Az ünnepek előtti utolsó receptem nem is lehetne más, mint az eddig még kimaradt bejgli. Nagyon sokféle mindenmentes recept létezik már, de mi lesz a hisztaminérzékenyekkel, akik sem a mogyoróféléket, sem a mákot nem tolerálják? Szerencsére erre is hoztam megoldást Nektek, de az újdonságokat keresők is bátran próbálják ki ezt a különleges receptet! A recept hisztaminmentes, vegán, és minden fő allergéntől (glutén, szója, tej, tojás…) mentes is egyben!
A bejgli alap tésztát Monától vettem, az eredeti receptet itt éritek el. Nekem elsőre tökéletesen sikerült, szerintem atombiztos, elronthatatlan. A receptben kisebb módosításokat tettem csak, a nagy csavar a töltelékben van, hiszen dió ízű tölteléket szerettem volna dió nélkül, gluténmentesen. Ehhez egy hasonló alapot készítettem, mint a “diós” gubámhoz. Az eredmény szerintem isteni lett. Próbáljátok ki bátran, a tölteléket pedig nyugodtan viráljátok ízlésetek és egyéni toleranciátok szerint.
Recept
Hozzávalók
- 100 g barna rizsliszt
- 50 g kölesliszt
- 50 g tápióka keményítő
- 7 g útifűmaghéj őrlemény
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 g ötszörös erősségű kókuszvirgágcukor
- 2 dl langyos víz
- 1 ek almaecet
- Kevés kókuszolaj a kenéshez
- Töltelék:
- 15 g földimandulaliszt
- 50 g quinoa pehely (használható vegyesen kölespehellyel is)
- 1/2 tk fahéj
- 1 tk ötszörös erősségű kókuszvirágcukor
- 1 nagy alma apróra reszelve
- (+ ha száraznak látjuk, kevés növényi tej kiegészítésnek)
*Fruktózérzékenység esetén steviával, eritrittel, FODMAP diéta esetén juharsziruppal édesíts.
Elkészítés
- Először keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a nedveseket, és alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Tegyük félre kb 10 percre, addig készítsük el a tölteléket.
- Az almán kívül a töltelék minden összetevőjét daráljuk kicsit össze egy aprítógépben, keverjük hozzá a reszelt almát, majd tegyük félre.
- Ha szépen összeállt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk téglalap alakúra, és oszlassuk el rajta egyenletesen a tölteléket a széleineél kb 2 centi széles sávot üresen hagyva.
- Hosszában hajtsuk be a tészta széleit a képen látható módon, majd óvatosan tekerjük fel a bejglit.
- Kenjük le vékonyan olvasztott kókuszolajjal, és villával néhány helyen szúrjáljuk be.
- 180 fokos sütőben, sütőpapíron 35 perc alatt süssük készre. FONTOS: csak kihűlés után vágjuk fel!
Tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, és isteni finom! Ezzel is bátran kínálhatjátok a család többi tagját is. Remélem, Ti is imádni fogjátok!
Az ünnepek alatt/között még sok izgi recepttel érkezem, remélem, velem tartotok! Boldog Karácsonyt Mindenkinek, és köszönöm, hogy követitek az oldalam!