Valentin-nap alkalmából egy igazi különlegességgel készültem Nektek, méghozzá egy mindenmentes sajttortával. Nincs benne glutén, szója, tejtermék, tojás, cukor, emellett vegán és hisztaminszegény is. Általában az is fontos szempont nálam, hogy a lehetőségekhez mérten pénztárcabarát recepteket készítsek, de ez most sajnos egy drága torta. Viszont különleges alkalmakkor kijár egy kis extra kényeztetés, és a tejfehérje érzékenyek életéből sem maradhat ki a sajttorta!
Mivel más féle sajtkrémmel, joghurttal még nem volt alkalmam kiptóbálni a receptet, ezért leírtam azt is, hogy milyen márkát használtam. Elméletben persze mással is kéne működnie, így nyugodtan érdemes próbálkozni!
Recept
Hozzávalók
- Alaphoz
- 50 ml kókuszreszelék
- 50 ml kölespehely
- 50 ml gluténmentes zabpehely
- 8 szem friss datolya (~75 g)
- ~1 ek kókusztej
- 450 g Violife vegán sajtkrém
- 240 g vegán joghurt (pl. Alpro kókuszjogurt)
- 1 tk vanília őrlemény
- 50 ml steviás eritrit (4:1)
- 1/2 ek almaecet (vagy citromlé)
- 3 csapott ek tápiókakeményítő
- Tetejére: házi dzsem
Elkészítés
- Az alaphoz tegyük a datolyát, a kókuszreszeléket, a zab- és kölespehlyet egy aprítógépbe, és daráljuk össze. Ha túl kemény a datolya, vagy csak szárítottat kapunk, előbb áztassuk be rövid időre langyos vízbe! Ha összedaráltuk, és túl száraz, adjunk hozzá 1 ek vizet/növényi tejet, és daráljuk tovább, amíg formázható állagot nem kapunk. Szükség esetén adjunk hozzá még egy evőkanál tejet.
- Az alapot nyomkodjuk le egy 18 cm-es tapadásmentes tortaforma aljába, és tegyük hűtőbe.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Tegyük az összes többi hozzávalót az aprítógépbe, és keverjük vele simára, csomómentesre. Kézi mixert is használhatunk, de ne habosítsuk fel túlzottan, hogy ne kerüljenek bele levegő buborékok!
- Oszlassuk el a krémet a torta alapon, és süssük 30 percig az előmelegített sütűben. A sütő aljába egy hőálló tálba tegyünk vizet! 30 perc után kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk bent még 5 percig a tortát. Közben NE nyissuk ki a sütő ajtaját!
- Ha kivettük a tortát, először is ne ijedjünk meg: úgy fok kinézni, mintha még nem lenne kész. Várjuk meg, míg lehűl szobahőmérsékletre, majd tegyük hűtőbe fél napra, vagy egy éjszakára.
- Amíg sül, hűl a tortánk, készítsünk házi chiadzsemet a tetejére. Készíthetjük áfonyából, szederből, haladó hisztamindiétában málnából, de ízlés és tolreancia szerint bármilyen gyümölcsből. 300 g fagyasztott gyümölcsöt főzzünk szét 3 ek chiamaggal, 12 ek vízzel és 3 tk steviás eritrittel. Végül szükség esetén aprítógépben vagy botmixerrel érhetjük el az egyenletesebb állagot. Ha kihűlt, oszlassuk el a már szintén kihűlt tortánk tetején, és így tegyük hűtőbe.
A végeredmény egy könnyen vágható, kiadós, de nem túl édes finomság. Persze ízlés szerint édesebbre is készíthetitek, de én személy szerint amúgy sem szeretem a túl édes süteményeket. Én Valentin-nap alkalmából most szív alakúra vágtam, de természetesen sima tortaként is pont olyan fincsi. Remélem, Nektek is ízleni fog!