A mákos/diós guba sok családban nem maradhat el az ünnepi asztalról. Nálam is hatalmas kedvenc volt, és az évek alatt már többféle “mentes” változatban el is készült – először csak tej és olajos mag, majd gluténmentesen is -, idén viszont már “semmi”, azaz dión túl már mák sem kerülhetett bele a hisztaminérzékenységem miatt. A mákot úgy tudom, sok haladó hisztamindiétázó tudja fogyasztani, nálam azonban még problémát okoz, és a kezdő diétázókat is segíteni szeretném, így elhatároztam, hogy megalkotom a tényleg mindenmentes gubát! Örömmel mondhatom, hogy sikerült is, az íze tényleg diós jellegű és nagyon finom, az állaga pedig szerintem teljesen hozza a hagyományos gubáét – legalábbis ahogy nálunk készül.
A receptem gluténmentes, vegán, hisztaminmentes, ezen túl még a pudingport is házi vaníliasodóra cseréltem, hogy kukoricakeményítőt se tartalmazzon. Az édesítéshez a szokásos módon ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukrot használtam, hogy ezzel egészségesebbé tegyem ezt az ünnepi finomságot.
A recept egyébként teljesen személyre szabható, aki nem hisztaminérzékeny, készítheti mákkal vagy dióval is, aki nem gluténérzékeny az dejóval is kipróbálhatja. Kiflinek én Bake-Free lisztkeverékből készítettet ajánlom, de bármilyen kifli megfelelő, amit tolerálsz!
Bátran kínáld velem a családtagokat/barátokat is, nekik is ízleni fog!
Recept
Hozzávalók
- 5 db kifli (pl. Szafi Free bagett)
- 50 g földimandula liszt
- 25 g quinoa pehely
- 25 g kölespehely
- 1 tk ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor
- 1/2 tk fahéj
- 2 dl növényi tej + 1 tk vaníliás cukor
- Vanília sodó:
- 30 g tápióka keményítő
- 1 csomag vaníliás cukor / 1/2 tk vanília őrlemény
- 1 ek steviás kókuszvirágcukor (5:1)
- 1/2 liter növényi tej (pl. kókusztej)
*Fruktózérzékenység esetén steviával, eritrittel, FODMP diéta esetén juharsziruppal édesíts.
Elkészítés
- A kifliket vágd ujjnyi vasagságú karikákra, és legalább fél-egy napot hagy száradni. Rétegezzük a kifliket egy jénai tálba.
- A “diós” keverékhez tedd a földimandula lisztet, a pelyheket egy teáskanál steviás kókuszvirágcukorral és a fahéjjal egy aprítógépbe, és kicsit daráld össze. Nem kell, hogy por állaga legyen, de túl nagyok se legyenek a quinoa és kölespehely darabok, állaga hasonlítson a darált dióra.
- Forrósítsunk fel 2 dl növényi tejet 1 tk vaníliás cukorral.
- Szórjuk meg az első réteg kiflit a “diós” keverékkel, majd forrázzuk le kevés tejjel. Ezután tegyük rá a következő réteget, ezt is megszórjuk a keverékkel, majd leforrázzuk. Ha még egy réteg ráfér, ismételjük a folyamatot.
- Készítsük el a vaníliasodót: a tápiókakeményítőt keverjük el a vaníliás cukorral és a steviás kókuszvirág cukorral, majd először egy kevés tejjel keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a maradék tejet (összesen fél liter), és tűzhelyen forraljuk 4-5 percig. A sodó nem nagyon sűrűsödik be, de ne ijedjünk meg ettől!
- Öntsük a sodót a leforrázott kiflikre, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát süssük, amíg elkezd pirulni a teteje.
- Tálalhatjuk is az ínycsiklandó és különleges karácsonyi gubánkat!
Remélem, Nektek is segíthetek abban, hogy a Karácsonynak ne kelljen a lemondásokról szólnia! Írjátok meg, Nektek hogy ízlett!