Egy igazi immunerősítő reggeli kása a hideg napokra! Remélem, a múltkori gyömbéres keksz receptem után jöhet még egy újabb gyömbéres csoda, most almával és fahéjjal párosítva. Egy további “titkos” összetevő még a macapor – ami nem tévesztendő össze a matchával, amely fogyasztása hisztamin diéta esetén nem javasolt. A maca azonban bátran használható, és számos jótékony hatása van: immunerősítő, antioxidáns és energetizáló hatású, és rendkívül magas a vitamin és ásványianyag tartalma is. Emellett egyébként előnyösen hat bőrunkre és hangulatunkra, és még a libidót is növeli. Azt biztos nem kell magyarázzam, hogy az alma egészséges, azonban fontos azt is tudni róla, hogy remek quercetin forrás, mely gátolja a hisztamin felszabadulását a szervezetben. (További remek quercetin forrás például a fehér hagyma, az áfonya és a vörös szőlő.) A gyömbér természetes antihisztamin és gyulladáscsökkentő, emellett erősíti az immunrendszert, és segíti az emésztést is.
Remélem, már Ti is látjátok, hogy ez egy nagyon egészséges és tápláló reggeli, ami egyébként írtó finom is, és még allergén- és hisztaminmentes is! Lássuk is, hogyan készül!
Recept (1 adaghoz)
Hozzávalók
- 100 ml kölespehely / gluténmentes zabpehely
- 1/2-1 ek útifűmaghéj őrlemény (/chiamag/lenmagpehely)
- 1 ek vegán fehérjepor (rizs/kender)
- 1 tk macapor (kihagyható, de nagyon passzol hozzá az íze)
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 tk friss, reszelt gyömbér
- 1 kisebb méretű reszelt alma
- 200 ml víz (ízlés szerint növényi tejjel is pótolható)
Elkészítés
- Mérjük ki a száraz összetevőket, és alaposan keverjük össze.
- Közben a folyadékot tegyük fel a tűzhelyre.
- Reszeljük le a gyömbért (kis lyukún) és az almát (nagy lyukún), és adjuk a száraz összetevőkhöz.
- Ha felforrt a víz, öntsük rá a keverékre, alaposan keverjük össze, és néhány percig hagyjuk állni.
- Tálaljuk néhány szelet almával, vagy pédául puffasztott kölessel/quinoával, kendermaggal. Egy kevés kókuszjoghurttal is fel lehet dobni az ízvilágot.
Remélem, Nektek is ízleni fog!