Pont olyan brutál finom, mint ahogy hangzik! Ha amúgy nem vagy annyira odáig a gesztenyéért – mint ahogy egyébként én sem -, akkor is érdemes kipróbálnod, mert ez egészen új szintre emeli a gesztenyét! Az ihletet Kovács Ildikó (@vis_vitalis_1) receptje adta, ezt dolgoztam át kicsit, hogy teljesen hisztaminbarát legyen.
Az eredeti recept vegán mascarponéval van, azonban az összetevők miatt én ehelyett emésztési problémákkal küzdőknek inkább az All in Natural Food vagy a Violife vegán sajtkrémeket ajánlom. Nem akarok termékeket lehúzni és reklámozni, de kénytelen vagyok ezeket is leírni, mert ha nem ikatatjuk ki az egészségtelen feldolgozott élelmiszereket az étrendünkből, akkor sajnos elég lehetetlen küldetés kilábalni a hisztamin intoleranciából, vagy elmulasztani egy bélgyulladást…
Még néhány szó az édesítésről, az örök kérdéskörről… Ahogy már többször is megírtam, nekem az ötszörös erősségű kókuszvirágcukor vált be a legjobban. A kókuszvirágcukor alapvetően nem jobb a sima cukornál, viszont steviával keverve ötödannyit használok belőle, mint a sima cukorból, amiért viszont a szervezetem is hálás. Az eritrit megint olyan, amit emésztési problémákkal küzdőknek nem ajánlanék, mert sokaknál okoz puffadást, emésztési panaszokat, tehát olyan dolgokat, ami ellen a legtöbben küzdeni próbálunk. A mestreséges édesítőszerekről pedig ugye nem is kell írnom..? Messziről kerüljétek őket! Mindig nézzétek meg az összetevőket, és igyekezzetek minél tisztább termékeket választani!
Na de vissza a tortára… Szóval annyi szó volt az országtortákról az elmúlt időszakban, hogy úgy döntöttem ideje nekem is egy újabb tortát készíteni. Annyira de annyira finom, bátran kínáljátok a nem mentesen étkezőknek is – én is teszteltem a családon, és odáig voltak érte! Ráadásul az elkészítése is nagyon egyszerű, ígérem, nem lehet elrontani!
Recept
Hozzávalók
(Nálam 22 cm átmérőjű tortaformával készült.)
- Piskóta
- 250 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
- 18 g ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor*
- 1 tk vaníliaőrlemény
- 380 g langyos víz*
- Krém
- 200 g vegán sajtkrém
- 150 g natúr gesztenyemassza (fagyasztott, felengedve, pl. Lidl)
- 50 g friss datolya magozva
- Bevonat
- 80 g vegán fehércsoki (pl. iChoc / Veganz (Interspar) – ez kókusz darabos, ezek a darabkák látszanak a képen is)
- 50 g vegán sajtkrém
*Az eredeti piskótarecept szerint 90 g eritrit és 310 g víz kell hozzá. Amennyivel kevesebb édesítőt használunk, annyival több vizet kell hozzátenni, hogy megfelelő legyen az állaga.
Elkészítés
- A piskótához keverjük el a száraz összetevőket, majd dolgozzuk össze alaposan a vízzel, és simítsuk bele a tésztát egy kiolajozott tortaformába. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt süssük készre.
- Amíg sül a piskóta, készítsük el a krémet. Ez igazán egyszerű, csak tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, és dolgozzuk krémesre. (Ha túl száraznak érezzük a datolyát, fél órára áztassuk be forró vízbe.)
- Ha kihűlt a piskóta, vágjuk 3-4 részre (ki milyen ügyes, én maradtam a háromnál), és tölsük meg a krémmel.
- A bevonathoz tűzhelyen alacsony lángon olvasszuk össze a csokit és a sajtkrémet, majd vonjuk be vele a tortát.
- 1-2 órát hagyjuk állni a hűtőben, és már lehet is felvágni!
Ugye tényleg egyszerű? Megéri kipróbálni, nem fogsz csalódni! <3