Egy könnyen elkészíthető, egészséges és mindenmentes finomság, mindössze 6 összetevőből. Tökéletes vendégvárónak, edzés utáni nasinak, vagy egy bekuckózós estéhez is – mint amilyen nekem ez a szilveszter lesz. Én még karácsonyi hangulatban ezt is mézeskalács fűszerrel készítettem, ami nagyon jól passzol az édesburgonyához.
Mivel én magamnak készítem a növényi tejet is, így gyakran van nálam ebből maradt kókuszreszelék, amihez szeretek új recepteket kipróbálni. Természetesen sima kókuszreszelékkel is készíthetitek, viszont így valamivel szárazabb lesz, de mivel alapból elég lágyra készítettem a tésztát, szerintem úgy is tökéletes lesz. Kipróbálhatjátok sütőtökkel is édesburgonya helyett, én azt sajnos nem bírom nagyobb mennyiségben; édesítésnek pedig édesítő helyett néhány szem friss datolyát is rakhattok bele. Remélem, kipróbáljátok, és Nektek is ízleni fog!
Recept
Hozzávalók
- ~630 g édesburgonya (hámozás nélkül)
- 6 ek gluténmentes zab/köles/quinoapehely
- 6 ek kókuszreszelék (én a tejkészítésből maradt reszeléket használtam)
- 3 ek rizscsíra/kender fehérjepor
- 1 tk mézeskalács fűszer
- 1 tk ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor (vagy ennek megfelelő más édesítő)
- 1 csipet só
- Kókuszreszelék/puffasztott quinoa/köles a forgatáshoz
Elkészítés
- Az édesburgonya végeit vágjuk le, hámozzuk meg, vágjuk fel, és sütőpapírral borított tepsiben süssük puhára.
- Minden összetevőt tegyünk egy aprítógépbe, és daráljuk össze.
- Formázzunk belőle golyókat, majd forgassuk kókuszreszelékbe vagy puffasztott quinoába/kölesbe.
- Fogyasztás előtt néhány órát pihentessük hűtőben, így jobban összeáll.