Barion Pixel

Erdeigyümölcsös-kesudiós mousse torta

Mentes Utakon - Erdeigyümölcsös vegán mousse torta

Na sorakoznak itt tovább a sütemények, amik egy cukrászdában is megállnák a helyüket. Most egy cukrász barátnőmmel készítettük el közösen a tortát, amit egyébként a születésnapomra kaptam Tőle. Már akkor egyértelmű volt, hogy a blogomra is ki kell kerüljön, főleg, hogy az összes barátomnak is nagyon ízlett – jobban, mint a cukrászdában vett mindenmentes sütemény.

Ami szuper ebben, hogy nem kell hozzá sok hozzávaló, és még sütni sem kell. Némi előkészülettel ugyan, de összességében elég gyorsan és könnyedén elkészíthető. Jól olvasod, ennek a csinos kis tortának az elkészítése egyáltalán nem bonyolult! 😊 Igaz, kicsit sok edény kell hozzá, és soknak tűnik a lépés, de ígérem, ettől függetlenül egyszerű, és nehezen elrontható – de kérlek pontosan kövesd a lépéseket!

Különleges dolog még számomra ebben a tortában – amit amúgy már én újítottam benne, hogy kókuszolaj helyett végre egy olyan alapanyagot tettem bele, amit már nagyon rég ki szerettem volna próbálni. Ez nem más, mint a 100% tisztaságú bio kakóvaj. Bár ez is színtiszta zsiradék, azonban ennek „csak” 60 százaléka telített zsírsav, míg a kókuszolaj esetében szinte az egész az. A kakaóvaj így nem csak különlegesebb ízt ad neki, de még egészségesebb is, és nem mellesleg hisztamindiétában is bátran használható.

A dekorálás Rád van bízva, abban a határ már a csillagos ég. Mi most ezt rögtönöztük, és azt kell mondjam, azt hiszem, ez lett életem legszebb tortája, így nagyon büszkén osztom meg a receptet.

Figyelem! A süti elég addiktív, de tartsd szem előtt, hogy bár szénhidrátszegény, a zsírtartalma (így a kalóriatartalma is) a sok mag miatt igen magas! Tehát ez nem egy fogyókúrás süti. Na de nem is azért eszünk sütit, hogy fogyókúrázzunk, igaz? A lényeg, hogy ebből elég vékonyabb szeletet vágni! 😉

Mentes Utakon - Erdeigyümölcsös vegán mousse torta
Mentes Utakon - Erdeigyümölcsös vegán mousse torta

Recept

Hozzávalók

*A krémhez használt kesudiót egy éjszakát áztassuk, vagy forrázzuk le és legalább 1 órát hagyjuk állni

**Ha málnát/szedret is használsz, akkor érdemes átpasszírozni a magok eltávolítására, így viszont 300 helyett 400 g gyümölcsöt érdemes használni

Mentes Utakon - Erdeigyümölcsös vegán mousse torta

Elkészítés

  1. Célszerű a gyümölcszselé készítéssel kezdeni a folyamatot. A választott gyümölcsöt főzzük addig egy kevés vízzel (~50 ml), míg szinte pépes lesz az állaga. Ha nem szeretnéd, hogy magos legyen, akkor ennél a pontnál passzírozd át egy szűrőn, vagy ha nem magos akkor botmixerrel pürésítsük össze. (Pro tipp: magas falú edényt használj, és vigyázz a ruhádra! 😊 )
  2. Ha a közepébe szeretnél zselélapot a fancybb megjelenésért, akkor ezen a ponton kettészedjük a gyümölcspürét. (Ha nem, akkor hagyd ki ezt és az ehhez kapcsolódó lépéseket.) 4 evőkanállal átmerünk egy kis lábasba, és adjunk hozzá ½ tk agar-agart egy pici vízben feloldva, majd alacsony lángon folyamatos keverés mellett rotyogtassuk rövid ideig. Öntsük a zselé alapanyagot egy kb 14cm átmérőjű kerek szilikonformába vagy egy kistányér aljába, egyengessük el, majd ha kicsit kihűlt, tegyük a fagyasztóba. (Ha nagyobb tortaformát használsz, akkor lehet nagyobb átmérőjű a zselélap is.)
  3. Az alaphoz tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, és magas fokozaton alaposan daráljuk össze, míg el nem érjük azt az állagot, amikor kézzel összenyomva tapadós lesz a keverék. Szükség esetén párszor óvatosan kapargassuk le az oldalára vagy az aljára a tapadt részt.
  4. Öntsük a keveréket egy 16 cm átmérőjű tortaformába, és egy egyenes aljú pohár segítségével alaposan nyomkodjuk bele, majd tegyük hűtőbe.
  5. A moussehoz olvasszuk fel a kakóvaj pasztillát/kókuszolajat, és botmixerrel pürésítsük össze az áztatott kesudióval, a kókusztejjel, az almaecettel / verjussal / citromlével és a vanília őrleménnyel. Tegyük félre.
  6. A maradék gyümölcspüréhez adjunk hozzá ½ tk agar-agart egy kevés vízben feloldva, tűzhelyen rottyantsuk össze, majd lassan öntve lassú, körkörös, fel-le irányuló kevergetés mellett hozzáadjuk a mousse alaphoz. Nem kell teljesen összekeverni, így szép csíkos lesz.
  7. Egy vékony réteg mousse óvatosan öntve mehet a tortaalapra, majd óvatosan rátesszük a kidermedt zselélapot. (Ha tányéron van, akkor egy lapáttal óvatosan szedd fel.) A tetejére mehet a maradék mousse.
  8. A tortát alaposan ütögesd a konyhapulthoz, hogy ne maradjanak benne levegőbuborékok.
  9. Opcionális: ha extrázni szeretnénk a tetejét, akkor valamilyen természetes ételszínezéket használhatunk, de magával a gyümölcspürével is dolgozhatunk. Húzz rá csíkokat, és egy hurkapálcikával tetszőlegesen keverj bele csíkokat.
  10. A tortát legalább 2-3 órán át pihentessük hűtőben (fagyasztóba téve kicsit gyorsíthatjuk a folyamatot, de ne fagyasszuk meg!). A díszítéshez használhatunk friss gyümölcsöket, magtöretet, vegán csokoládét… Nálam most még egy kis csillámpor is került rá – igen, ilyen is van; na milyen előnyei vannak, ha egy cukrásznál süt az ember!

Tippek

  1. Én most egy kisebb, 16 cm átmérőjű formát használtam, hogy magasabb és mutatósabb legyen a sütemény. Ha nagyobb formát használsz, akkor laposabb lesz. A mousse így is elegendő, de az alap mennyiségét szükség esetén növeld másfélszeres mennyiségre, hogy ne legyen túl vékony, instabil!
  2. Amikor veszitek ki a formából, akkor nagyon lassan csatold le az oldalát. Ha úgy látod, bereped, akkor először egy langyos vízbe mártott késsel óvatosan „vágd körbe” a tortát (elég a krém részét, nem kell az aljáig lenyúlni.
  3. Ha a tortaforma levétele után nem szép az oldala, egy langyos vízbe mártott kést óvatosan végighúzva rajta ki tudod egyenlíteni a szélét, így a végeredmény egy szép sima szélű torta lesz.
  4. Ha a torta sokáig nincs hűtve, elkezd lágyulni, majd ha tényleg sokat áll szobahőmérsékleten, 1-2 óra után elkezdhet szétfolyni is. Ezt tartsd szem előtt szállításkor/tálaláskor. De ha még nincs megvágva, az sem gond, ha kicsit meglágyul, csak vágás előtt hűtsd újra vissza, míg szépen megszilárdul a krém. 

Bízom benne, hogy Ti is imádni fogjátok ezt a kis csoda tortát! Hűtőben tárolva, lehetőleg 2 napon belül fogyasszátok el.

Szeretettel,
Detti

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
[loginform]
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?