Te is bajban vagy a sós nasikkal? Zavar, hogy minden bolti chipsben találsz valami „csúnya” összetevőt? Akkor mutatok egy egészséges alternatívát! 🙂
Már párszor próbálkoztam a házi chips készítéssel, azonban sosem sikerült igazán ropogósra. A problémámat az új albérletemben lévő legkeveréses sütő oldotta meg. Sajnos enélkül nem garantálom, hogy ennyire jól fog sikerülni, de azért úgy is fincsi lesz, de valószínűleg nem lesz olyan jó ropogós.
Természetesen más zöldségekből is készíthettek chipset, sima burgonyából, répafélékből, maniókából, sőt, akár céklából is! Szerintem szuper vendégváró, de tökéletes kísérője egy filmezős estének is, de akár köretként is fogyasztható a főétkezések mellé is!
Mértékkel fogyasztva haladó FODMAP diétában, fruktózérzékenyként is fogyasztható az egyéni tolerancia figyelembevételével.
Recept
Hozzávalók
- 4 közepes édesburgonya
- Kókuszolaj
- 90 g tápiókakeményítő
- Parajdi/tengeri só
- Tetszőleges fűszerek: rozmaring, oregánó, kakukkfű, fehérbors, fokhagyma granulátum
- Mártogatós
- 200 g kókuszjoghurt
- 1 kis gerezd fokhagyma (ha tolerálod)
- ¼ tk só
- 1-2 tk (friss) aprított metélőhagyma
Elkészítés
- Az édesburgonyát hámozzuk meg, és vágjuk vékony körcikkekre egy éles késsel, vagy egy szeletelővel. Ehhez igyekszem vékonyabb, hosszúkásabb batátát választani.
- Terítsük ki egy sütőpapíros tepsire, ízlés szerint fűszerezzük, majd öntsünk rá tepsinként 3-4 evőkanál kókuszolajat (mennyiségtől függően) és kézzel alaposan forgassuk össze. Ez a mennyiség kb 2 teljes tepsi lesz.
- Oszlassuk el a tepsin úgy az édesburgonya szeleteket, hogy minél kevésbé lógjanak egymásra. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy ropogós legyen a végeredmény!
- 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel süssük kb 25-30 percig, míg amíg épphogy nem kezd el megégni. A sütési idő nagyban függ az édesburgonya szeletek vastagságától, így fontos résen lenni!
- A mártogatóshoz keverjük ki a kókuszjoghurtot a sóval, metélőhagymával és a zúzott fokhagymával.
- Indulhat a mártogatás!
A chipset melegen semmiképp ne fedjük le, hogy ropogós maradjon. Kihűlés után légmentesen záródó dobozban tároljuk – bár elég gyorsan fogy, mert garantálom, hogy a család és a barátok is odáig lesznek érte! Mert bizony néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak!