A Halloween-re készülve hoztam Nektek egy különleges sütőtökös desszertet, amit remélem, Ti is imádni fogtok! Szuper jó állaga van, kívül kicsit ropog, belül omlós, de nem esik szét. Az íze pedig… maradjunk annyiban, hogy olyan finom, mint amennyire jól néz ki! Érdemes kihasználni a sütőtök szezont, hiszen számtalan formában felhasználhatjuk sós és édes ételekhez egyaránt. Sajnos én azt vettem észre, hogy csak kis mennyiségben bírom, így valószínű több sütőtökös receptem idén már nem lesz, de egyet mindenképpen szerettem volna. Na de ez viszont olyan lett, amit mindenképpen ki kell próbáljatok! Amúgy ha valaki nem bírja a tököt, nyugodtan helyettesítsétek édesburgonyával! Ezentúl nálam is azzal fog készülni, de remélem, hogy sokatok tudja az eredeti változatban kipróbálni.
Ahogy a receptjeim többsége, ez is vegán, hisztaminszegény, glutén- és cukormentes, csak egészséges, természetes összetevőkkel!
Recept
Hozzávalók
- 250 g sült sütőtök
- 100 g gm zabliszt
- 100 g kölesliszt
- 2 ek útifűmaghéj
- 1/2 cs sütőpor
- 1 tk (ceyloni) fahéj
- 1/3 tk gyömbér
- 1/4 tk szegfűszeg
- 1 késhegynyi szerecsendió (hisztaminérzékenyek óvatosan, ha kell, inkább hagyd ki)
- 1 csipet só
- 150 g kókuszjoghurt/kókuszkrém
- 2 ek almaecet
- 2 ek datolyaszirup
- rejtett finomságok a belsejébe:
- 40 g vegán fehércsoki
- 5 szem friss datolya
- 1 marék mag (nálam most kesudió volt, de válassz tetszésedre olyat, amit tolerálsz – HI esetén pl. mandula, brazil dió)
Elkészítés
- Keverjük el a tészta száraz összetevőit, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. A tököt én nem pürésítettem le előre, csak összekevertem az egészet kézi mixerrel.
- Vágjuk apró darabokra a csokit, datolyát és a magvakat is, majd keverjük el a tésztában.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük aranybarnára egy sütőpapírral bélelt kisebb kenyérformában.
Kihűlés után szépen szeletelhető. Fogyasszuk magában, vagy tálaljuk mandulavajjal és granola szórással, lekvárral. Tökéltes desszertnek, vagy akár reggelire is. Nyugodtan vihetitek Halloween partikra is, a nem mentesen étkezőknek is ízleni fog. Csak vigyázzatok, meg ne egyék előletek! Hűtőben néhány napig eláll, de le is lehet fagyasztani, kiolvasztva is jó állagú marad.