Ez a recept határozottan egy új kedvenc – remélem Nálatok is az lesz! Egy újabb tápanyagdús növényi alapú étel, mely könnyedén elkészíthető allergén- és hisztaminmentesen! A hisztaminérzékenyek sokszor csak egyszerű ételeket tudnak fogyasztani/készíteni, rosszabb esetben könnyen válhat egyoldalúvá a táplálkozás, de ennek nem kell így lennie! Igenis kijár a hisztaminérzékenyeknek, ételérzékenyeknek is egy kis különlegesség! A családdal szokás szerint ez is teszteltem, és szerintük is isteni. Egyetlen hátránya, hogy kicsit hosszadalmas elkészíteni, így inkább hétvégére ajánlom, de ígérem, hogy nem kell hozzá nagy konyhai tapasztalat, és tényleg könnyen elkészíthető!
A receptből kb. 2-3 adag lesz, és előre szólok, nagyon laktató, így nem kell belőle nagy adagot szedni!
Elkészítési idő: ~1,5 óra
Recept
Hozzávalók
Házi hisztaminbarát pesto
- 2 nagy marék friss bazsalikom
- 1 nagy / 2 kis gerezd fokhagyma
- 1 tk lenmagőrlemény
- 1/4 tk só (Himalája/tengeri)
- 6 ek extraszűz olívaolaj
- ~40 g vegán fetasajt vagy krémsajt (nálam Violife greek white)
- (aki nem hisztaminérzékeny, az 1 tk frissen facsart citromlevet is adhat hozzá)
Édesburgonya gnocchi
- 600 g édesburgonya (hámozatlanul legyen ennyi a súlya)
- 185 g liszt (én barna rizsliszttel készítettem, de szerintem bármilyen liszttel működik)
- 1/2 tk só
- kevés kókuszolaj
- opcionális: 2 ek gm sörélesztőpehely (annak aki tolerálja!), illetve zöldfűszerekkel tovább lehet fokozni az ízvilágot – pl. oregánó, rozmaring, kakukkfű – de ezek nélkül is nagyon finom!
Elkészítés
- Az édesburgonya végeit vágjuk le és hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd helyezzük egy (opcionálisan sütőpapírral bélelt) tepsire, kevés kókuszolajjal forgassuk össze, és 200 fokon alsó-felső sütésen 30 perc alatt süssük puhára.
- Amíg sül az édesburgonya, készítsük el a pestot: a bazsalikomot mossuk meg, minden összetevőt tegyünk egy aprítógépre, és pürésítsük krémesre.
- Ha megsült az édesburgonya, törjük össze krumplinyomóval, majd egy kanál segítségével pépesítsük össze amennyire tudjuk.
- Adjuk hozzá a lisztet, sót, és opcionálisan a sörélesztőpelyhet és fűszereket, majd alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
- A tésztát osszuk 4 felé, majd lisztezett felületen kezdjük el kézzel sodorni, vágjuk félbe, majd sodorjuk addig, míg körülbelül bő ujjnyi átmérőjű nem lesz. Késsel daraboljuk fel kb 3 cm széles darabokra, majd egy villán végiggördítve formázzuk meg.
- Forraljunk sós vizet, és több részletben főzzük a kis gnocchikat addig, amíg a víz felszínén nem lebegnek.
- A megfőtt gnocchikat pirítsuk néhány percig enyhén kókuszolajos serpenyőben.
- Tálaljuk a pestoval, csírákkal vagy salátával.
Tudom, hogy kicsit macerásnak tűnik, de megéri a végeredmény, és kezdő konyhatündérek is biztosan el tudják készíteni! Remélem, a szavaim és a fotóim elég meggyőzőek, és Ti is kipróbáljátok!