Egy kicsit hosszabb kihagyás után hoztam Nektek egy szuper répás kuglóf receptet. Ami persze nem csak Húsvétkor szuper választás, bármikor elkészíthetitek, ha le szeretnétek nyűgözni valakit. Ahogy megszokhattátok, most is igyekeztem egészséges alapanyagokkal dolgozni, és egy olyan mellékízmentes, gluténmentes-vegán, hisztaminbarát finomságot alkotni, amit a családotok, vendégeitek is szeretni fognak. Az elkészítése is nagyon egyszerű, így kezdőknek is bátran ajánlom.
Recept
Hozzávalók
- 25 g lenmagliszt
- 90 g barna rizsliszt
- 90 g tápiókakeményítő
- 20 g ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor (vagy ennek megfelelő más édesítő)
- 4 g szódabikarbóna
- 6 g sütőpor (nálam bio foszfátmentes borkősütőpor)
- 1 tk ceyloni fahéj
- 1/2 tk vanília őrlemény
- 225-250 ml növényi tej (nálam kókusz)
- 30 g kókuszolaj + forma kenéséhez
- 200 g reszelt répa
- 4 szem friss datolya
- Máz: 40 g iChoc vegán fehércsokoládé* + 60 g natúr vegán sajtkrém
- Opcionális: néhány szem darált, tetszés szerinti mag a szórásoz (hisztaminszegény verzióhoz paradió, kendermag, mandula, vagy pisztácia)
Ha teljesen cukormentesre szeretnéd, helyettesíthető kakóvaj pasztillával + tetszés szerinti édesítővel is.
Elkészítés
- Alaposan keverjük össze a száraz hozzávalókat.
- A répát hámozzuk meg, majd reszeljük le. Én most, hogy gyorsítsam a folyamatot, egy aprítógépben daráltam le! Nagyon jó kis trükk, érdemes megjegyezni! 😉 Reszelve mértem ki a 200 grammot.
- A kókuszolajat megolvasztjuk, majd a növényi tejjel és a répával együtt összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
- Végül 4 szem friss datoyát apró kockákra váunk, és ezt is belekeverjük. Ez egyébként elhagyható, de akkor +5g édesítő jól jöhet bele.
- Kókuszolajjal vékonyan kikent kuglóf formába öntjük a tésztát.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütötjük, tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
- Ha készen van, amíg kicsit hűl, készítsük el a mázat: a fehércsokit és a vegán krémsajtot tűzhelyen alacsoyn fokozaton összeolvasztjuk.
- A kuglófot borítsuk ki a formából, majd oszlassuk el rajta a mázat.
- A végén a fancybb kinézetért megszórhatjuk egy kevés darált maggal is. Nélam ez most kesudió volt, de fentebb leírtam a hisztaminszegényebb opciókat is.
Ennyi, tényleg nem bonyolult, és szerintem nagyon finom! Bárhogy próbáltam a családból kihúzni, mi nem jó benne esetleg, azt mondták, ez így fincsi. Remélem, Nektek is ízleni fog! 🙂
Pro tipp: Amúgy ha megvárjátok, hogy megszilárduljon a máz, még jobban néz ki, csak már ment le a nap, és muszáj volt rendes fényben lefotózzam. 🙁
Hamarosan jön a kalács recept is, és főétel is van még bőven a tarsolyomban… Tartsatok velem továbbra is! 🙂
További Kellemes Húsvétot Nektek!
Puszi/pacsi,
Detti