Fehérjedús, egészséges és bélbarát, de fullos finomságra vágysz? Akkor ezt a tiramisut imádni fogod! Már régóta tervezgettem ezt a fejemben, de mostanra állt össze igazán – szerintem megérte rá várni, és bízom benne, hogy Ti is így érzitek majd.
A titkos összetevőm a Living Foods aktív rizs diéta vaníliás shake alapja, amivel hisztamindiéta esetén is lehet próbálkozni, mivel nincsenek benne kétes alapanyagok. A DETTI15 kóddal pedig ne feledjétek, hogy 15% kedvezménnyel rendelhettek tőlük! A fermentált, csíráztatott alapokkal pedig gyakorlatilag superfooddal van felturbózva a finomságunk!
Az elkészítés bár kissé körülményes, mivel nem meglepő módon nem bolti babapiskótát hanem házi piskótát használtam, de összességében azért nem bonyolult az elkészítése, és szerintem megér ennyi bajlódást. A piskótát amúgy bátran használhatjátok torta alapnak is, mert szerintem nagyon szuper alaprecept, én is biztos felhasználom még másik recepthez is.
Na nem csigázlak Benneteket, mutatom a receptet!
Recept
Hozzávalók
- 120 g gm zabliszt
- 60 g őrölt mandula / mandulaliszt
- 1 tk bio borkő sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 tk vanília őrlemény
- 1 csipet (fekete) só
- 30 g négyszeres erősségű steviás eritrit (vagy ennek megfelelő más természetes édesítő)
- 80 g bio almaszósz* (~1 bio alma hámozva párolva, leturmixolva)
- 175 ml növényi tej
*fruktózdiéta esetén ha nem tolerálsz ekkora mennyiséget sem párolva, akkor használj helyette pl. magvajat.
Krém
- 400 g natúr növényi joghurt (én kókuszt használtam – Aldi Bio Natura)
- 60 g Living Foods aktív rizs diéta vaníliás shake alap*
- 15 g glicin
*helyettesíthető natúr rizsfehérjével + vanília őrleménnyel, de úgy az ízvilágon még valószínű csiszolni kell utólag
Összeállításhoz
- 1 adag koffeinmentes kávé / cikóriakávé
- 1 tk cikóriakávé por / karobpor / holland kakaópor a szóráshoz
Elkészítés
- A piskótához először keverjük el a száraz összetevőket, majd alaposan dolgozzuk össze kézi habverővel az almapürével és a növényi tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsiben (én kenyérformát használtam) eloszlatjuk a keveréket (viszonylag folyós, de ijedjünk meg tőle). 175 fokon kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára, tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e. Hagyjuk kihűlni majd rudacskákra vágjuk.
- A krémhez alaposan keverjünk el minden összetevőt, majd tegyük be a hűtőbe.
- Készítsünk 1 adag bio koffeinmentes vagy gluténmentes cikóriakávét. A kihűlt piskótát mártsuk bele vagy ecsettel kenjük le egy kisebb jénai tálba sorakoztatva az alapot*.
- A krém egyik felét kanalazzuk a piskótarétegre, majd jön egy újabb kávés piskótaréteg, majd a krém másik fele, végül pedig hitsük meg cikóriakávé porral / karobporral, vagy amennyiben tolerálod akár holland kakóporral.
- 1-2 órát érdemes állni hagyni tálalás előtt. A krémét másnapra eléggé beszívja a piskóta, mivel ez nem egy kemény babapiskótával készül, de ígérem úgy is nagyon fincsi, csak kevésbé fotogén.
*Jénai tál helyett pohárdesszertként is elkészíthető kisebb adagokban, azesetben kb. 6 felé érdemes osztani. Tehát ha csak magadnak készítenél kisebb mennyiséget, akkor nyugodtan felezd le az adagot.
Nagyon bízom benne, hogy Nálatok is sikert arat majd ez a finomság, és ha nem is teljes mértékben, de elég jól visszaadja majd a „tiramisuzás” élményét, miközben nem csak finomat esztek, de még az egészségeteket is támogatjátok a benne lévő sok hasznos tápanyaggal!
Szeretettel,
Detti