Barion Pixel

Sikersztori beszámoló – kiút a hisztaminérzékenységből

Sikersztori beszámoló – kiút a hisztaminérzékenységből

Mentes Utakon - Sikersztori beszámoló - Kiút a hisztaminérzékenységből

Sikersztori beszámoló – kiút a hisztaminérzékenységből

Nemrégiben egy nagyon sikeres 3 hónapos tanácsadást zártam, és olyan jó érzéssel töltött el a visszajelzés, amit kaptam, hogy úgy gondoltam, meg kellene osszam veletek a történetet, hogy ne csak a saját sztorimat hozhassam példának: igenis van kiút a hisztaminérzékenységből egy élhető életmóddal. Az ügyfél neve legyen most mondjuk Réka, hogy a valódi nevét ne fedjem fel, hiszen nem ez a fontos.

Réka már régebb óta volt Mentes Bor vásárlóm, mert feltűnt neki, hogy a hisztaminszegény boroktól nem tüsszög, míg más boroktól igen. Ez átmenetileg egyfajta „megoldást” jelentett számára, de (nem meglepő módon) idővel mégis felerősödtek a háttérben húzódó problémák. Réka ugyanis évek óta küzdött rejtélyes, látszólag össze nem függő panaszokkal:

  • állandó légúti problémák és orrspray függőség, mely krónikus arcüreggyulladásban teljesedett ki, végül orrpolip műtéttel kezelve;
  • visszatérő kiütések és viszketés, emésztési panaszok (gyomorfájás, görcsök, hányás) „másnapos” ételektől;
  • emellett pedig nőgyógyászati problémák is képben voltak.

Végül az alacsony DAO szintjét és tüneteit egybevetve felismerte, hogy hisztaminintoleranciáról lesz szó, és hogy ideje kezébe venni az egészségét.

Először megmutatom a visszajelzést, amit a 12. hét végén kaptam, majd megnézzük, mik a tanulságok belőle.

Szia Detti! Küldöm a heti naplót és mivel ez a 12. hét, ha jól sejtem, az utolsó, ezért leírom a tapasztalataimat kicsit hosszabban. Összességében úgy érzem, rengeteget javult az állapotom, mióta elkezdtük együtt az életmódváltást. Az étkezéseken nyilván van mit csiszolni, ennek legfőbb oka, hogy a főzés nem a kedvenc tevékenységem. Persze igyekszem minél többet sütni-főzni. Addig legalább sikerült eljutni, hogy az ebédemet ne menüs helyről rendeljem és ha végképp nincs kedvem főzni, akkor sem valami gyorskaját szerzek, hanem aznap salátát eszem. Ez egy fenntartható kompromisszumnak tűnik most. Így nincs bennem idegesség, hogy minden nap főzni kell, sőt úgy érzem, még jót is tesz a gyomromnak. Hetek óta nem fáj a hasam, teljesen rendbe jött az emésztésem. A bőrömmel sincs már gond, nincsenek kiütések, nincs viszketés, még akkor sem volt, amikor bűnöztem egy kis borral vagy ginnel. Ezt most összehasonlítva a decemberi állapotommal… Hihetetlen. Mindennapos volt a viszketés és a hasfájás. A körmeim is újra erősek. A natúrkozmetikumok beváltak, maradnak. A légúti tünetek néha még előfordulnak, de közel sem olyan gyakran és olyan erősen, mint a diéta előtt. Jövő héten érkezik a feketekömény és egy újabb adag rostkomplex, gondolom még ezek is segítenek. A visszavezetéssel nem rohanok, de minden nap beviszek valami hisztaminosat. A banánnal nincs gond, most ennek nagyon örülök. Ettem a héten érlelt sajtot is, azzal sem volt probléma. Most úgy érzem, hogy ha nincs hisztaminbomba napom, akkor nem lesz gond semmivel. Ha tényleg mindenből csak egy picit eszem. Teszek egy próbát jövő héten egy kis paradicsommal. A sport ugye 6 hétre teljesen kiesett a műtét miatt, viszont most már azt is elkezdtem, heti 5 alkalommal 1 órát edzettem itthon (spinning és izomerősítés). Sokkal jobb a közérzetem is így. Nagyon köszönöm, hogy segítettélpastedGraphic.png Azt külön köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy bizony lelkileg is rendbe kell tenni magamat. Ezelőtt hónapokig rágódtam volna, hogy váltsak -e munkahelyet, vagy jó ez így, ahogy van, majd egyszer, később, majd valamikor, ha alkalmasabb lesz… Nem. Most! Hatalmas kő esett le…

Kezdjünk az alapokkal

Ahogyan láthatjátok, egy igen komplex problémával indultunk, és úgy gondolom, 12 hét alatt hatalmas eredményeket sikerült elérjünk úgy, hogy antihisztaminra egyáltalán nem, DAO enzimre pedig mindössze egy utazás során volt szüksége. Réka már próbálkozott a hisztaminszegény diétával, mire elkezdtük a közös munkát, azonban meglehetősen el volt veszve az útvesztőben – talán ez a legtöbbeknek ismerős, mikor új diétába fognak, különösen a hisztaminérzékenyeknek.

Bár általában nem javaslom, hogy azonnal dobjunk ki mindent a szekrényekből, Réka azonban akkora hévvel vetette bele magát az életmódváltásba, hogy úgy döntött, igenis azonnal kidob minden rágcsát és feldolgozott élelmiszert a szekrényéből, mert felismerte, hogy ez egy sarkalatos pont nála ez életmódváltásának, és hogy az egészségesnek hitt csipegetnivalók nem is olyan egészségesek. És bár a főzés kihívást okozott, a kellő motivációval mégis sikerült kialakítani egy működőképes rendszert arra, hogy minél tisztább és egészségesebb ételeket készítsen magának.

Fontos lépés volt az is, hogy a javasolt táplálékkiegészítőket (vitaminok, hisztaminspecifikus pre- és probiotikumok, + az esetében bélregenerálást és hormonegyensúlyt támogató táplálékkiegészítők) rögtön be is szerezte, így azonnal teljes erőbedobással támogattuk a szervezet regenerációját. Ezt utólag Réka is felismerte, hogy mekkora segítség volt ebben személyre szabott útmutatást kapni, és hogy enélkül nem lett volna ilyen gyors az állapotjavulása. A hosszú évek óta húzódó panaszok miatt ugyanis elképzelni sem tudta, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora mértékben enyhüljenek és megszűnjenek bizonyos panaszai.

„A titok”

Na de hogyan sikerült Rékának mindezt elérnie – biztosan mindenki erre kíváncsi. És a válaszban benne van az is, hogy miért 3 hónap utánkövetéssel vállalom az ügyfeleket, bár sokszor még ez sem „elég” teljes mértékben.

A hisztaminintoleranciát csakis úgy van esély leküzdeni, ha komplex és személyreszabott életmódváltásba fogunk. Az étrend és a táplálékkiegészítők mellett a gyors javulásban kritikusak voltak az alábbiak:

  • Réka felismerte, hogy mekkora stresszfaktor az életében a munkahelye és megrekedve érzi magát, hogy a stressznek igenis hatalmas a szerepe az egészségügyi állapotában és eldöntötte, nem halogatja tovább a munkahelyváltást
  • olyan új rutinokat alakítottunk ki, melyek az ő saját életritmusába illeszkednek és kivitelezhetők az étkezés kapcsán, így a főzés/étkezés a szigorú étrend ellenére nem vált stresszforrássá
  • maximálisan igyekezett minden életmód javaslatomat betartani az alvástól a folyadékfogyasztáson át a kozmetikumok lecseréléséig
  • sokat foglalkoztunk a háttérben húzódó ösztrogéndominanciával is (részletes kivizsgálás, orvosi konzultáció, speciális étrend-, táplálékkiegészítő- és életmód ajánlásokkal)
  • nem halogatta tovább a panaszai teljes kivizsgálását, így az orrpolip műtét is nagyban hozzájárult az eredményekhez

Ha egy szóban össze kellene foglaljam, hogy mi a siker titka és azt, hogy miért is vagyok rá nagyon büszke, akkor ez a szó az ELSZÁNTSÁG lenne. Réka nem áldozatként tekintett magára hanem belátta, hogy már rég foglalkoznia kellett volna a panaszaival. Bár először hibáztatta is magát, hogy idáig fajultak a dolgok, de hamar felismerte, hogy ezzel nem jut előre, hanem azzal fog, ha a kezébe veszi az irányítást és aktívan cselekszik.

Tisztában van azzal is, hogy hosszú út áll még előtte, mire újra teljesen nyugodtan ehet „bármit”, ahogyan azzal is, hogy az életmódváltás alap elemeit a hosszútávú egészségmegőrzése érdekében továbbra is magával kell vigye, de ahogyan minden beépül a rutinba, ezek egyre inkább válnak természetessé.

Köszönöm, hogy megoszthattam ezt a történetet „Réka” engedélyével és köszönöm annak, aki elolvasta, bízom benne, hogy számotokra is bíztató ilyeneket olvasni. A tanulságok pedig sok más egészségügyi problémára is vonatkoztathatók, nem csak a hisztaminérzékenységre.

Remélem, hasznos olvasmánynak találtátok.

Szeretettel,

Detti

Amennyiben úgy érzed, Neked is segítségre van szükséged a személyre szabott segítségre, vedd fel velem a kapcsolatot ITT!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?