Újabb ínyenc ebéd hisztaminérzékenyeknek, ételérzékenyeknek. Bár a legtöbb receptem vegán, most egy lazacos különlegességgel készültem Nektek, egy kis bazsalikomos tejszínes szósszal megbolondítva, rukkolával és házi zsázsacsírával tálalva. Remélem, meghoztam az étvágyatok!
Bár a hisztaminérzékenyeknek nagy gondot kell fodítaniuk a húsok, és különösen a halfélék frissességére, egy kis odafigyeléssel azonban még ezek is beleférhetnek étrendünkbe. Először is fontos, hogy fagyasztott halat vásároljunk, hiszen csak ekkor tudjuk valóban frissen készíteni. Ugyanakkor a hosszas olvasztás is problémát okozhat, én ezt úgy oldom meg, hogy időnként meleg folyóvíz alatt gyorsítom a folyamatot, így összesen max 1 óra alatt kiolvasztható egy darab hal. Végül pedig nagyon fontos, hogy a halat elkészítés után azonnal, frissen fogyasszuk el, miven a halban rendkívül gyorsan termelődik hisztamin. Természetesen az egyéni tolerancia nagy mértékben eltérhet, illetve a hal fajtájától is függ az esetleges reakció. A fagyasztott lazaccal azonban tapasztalatom szerint elég biztosra mehetünk.
Recept (1 főre)
Hozzávalók
Elkészítés
- 1 adag fagyasztott lazac (kiolvasztva)
- Himalája/tengeri só
- Bazsalikom, rozmaring
- 1/2 fej fehérhagyma
- 50 ml basmati rizs
- 125 ml víz
- Kevés kókuszolaj
- 100 ml sűrű kókuszkrém (adalékmentes)
- 1 csapott tk tápióka keményítő
- Opcionálisan kevés almaecet vagy citromlé annak, aki tolerálja
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütésen.
- A kiolvasztott lazacot vékonyan kenjük be kókuszolajjal, tetejét enyhén sózzuk, és meghintjük bazsalikommal és rozmaringgal, vagy egyéb fűszerekkel (pl. fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű is jól passzolnak hozzá!), és kb 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a hal, készítsük el a rizst és a tejszínes öntetet!
- A hagymát vágjuk apró kockákra, kevés kókuszolajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a rizst és pirítsuk tovább 1-2 percig, végül agjuk hozzá az átmosott rizst, és főzzük addig, míg elpárolog alóla a víz (kb 15 p), majd hagyjuk állni lefedve 5 percig. Ez nem egy pergős rizs, de én személyesen jobban szeretem így, kicsit “ragacsosan”.
- A szószhoz alaposan keverjük el a kókuszkrémet a tápiókakeményítővel, majd sózzuk, és adhatunk ehhez is egy kevés bazsalikomot. Ha a kókuszkrém amúgy is elég sűrű, a tápiókakeményítő elhagyható. Néhány percig forraljuk a keveréket, majd adhatunk hozzá pici almaecetet vagy citromlevet, hogy legyen egy kis savanykás íze.
- Tálaláskor ne felejtsünk el némi zöldséget, salátát is tenni a tányérra!