Rég volt már nálam reggeli, és a sós reggeli amúgy sem az erősségem, de remélem, erre az ötletre ráharaptok majd Ti is! Az édesburgonya toastot már rég ki szerettem volna próbálni, de nem tudtam, mivel készíthetném, tegyek a zöldségre zöldségkrémet…? Aztán valahol hallottam a vegán tojáskrém ötletét, és gondoltam, ez így már szuper párosítás lenne. És tényleg!
Egyszerű, egészséges, tápanyagdús reggeli teljesértékű összetevőkkel, és még elkészíteni is egyszerű – bár erre tudjátok, hogy minden recept esetén törekszem. A vegán tojáskrém köles alapú, a titkos, tojásos aromát adó összetevője pedig a fekete himalája só. Sima sóval is készíthetitek, de ezzel lesz az igazi. Én egyébként minden süteményembe szeretek ebből tenni egy kicsit, mert tényleg jó ízt ad a dolgoknak. Szóval ha eddig nem tettétek, akkor most ideje összeismerkedni ezzel az alapanyaggal! 🙂
Ha valakinek problémás a köles ételérzékenység vagy pajzsmirigy problémák miatt, akkor elkészíthetitek quinoával is – persze így drágább is lesz sajnos. Az édesburgonya pedig mértékkel fogyasztva haladó FODMAP diétában, vagy fruktózérzékenyként is az egyéni tolerancia figyelembevételével.
No és akkor jöjjön is az a recept!
Recept
Hozzávalók
- 200 ml köles
- 600 ml víz
- 2 csapott tk fekete himalája só
- 6 ek kókuszjoghurt / növényi joghurt
- 3 ek extraszűz olivaolaj
- 2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum ha azt tolerálod)
- 1 ek petrezselyem
- ½ tk őrölt kurkuma
- Pici fehérbors
- Édesburgonya + kevés kókuszolaj a toasthoz*
*Érdemes „ducibb” édesburgonyát választani, hogy szélesebbek legyenek a szeletek. Nekem most ilyen kis vékonykák voltak csak itthon.
Elkészítés
- A kölest alaposan mossuk át meleg vízzel, majd tegyük fel főni a vízzel és a sóval. 15 percig forraljuk, majd lefedve állni hagyjuk 5-10 percig.
- Hozzáadjuk a többi összetevőt, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.
- Az édesburi toasthoz a batáta végeit vágjuk le, pucoljuk meg, majd egy nagy, éles késsel vágjuk kb ½ ujjnyi vastagságú szeletekre. Ecsettel vékonyan kenjük le olvasztott kókuszolajjal, majd kenyérpirítóban (nekem 1-1 szelet 2 körben lett kész) vagy sütőben (200 fok alsó-felső sütés) süssük barnára. Figyeljünk közben nagyon, mert könnyen megég.
- Az édesburgonya toastot szórjuk meg egy kis sóval, majd szedjünk rá a „tojáskrémből” és tálaljuk friss zöldfűszerekkel vagy szezámaggal megszórva.
Hűtőben néhány napig eltartható. Természetesen sima pirítóssal is fogyasztható, de az édesburgonya toast ötletét azért hoztam, hogy inspirációt adjak, hogyan is lehet kiváltani a finomított szénhidrátokat. Bízom benne, hogy szeretni fogjátok! Jó étvágyat!
Szeretettel,
Detti