsony a gluténtartalma és könnyen emészthető, így emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek különösen ajánlom. Természetesen érdemes bio, teljes kiőrlésű terméket választani (vegyszerek kerülése + lassabb felszívódás érdekében).
A kalács mellé én már 827 Kitchen vegán sonkát fogyasztok (ez szója alapú), de hisztaminérzékenyként javaslom, hogy maradjatok a friss, házi sonkáknál, haladóknak pedig állapottól függően azért szabad kísérletezni, de a minőségre, adalékanyagokra akkor is ügyeljeket!
A sárga túró ötlete pedig most pattant ki a fejemből. Régebben odáig voltam érte, és most úgy gondoltam, ideje elkészíteni egy növényi, hisztaminszegény verzióban is. Hát, nálam elég nyerő lett!
A korábbi húsvéti tippjeimet ITT ÉRITEK EL.
Jó készülődést és kellemes pihenést Nektek!
Recept
Hozzávalók
Alakor kalács
- 500 g bio teljeskiőrlésű alakor liszt
- 5 g bio útifűmaghéj
- 15 g steviás eritrit (négyszeres erősségű) -ízlés szerint lehet édesebben is készíteni
- 15 g bio borkő sütőpor
- 2 csipet szódabikarbóna
- 1 csipet parajdi só
- 1 nagy csipet fekete himalája só (tojásos aromáért)
- 350 ml növényi tej
- 65 g olvasztott kókuszolaj
Elkészítés
- Keverjük el alaposan a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a növényi tejet és a kókuszolajat, és jól gyúrjuk össze.
- Hagyjuk pihenni a tésztát 10-15 percig, majd kicsit lisztezzük meg és újra gyúrjuk át.
- Osszuk 3 egyelő részre, majd sodorjuk 3 egyforma hosszúságú rúddá, majd „fonjuk meg” a kalácsunkat.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 185 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük készre a kalácsot.
- Még melegen megkenhetjük egy kis vízzel kikevert port eritrittel, hogy szebb legyen a teteje.
Fahéjas sárga túró (vegán)
- 250 ml bio köles
- 500 ml víz
- 250 ml sűrű kókusztej/kókuszkrém
- 1 csapott tk fekete himalája só
- ¼ tk kurkuma
- 5 tk steviás eritrit (négyszeres erősségű)
- ½ tk vanília őrlemény
- 1 csapott tk ceylon fahéj
- opciomális: bio mazsola
Elkészítés
- A kölest mossuk át, majd tegyük fel főni a vízzel, kókusztejjel, sóval és a kurkumával.
- 15 percig forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk lefedve.
- Hozzáadjuk a többi összetevőt, botmixerrel jól lepürésítjük, a végén igény szerint keverhetünk bele bio mazsolát is, majd átszedjük egy edénybe (én most egy ikeás kenyérformában oszlattam el).
- Kihűlés után hűtőbe tesszük, majd ha teljesen áthűlt és összeállt, kifordítjuk a formából, és szeletelve tálalhatjuk
Összességében mindkettő elég könnyedén megvan, nem igen lehet elrontani őket. Bízom benne, hogy Nektek is beválnak majd, és szeretni fogjátok őket!
Kellemes húsvéti ünnepeket Nektek!
Szeretettel,
Detti