A banánkenyér hisztaminintoleranciával nagyon távoli álomnak tűnt számomra… amíg meg nem tudtam, hogy a főzőbanánt (nem összekeverendő a sima zöld banánnal!) hisztaminérzékenyek is jó eséllyel tudják tolerálni. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki sóvárog egy jó banánkenyér után, így örömmel osztom meg Veletek ezt a jól letesztelt, alakbarát, mindenentes és vegán receptet!
A recept előtt néhány info a főzőbanánról (másnéven plantain) azoknak, akik nem használták még, és kevésbé ismerik. Szuper tulajdonsága, hogy magas a rezisztens keményítő tartalma, mely a jó bélbacikat táplálja, emellett cukortartalma jóval alacsonyabb a hagyományos banánénál. Ebből fakadóan azonban önmagában íze nem sok van, nyersen nem ajánlott fogyasztani sem. Ahogy érik, úgy azonban egyre csökken a rezisztens keményítő, és nő a cukortartalma, de még így is diétásabb, egészségesebb a hagyományos banánnál. És kinek ne hiányozna a banán, aki hisztamin diétázik?
Tipp a pucoláshoz: ha nagyon éretlen, teljesen zöld, akkor valószínúleg késsel kell meghámozzuk, mint egy zöldséget. Ha már érettebb, sárgább a színe, akkor érdemes megpróbálkozni egy trükkel. Vágjuk le a banán végeit, és hosszában vágjuk be 3-4 csíkban a banán héját, és így kezdjük el lefejteni róla. Nálam így gyönyörűen levált róla.
A főzőbanánból egyébként irtó finom banánchipset is lehet gyártani, úgyhogy ebben a formában is biztos hozok majd még receptet! De most lássuk végre a banánkenyér receptet!
Recept
Hozzávalók
- 2 főzőbanán
- 200 ml sűrű kókuszkrém
- 50 g kókuszolaj
- 100 g gluténmentes zabliszt
- 15 g steviás kókuszvirágcukor / 20 g négyszeres erősségű steviás eritrit
- 1/2 csomag sütőpor (4 g)
- 1/2 tk vanília őrlemény / 1 cs vaníliás cukor
- 2 chiatojás (2 ek chiamag + 6 ek langyos víz)
- 2 ek almaecet (kihagyható, de kicsit jobb vele az állaga)
- 80 g vegán fehércsokoládé (kihagyható)
Elkészítés
- Készítsük elő a chiatojást: keverjük össze a chiamagot a langyos vízzel, keverjük össze, és tegyük félre.
- Hámozzuk/pucoljuk meg a főzőbanánt, daraboljuk fel, és turmixoljuk lágyra a kókuszkrémmel. (Ha szeretnénk, hogy fancy-n nézzen ki, akkor 2 vékony szelet banánt félretehetünk a tetejére. Ezt érdemes megforgtni egy kis édesítőben, különben ízetlen lesz. Sütés közben eléggé kiszárad, bár nekem úgy sincs vele bajom, de alapvetően érdemesebb az egészet beleturmixolni.)
- Mérjük ki a száraz összetevőket, és keverjük el alaposan, majd keverjük hozzá a “banánkrémet”, az olvasztott kókuszolajat, az almaecetet, és a chiatojást.
- Végül adjuk hozzá a felaprított vegán fehércsokit is.
- A tésztát öntsük át egy kiolajozott kenyérformába, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt süssük készre a kis banánkenyerünket.
Issteni finom, érdemes kipróbálni! Ahogy minden receptemnél, itt is igaz, semmi mellékíze nincs, bátran kínálhatjátok vele a nem mentesen étkező családtagokat, barátokat is! Én alapvetően desszertnek eszem, de ünnepnapokon reggelizni is lehet belőle, isteni páldául vegán joghurttal, áfonyával megszórva… (remélm, csorog már a nyálatok!)
Írjátok meg Nektek hogy ízelett, a hisztaminérzékenyektől pedig különösen kíváncsi vagyok arra, Ti hogyan toleráljátok!