Barion Pixel

Citromos-mákos hókifli

Mentes Utakon - Citromos mákos hókifli

Hogy álltok az ünnepi receptekkel? Jöhet még egy különleges, omlós, mindenmentes hókifli recept? Utolsó pillanatban még ezt készítettem Nektek, amivel elvarázsolhatjátok a családot.

A máktól nem kell félni hisztaminérzékenység esetén sem, a citrom viszont sokaknak meglepő lehet. Na mondom a trükköt: a recepthez citromolajat használtam. Ezt ugyanis a citrom héjából nyerik ki, és sokkal kisebb eséllyel okoz gondot, mint maga a gyümölcs húsa, ráadásul elég erős az íze, így nem is kell nagy mennyiséget használni belőle. Ugyanez igaz egyébként a narancsolajra is, így ezeket bátran ajánlom ízesítéshez. Bár a hőkezelés hatására jótékony hatását elveszti az olaj, de ezesetben most a citromos aroma elérése volt a cél. Remélem, ezzel újabb hasznos tippet adhattam Nektek az ünnepekre. 😊

Ha pedig kevésbé omlós, „száraz” süteményt szeretnétek, akkor egy kis cukormentes lekvárral is megtölthetitek, mielőtt felcsavarjátok a kifliket, pl. szilvalekvárral nagyon el tudnám képzelni… nyamm 😊 Szóval engedjétek el a fantáziátokat, én pedig mutatom az alap receptet!

Mentes Utakon - Citromos mákos hókifli

Recept

Hozzávalók

*ha tolerálod, akkor bio/kezeletlen citrom reszelt héját is használhatsz.

Mentes Utakon - Citromos mákos hókifli

Elkészítés

  1. A liszteket keverjük össze és szitáljuk át. Ne spórold ki a lépést, fontos a jó állaghoz!
  2. A puha (de nem olvadt!) kókuszzsírral összemorzsoljuk a lisztet.
  3. Egy másik tálban keverjük össze az útifűmaghéjat, átszitált por eritritet, vanília őrleményt, szódabikarbónát és a csipet sót, majd dolgozzuk össze a kókuszkrémmel.
  4. Gyúrjuk össze a lisztes morzsával, majd pihentessük 10-15 percig szobahőmérsékleten.
  5. A tésztát gyúrjuk át, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra. Kicsit nehéz vele dolgozni, a tészta berepedezhet, törhet, de össze lehet gyúrni és a végén így lesz jó az állaga!
  6. Egy széles szájú pohárral szaggassunk belőle köröket, majd csavarjuk fel és jól összenyomkodva formázzunk belőle “kiflit”, és sorakoztassuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd még langyosan megforgatjuk egy kis vanília őrleményes por eritritben.

Bízom benne, hogy Nálatok is sikert arat majd ez a karácsonyi finomság!

Szeretettel,

Detti

Mentes Utakon - Citromos mákos hókifli

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?