Barion Pixel

Cukkini lasagne

Mentes Utakon cukkini lasagne

A hagyományos lasagne számomra teljesen elérhetetlenné vált: nem fogyaszthatok bolti darált húst, paradicsomszószt, tejterméket, sőt, még olyan gluténmentes lasagne tésztát sem találtam, ami csak olyan összetevőket tartalmaz, amik számomra mind jól tolerálhatók. Így amikor először megláttam egy cukkini lasagnet, azonnal ráharaptam az ötletre. Csak egy kis kreativitásra van szükség, és szinte minden ételt át lehet úgy komponálni, hogy beilleszthessük még egy szigorú diétába is!

  • Bolti darált hús: ez viszonylag egyszerűen helyettesíthető a hisztamin diétában ha hentesnél frissen daráltatod le a húst, vagy akár otthoni húsdaráló hiányában aprítógéppel is le lehet aprítani a húst (természetesen így azért más lesz az állaga). Aki hús nélkül készítené, annak helyettesítésre ajánlom pl. a főtt quionoát, kölest vagy akár bio jackfruitot.
  • Paradicsomszósz: készítsünk helyette házi paprikaszószt.
  • Tejtermékek: a besamelt elkészíthetjük kókuszolajjal, rizstejjel és rizsliszttel, a sajt helyett pedig válasszunk egyéni tolerancia/ízlés szerint vegán sajtot, bio/termelői friss sajtot, kecskesajtot…
  • Tészta: a legnagyobb csavar ebben a receptben, hiszen a lasagne tészta helyett szimplán vékony szeletekre vágott cukkinit fogunk használni!

Na, ebből mi fog kisülni? Természetesen a végeredmény nem olyan lesz, mint egy igazi lasagne, de irtó finom, van egy kis lasagne-s ízvilága, na és nem mellesleg egészségesebb és jóval kalóriaszegényebb, mint a hagyományos változata. Érdemes kipróbálni nem csak ételérzékenyeknek. Aki tolerálja a tejtermékeket, az készítheti hagyományos besamellel és mozzerella sajttal, és aki nem hisztaminérzékeny az bátran használhat paradicsomszószt és bolti darálthúst is.

Mentes Utakon cukkini lasagne
Mentes Utakon cukkini lasagne

Recept (6 adag)

Hozzávalók

Elkészítés

Paprikaszósz

  1. A paprikát csumázzuk ki, husszában vágjuk félbe, a fokhagymát a legjobb, ha egyben sütünk egy egész fejet pucolás nélkül, csak a tetejét levágva.
  2. Sütőpapíros tepsin locsoljuk meg kevés kókuszolajjal, enyhén sózzuk, majd 200 fokon addig sütjük, míg a paprika  héja elkezd megégni.
  3. Húzzuk le a paprika héját, a fokhagyma tetszés szerinti részét nyomkodjuk ki, ezután tegyük őket aprítógépbe és pürésítsük össze.
  4. Érdemes újra megkóstolni, hogy elég sós e, szükség esetén még fűszerezzük. Ha túl sűrű, kevés vízzel higítsuk.

TIPP: A paprikaszószt érdemes nagyobb mennyiségben elkészíteni, és üvegekben lefagyasztani kisebb adagokban, így bármikor kéznél van egy kis friss, hisztaminmentes paprikaszósz.

Cukkini lasagne

  1. Először a húst készítsük el: pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a frissen darált/aprítógéppel aprított húst. Adjuk hozzá a fűszereket (só, petrezselyem, oregánó, bazsalikom, majoranna), és pirítsuk készre (kb 20 perc), majd adjuk hozzá a korábban elkészített paprikaszószt, és ezzel is rotyogtassuk össze picit. Ha túl sűrű a szósz, kevés vízzel higíthatjuk.
  2. Amíg sül a hús, készítsük el a besamelt: kevés felhevített olajon pirítsunk meg 3 ek gm lisztet (pl. rizsliszt), majd öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a sót, esetleg kevés borsot és szerecsendiót, és forraljuk 2 percig. Ha nem megfelelő az állaga, higítsuk még tejjel, vagy sűrítsük tovább liszttel.
  3. A két cukkini végeit vágjuk le, majd késsel vagy pl. széles sajtszeletelővel hosszában vágjuk vékony szeletekre. Ha nem akarod, hogy a végén ússzon az alja a lében, mint nálam a képeken, akkor érdemes besózni a cukkini leszeleteket, pár percig állni hagyni, majd papírtörlővel felitatni a levét, így szebb lesz a végeredmény.
  4. Ha minden elkészült, jöhet a rétegezés: kiolajozott nagyméretű jénai tálban terítsük le az első réteg cukkinit, sózzuk meg, majd jöhet rá a paprikaszószos hús, és végül a besamel, majd kezdjük előről. Nálam 3 réteg cukkini jött ki, az utolsó rétegnél a besamelre rászórjuk a reszelt sajtot, és alufóliával lefedve mehet a sütőbe.
  5. 190 fokon 30 percig süssük alufóliával lefedve, majd még kb 20 percet pirítsunk rá anélkül (a sütési idő sütőnként eltérő lehet, de azért nehéz elrontani, időnként nézzünk rá, hogy a cukkini megpuhul e a párában, a végén pedig ne égjen meg).

Kicsit időigényes, de megéri rászánni az időt, és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, így kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánlom, hogy próbálkozzanak meg vele. Na és nem mellesleg, tényleg isteni finom, a mindenevő családom szerint is 🙂

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
[loginform]
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?