A Karácsony közeledtével készülök Nektek néhány ünnepi recepttel, hogy ételérzékenyként is különleges ételek kerülhessenek az asztalra, amiket az egész család szeretni fog! Elsőként nem is eshetett volna másra a választásom, mint a mézeskalácsra. A recept a méztől eltekintve vegán (ez juharsziruppal könnyedén kiváltható), gluténmentes, és hisztaminszegény is egyben, de néhány apró változtatással teljesen hisztaminmentessé is alakíthatjuk.
Hisztaminérzékenyként nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egyéni tolerancia nagy mértékben eltérő lehet. Így könnyen lehet, hogy sokatok nem bírja például a mézet sem, de ez könnyedén kiváltható juhar- vagy agavesziruppal. Kritikus lehet a mézeskalácsfűszer is, melyben jellemzően gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, szerecsendió és kardamon van. Ezek közül hisztamin diétában problémát okozhat az ánizs, a szerecsendió, és akár a kadamon is. Kezdő hisztamindiéta esetén, vagy ha tudod, hogy ezek közül valamelyiket nem tolerálod, készítheted csak fahéjjal, vagy akár házi mézeskalács fűszerkeverékkel is kipróbáhatod kihagyva, vagy csökkentve a problémás összetevők mennyiségét.
Házi mézeskalács fűszerkeverék
Hozzávalók
- 10 g gyömbér
- 10 g fahéj
- 5 g szegfűszeg
- 5 g szegfűbors
- 5 g őrölt ánizs
- 5 g kardamon
Lássuk akkor, hogyan készül az én allergénmentes, hisztaminbarát mézeskalácsom! Minden utasítást figyelmesen kövess, mert minden lépés fontos ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön!
Mézeskalács
Hozzávalók
- 300 g kölesliszt
- 200 g barna rizsliszt
- 20 g steviás kókuszvirágcukor (ötszörös erősségű) (helyettesíthető bármilyen más természetes édesítővel)
- 3 csapott tk szódabikarbóna
- 2 tk mézeskalácsfűszer
- 1/2 tk vanília őrlemény / 1 csomag vaníliás cukor (opcionális)
- 250 g (akác)méz (helyettesíthető juhar- vagy agavesziruppal)
- 50 g kókuszolaj
- 1 dl víz
Elkészítés
- Keverjük el a liszteket a kókuszvirágcukorral és a szódabikarbónával.
- Tűzhelyen olvasszuk össze a mézet a kókuszolajjal, ehhez adjuk hozzá a fűszereket is.
- Gyúrjuk össze ezzel a lisztes keveréket és a vizet. Laza tésztát kapunk.
- A tésztát egy zacskóban vagy fóliában egy napig, de legalább egy éjszakán át pihentessük hűvös helyen, vagy hűtőben.
- Elkészítés előtt vegyük ki a hűvösről a tésztát, és hagyjuk felmelegedni, úgy, hogy csak kicsit maradjon hűvös a tészta, különben szét fog esni!
- Lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk körülbelül 2 mm vastagra, és szaggasuk ki a formákat. A nyújtáshoz, szaggatáshoz használjunk lisztet, hogy ne szakadjon a tészta! A tetejét tetszés szerint sütemény nyomdával díszíthetjük, majd helyezzük enyhén meglisztezett sütőpapírral bélelt tepsire őket, ezzel is lkerülve, hogy letapadjon.
- Előmelegített sütőben 150 fokon 16-18 perc alatt süssük készre a mézeskalácsokat. A sütési idő sütőnként változhat, de érdemes jól megsütni, mert így kevésbé tapad le, és nem esik szét. Kézzel óvatosan ellenőrizhetjük a tetejét, hogy nem maradt e túl puha.
Ez a mézeskalács egyből puha marad, és légmentesen záródó dobozban hosszan eltárolható. Aki szeretné, díszítheti még a tetejét, én sem tartósítószeres cukormázakat, sem tojáshabot nem tudok rá tenni, így a dekorálást sütemény nyomdával oldottam meg, és szerintem gyönyörűek lettek. Az állaga kicsit más, mint az igazi mézeskalácsnak, de már számos kóstolóm tanúsíthatja, hogy nagyon finom, és teljesen mézeskalács íze van, mellékíz nélkül!
Érdemes még az ünnepek előtt tesztelni, hogy Karácsonyra tökéletesen sikerüljön! Remélem, Nektek is ízleni fog!