Hogy álltok az ünnepi receptekkel? Jöhet még egy különleges, omlós, mindenmentes hókifli recept? Utolsó pillanatban még ezt készítettem Nektek, amivel elvarázsolhatjátok a családot.
A máktól nem kell félni hisztaminérzékenység esetén sem, a citrom viszont sokaknak meglepő lehet. Na mondom a trükköt: a recepthez citromolajat használtam. Ezt ugyanis a citrom héjából nyerik ki, és sokkal kisebb eséllyel okoz gondot, mint maga a gyümölcs húsa, ráadásul elég erős az íze, így nem is kell nagy mennyiséget használni belőle. Ugyanez igaz egyébként a narancsolajra is, így ezeket bátran ajánlom ízesítéshez. Bár a hőkezelés hatására jótékony hatását elveszti az olaj, de ezesetben most a citromos aroma elérése volt a cél. Remélem, ezzel újabb hasznos tippet adhattam Nektek az ünnepekre. 😊
Ha pedig kevésbé omlós, „száraz” süteményt szeretnétek, akkor egy kis cukormentes lekvárral is megtölthetitek, mielőtt felcsavarjátok a kifliket, pl. szilvalekvárral nagyon el tudnám képzelni… nyamm 😊 Szóval engedjétek el a fantáziátokat, én pedig mutatom az alap receptet!
															Recept
Hozzávalók
- 150 g gluténmentes zabliszt / kölesliszt
 - 20 g tápiókakeményítő
 - 50 g mák
 - 20 g bio útifűmaghéj(őrlemény)
 - 1 nagy csipet szódabikarbóna
 - 50 g eritrit porcukor
 - 1 tk vanília őrlemény
 - 10 csepp citromolaj*
 - 1 csipet só
 - 50 g puha kókuszzsír
 - 100 g sűrű kókuszkrém (konzerv teteje)
 
*ha tolerálod, akkor bio/kezeletlen citrom reszelt héját is használhatsz.
															Elkészítés
- A liszteket keverjük össze és szitáljuk át. Ne spórold ki a lépést, fontos a jó állaghoz!
 - A puha (de nem olvadt!) kókuszzsírral összemorzsoljuk a lisztet.
 - Egy másik tálban keverjük össze az útifűmaghéjat, átszitált por eritritet, vanília őrleményt, szódabikarbónát és a csipet sót, majd dolgozzuk össze a kókuszkrémmel.
 - Gyúrjuk össze a lisztes morzsával, majd pihentessük 10-15 percig szobahőmérsékleten.
 - A tésztát gyúrjuk át, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra. Kicsit nehéz vele dolgozni, a tészta berepedezhet, törhet, de össze lehet gyúrni és a végén így lesz jó az állaga!
 - Egy széles szájú pohárral szaggassunk belőle köröket, majd csavarjuk fel és jól összenyomkodva formázzunk belőle “kiflit”, és sorakoztassuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
 - 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd még langyosan megforgatjuk egy kis vanília őrleményes por eritritben.
 
Bízom benne, hogy Nálatok is sikert arat majd ez a karácsonyi finomság!
Szeretettel,
Detti
															
								
								




