Karácsonyi mézeskalács ízű granola házilag, pillanatok alatt, allergén- és hisztaminmentesen? Igen! Próbáljátok ki az ünnepek alatt ezt a különleges, egészséges, finom és ropogós finomságot az ünnepek alatt! Fogyasszátok növényi joghurttal, tejjel, kása toppingnak, vagy akár sütemények díszítéséhez.
Recept
Hozzávalók
- 150 ml gluténmentes zabpehely/kölespehely
- 150 ml puffasztott köles/ quiona, esetleg rizs vegyesen
- 100 ml kókuszchips
- 2 ek kendermag
- 1 tk mézeskalács fűszer
- 6 szem datolya (~60 g)
- 60 g vegán fehércsokoládé
A datolyát áztassuk be langyos vízbe. Amíg ázik, keverjük össze a többi hozzávalót, a csokoládét pedig kockázzuk fel. A datolyát minimális áztató lével pürésítsük aprítógépben, vagy villával nyomkodjuk szét. Keverjük a datolyát a száraz összetevőkhöz és alaposan dolgozzuk össze egy kanál segítségével. A csokoládét bele is lehet sütni, így szétolvad kicsit, vagy utólag is hozzáadhatjuk. Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 20 perc alatt pirítsuk ropogósra a granolánkat. 5 percenként érdemes megkeverni, hogy egyenletesen süljön. Nagyon figyeljünk, a sütési idő sütőnként változhat. Akkor lesz jó, amikor éppen hogy nem kezd el megégni. Ha készen van, még nyitott ajtónál hagyhatjuk a meleg sütőben tovább száradni.
Az összetevőket természetesen lehet variálni, aki bírja a magvakat vagy aszalt gyümölcsöket, azt is adhat hozzá, hisztaminérzékenyek pedig tovább színesíthetik akár chia- vagy lenmaggal is a receptet. Aki hisztaminérzékeynként nem bírja a mézeskalács fűszert, használjon csak fahéjat és szegfűszeget, vagy amit biztosan tolerál. Datolya helyett 2 evőkanál mézzel, juhar-, agave-, vagy kókuszvirág sziruppal is kipróbálhatjátok.
Kihűlés után légmentesen záródó tárolóban néhány napig eláll, és finom ropogós marad. Ha többen vagytok, érdemes egyből dupla adagot készíteni. Jó ünnepi készülődést!