Ha egy egyszerű de nagyszerű “mentes” finomságra vágysz, ezt érdemes kipróbálnod! Ez a recept tulajdonképpen a korábbi meggyes piskóta receptem továbbfejlesztett változata, és igen, sikerült még tovább fokoznom, hogy egy tojás-, glutén-, tej- és hisztaminmentes piskótának is lehet nagyon jó íze és állaga is. A tészta kicsit omlós, de kiadós és laktató, bármiféle mellékíz nélkül!
Az alma és a fahéj nem csak egészségesek, de tökéletes ízvilágot kölcsönöznek a süteménynek. Tojás helyett én lenmagtojást használok, aminek magas a fehérje és az omega-3 zsírsav tartalma is, szóval nagyon egészséges. A megfelelő állag elérését pedig tovább segíti a tápióka keményítő, a kókuszolaj és a kókuszkrém.
Az elkészítés a többi receptemhez hasonlóan igen egyszerű, kezdő konyhatündérek is bátran próbálják ki!
Előkészület: 30 perc | Sütés: 50 perc
Recept
Hozzávalók
- 250 ml kölesliszt
- 100 ml barna rizsliszt
- 2 lenmagtojás, azaz 2 ek őrölt lenmag + 6 ek langyos víz (helyettesíthető chiatojással, 6 fürjtojással aki tolerálja, vagy 2 ek útifűmaghéjjal, bár így szárazabb lesz)
- 2 csapott ek ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor (vagy ennek megfelelő más természetes édesítőszer)
- 2 tk tápiókakeményítő
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 tk vanília őrlemény
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
- 100 ml növényi tej
- 100 ml kókuszkrém (pl. Cocomas, adalékanyagokra figyeljünk!)
- 2 ek almaecet (adalékanyag és tartósítószer mentes!)
- 3 ek olvasztott kókuszolaj
- 2-3 db alma
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütésen.
- Készítsük elő a lentojást: keverjük össze a lenmagot a langyos vízzel, és tegyük félre.
- Alaposan keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a tejet, kókuszkrémet, almaecetet, a lentojást és az olvasztott kókuszolajat, és keverjük csomómentesre a tésztát.
- Sütőpapírral béleljünk ki egy kisebb tepsit vagy kenyérformát (~30 x 11 cm).
- Az almát hámozzuk meg, félbevágva távolítsuk el a magházat és vágjuk vékony szeletekre. Ezeket sorakoztassuk szorosan a tepsi aljára, vékonyan hitsük meg fahéjjal, majd jöhet rá egy újabb sor alma és újabb réteg fahéj.
- Az almás réteg tetején oszlassuk el a tésztát, és mehet is a sütőbe.
- Süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz, ez kb. 50 perc.
- Miután kicsit kihűlt, fordítsuk ki a tepsiből a piskótát, és óvatosan távolítsuk el róla a sütőpapírt.
- Felvágás előtt érdemes megvárni, míg teljesen kihűl, tálalás előtt pedig a tetejét megszórhatjuk még egy kevés fahéjjal.
Ebből a receptből kb. 10 kocka sütemény lesz, szerintem tökéletes vendégváró! Nálunk nagy kedvenc, remélem, nálatok is az lesz! Érdemes kipróbálni pérlául barackkal, vagy aki bírja, akár szilvával/körtével is! Próbáljátok ki, és írjátok meg, hogy ízlett!