Barion Pixel

Hisztaminszegény, vegán húsvéti kalács és fahéjas sárga túró

Hisztaminszegény, vegán húsvéti kalács és fahéjas sárga túró

Mentes Utakon - Hisztaminszegény, vegán húsvéti kalács és fahéjas sárga túró

Last minute receptek Húsvétra! Tudom, kicsit későn, de sajnos csak most jutottam idáig. Viszont remélem, az ízek kárpótolnak majd Benneteket!

Már tavaly beharangoztam egy alakor kalácsot, szégyellem is magam, hogy azóta sem volt időm tökéletesíteni. Na de ami késik, nem múlik, most itt van! Szegény eléggé berepedt, de legalább látjátok, hogy még élesztő nélkül is szépen megkelt!

Aki régóta követ, már olvashatott nálam az alakor lisztről. Röviden: az alakor egy olyan ősgabona, aminek rendkívül alacsony a gluténtartalma és könnyen emészthető, így emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek különösen ajánlom. Természetesen érdemes bio, teljes kiőrlésű terméket választani (vegyszerek kerülése + lassabb felszívódás érdekében).

Mentes Utakon - Hisztaminszegény, vegán húsvéti kalács és fahéjas sárga túró

A kalács mellé én már 827 Kitchen vegán sonkát fogyasztok (ez szója alapú), de hisztaminérzékenyként javaslom, hogy maradjatok a friss, házi sonkáknál, haladóknak pedig állapottól függően azért szabad kísérletezni, de a minőségre, adalékanyagokra akkor is ügyeljeket!

A sárga túró ötlete pedig most pattant ki a fejemből. Régebben odáig voltam érte, és most úgy gondoltam, ideje elkészíteni egy növényi, hisztaminszegény verzióban is. Hát, nálam elég nyerő lett!

A korábbi húsvéti tippjeimet ITT ÉRITEK EL.

Jó készülődést és kellemes pihenést Nektek!

Mentes Utakon - Hisztaminszegény, vegán húsvéti kalács és fahéjas sárga túró

Recept

Hozzávalók

Alakor kalács

Elkészítés

  1. Keverjük el alaposan a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a növényi tejet és a kókuszolajat, és jól gyúrjuk össze.
  2. Hagyjuk pihenni a tésztát 10-15 percig, majd kicsit lisztezzük meg és újra gyúrjuk át.
  3. Osszuk 3 egyelő részre, majd sodorjuk 3 egyforma hosszúságú rúddá, majd „fonjuk meg” a kalácsunkat.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsiben 185 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük készre a kalácsot.
  5. Még melegen megkenhetjük egy kis vízzel kikevert port eritrittel, hogy szebb legyen a teteje.
Mentes Utakon - Hisztaminszegény, vegán húsvéti kalács és fahéjas sárga túró

Fahéjas sárga túró (vegán)

Elkészítés

  1. A kölest mossuk át, majd tegyük fel főni a vízzel, kókusztejjel, sóval és a kurkumával.
  2. 15 percig forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk lefedve.
  3. Hozzáadjuk a többi összetevőt, botmixerrel jól lepürésítjük, a végén igény szerint keverhetünk bele bio mazsolát is, majd átszedjük egy edénybe (én most egy ikeás kenyérformában oszlattam el).
  4. Kihűlés után hűtőbe tesszük, majd ha teljesen áthűlt és összeállt, kifordítjuk a formából, és szeletelve tálalhatjuk

Összességében mindkettő elég könnyedén megvan, nem igen lehet elrontani őket. Bízom benne, hogy Nektek is beválnak majd, és szeretni fogjátok őket!

Kellemes húsvéti ünnepeket Nektek!

Szeretettel,

Detti

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?