Barion Pixel

hello@mentesutakon.hu

Mentes Utakon Logo

Neked mit jelent a gyógyulás?

Mentes Utakon - Neked mit jelent a gyógyulás

Gyakran felmerülő kérdés a hisztaminintolerancia és az ételérzékenységek kapcsán, hogy meg lehet-e gyógyulni, na és persze, hogy hogyan. Ez természetesen egy nagyon összetett kérdés, és ezzel a bejegyzéssel nem fogok világmegváltó dolgokat mondani, csak a saját megélésemet és tapasztalataimat ezzel kapcsolatban.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mit jelent számodra a gyógyulás?

Ha azt, hogy szeretnél visszatérni a korábbi, normálisnak hitt életmódodhoz, akkor el kell, hogy keserítselek, de nem jó úton jársz. Tényleg visszatérnél ahhoz az életmódhoz, ami megbetegített? Ugye érzed, hogy nem ez a jó irány? Elgondolkodtál már azon, hogy csak azért, mert ezt az életmódot látod a környezetedben, legyen szó akár családról vagy barátokról, még nem biztos, hogy ez TÉNYLEG normális és fenntartható? Hidd el, sajnos csak idő kérdése, és az emberek többségében kiütköznek majd az egészségügyi problémák.

„De akkor most törődjek bele, hogy egész életemben lemondásokkal kell éljek?”

Közel sem! 😊 Persze vannak olyan egészségügyi állapotok, amikor tényleg örökre le kell mondjunk valamiről, például egy cöliákiásnak a gluténról, de az esetek többségében nem ilyen problémáról van szó. Ha jól csinálod, akkor egy 3-6 hónapos terápiával sikeresen lehet regenerálni a szervezetet úgy, hogy magasabb hisztamintartalmú ételek is fogyasztani tudj, vagy éppen visszaépíts olyan dolgokat az étrendedbe, amikre intoleranciát vagy allergiát állapítottak meg Nálad. Igen, az allergia is el tud múlni!

Mire van szükség ehhez?

  1. A gyökérokok feltárására és terápiás kezelésére (táplálékkiegészítőkkel, természetes módszerekkel, indokolt esetben gyógyszerekkel) 
  2. Egy személyreszabott, jól felépített, tápanyagdús étrendre
  3. Gyulladáscsökkentésre, bélregenerálásra (esetlegesen fennálló áteresztő bélszindróma és diszbiózis kezelésére)
  4. És az elengedhetetlen plusz elem, amiről gyakran megfeledkezünk: az életmód- és szemléletváltás, ami a hosszútávú egészségünk kulcsa!

Sajnos ha valamelyik pont kimarad, könnyen lehet, hogy egy átmeneti állapotjavulás után újra visszaesel egy korábbi pontra, vagy akár mélyebbre. Miért?

  1. Ha a gyökérok kezeletlen marad, szinte lehetetlen állapotjavulást elérni, és garantált a visszaesés
  2. Hosszútávon egy lekorlátozott / nem helyesen összeállított étrenddel a szervezeted nem tud hozzájutni kellő mennyiségben a szükséges tápanyagokhoz, így hátráltatod a gyógyulásodat, vagy akár újabb problémák is kialakulhatnak
  3. A szervezetben lévő gyulladások és az esetleges ÁBSZ, diszbiózis kezelésének elmaradása esetén romlik a tápanyagfelszívódás, és látszólag „ok nélkül” minden igyekezeted hiábavaló lehet az ételmódváltásban
  4. Ha visszatérünk a korábbi életmódunkhoz, idővel mindenbizonnyal újra kezdhetjük előről az egészet…

De pozitív irányba terelve a dolgokat lássuk, hogy nekem mit jelent a gyógyulás?

Ez bennem is folyamatosan változott, de a legfontosabb mindvégig az volt, hogy szükség esetén nyugodtan beülhessek egy étterembe a barátaimmal vagy mehessek vendégségbe, utazhassak, és időnként férjen bele, hogy ehessek olyan allergénekből, amik korábban panaszokat okoztak.

Ez szerencsére már abszolút megvalósult. De mi változott közben?

Egy olyan belső hang ébredt fel bennem, amit már nem tudok, és nem is akarok elhallgattatni. A zsigereimből jövő, elkötelezett tudatosság hangja. Ebben blogomnak is nagy szerepe van, hiszem szeretném, hogy hitelesen tudjak példát mutatni számotokra az életmódváltásban. Így körülbelül 2,5 év alatt oda jutottam, hogy számos élelmiszert, amiről iszonyat nehéz volt lemondanom, és nagyon kívántam, egyszerűen már nem vagyok hajlandó levenni a boltok polcairól. Képtelen vagyok rá – tényleg, próbáltam -, mert tudom, hogy egészségtelen, és tudom, hogy egészséges alternatívákkal is tudok finomat, sőt finomabbat is enni. Ha elutazom vagy vendégségbe megyek, már nem élem meg tehernek, hogy csomagoljak magamnak, és jóízűen fogyasztom mások mellett a saját dolgaimat, míg mások azt mondják, „Detti, nem semmi, hogy milyen elszánt vagy és most is tartod az étrended!”.

Megvan az érzés, amikor nagyon megkívánsz valami kekszet/nasit, és amikor nagy nehezen megengeded magadnak, hogy beleegyél, rájössz, hogy öcsém, ez nem is olyan finom, komolyan ez hiányzott? – Ha igen, jó úton jársz. 😊 

Na de részemről mik azok, amiket nem vagyok hajlandó megvenni: ipari tejtermékek, felvágottak, bolti húsok, napraforgóolajos termékek… de még hosszú lenne a lista. Vannak persze olyan dolgok is, amik időnként becsúsznak, pl. ritkán előfordul, hogy valahol kristálycukrot tartalmazó élelmiszert fogyasztok, de ez tényleg csak néha!

Fontos, hogy ebben kitapasztald a saját határaid és lassan, türelemmel haladj ezen az úton! Időnként a kiegyensúlyozott életmódba is beleférnek „kilengések”, és ezt NEM KELL CSALÁSNAK MEGÉLNI! Ne ébressz magadban bűntudatot, ne stresszeld magad feleslegesen. Ha 80-90 százalékban jól eszel, nem azon a fennmaradó részen fog múlni minden! Azt se hagyd, hogy mások megjegyzései befolyásoljanak ebben. Neked kell érezned, hogy mi jó a Te szervezetednek. Sőt, ezt csakis Te tudhatod igazán.

Nehéz folyamat eljutni erre a szintre, nekem sem egyik napról a másikra ment, és tényleg nagy elszántságot igényelt, de ezzel az általános egészséges életmóddal (aminek nem csak az étkezés a része, hanem a környezeti terhelések csökkentése, rendszeres mozgás lelki egyensúly megtalálása és a stresszkezelés is a része – de ezekről majd külön írok) el tudtam jutni oda, hogy az ételallergiáim és a hisztaminintoleranciám gyakorlatilag elmúltak.

De fontos itt megállni egy szóra. Ha ezek elmúltak, az nem azt jelenti, hogy nem is jöhetnek vissza, vagy hogy töménytelen mennyiségben ehetjük újra a korábban problémát okozó élelmiszereket. Az esetemben például egy stresszesebb időszakban néhány tünetem vissza tud térni – de korántsem olyan mértékben, mint korábban volt jellemző. A legtöbb egészségügyi probléma abból fakad, hogy a helytelen életmód miatt felborul a szervezet egyensúlya, ez azonban visszabillenthető.

De ne feledkezzünk meg róla, hogy csakis a mi saját kezünkben van, hogy egyensúlyban is tartsuk magunkat testileg és lelkileg, és erről mi magunk döntünk, nap mint nap!

Mentes Utakon - Neked mit jelent a gyógyulás

A cél tehát egy olyan hosszútávon is fenntartható, egészséges életmód kialakítása, ami mellett el tudjuk kötelezni magunkat mindenféle hatalmas lemondás nélkül. És az, hogy mit élünk meg lemondásnak, és mit élünk meg lehetőségnek egy tisztább, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életre, az csakis azon múlik, hogy miképp tekintünk a világra. Egyébként számtalan egészségtelen, allergizáló étel, kozmetikum, tisztítószer a környezetre is káros, így ez a szintű tudatosság is sokat segíthet az elköteleződésben – legalábbis az én esetemben határozottan így volt.

Remélem, ezzel is tudtam egy kis biztatást, motivációt nyújtani számotokra!

Kívánom, hogy találjátok meg a saját utatokat az egészség felé! 😊 Ha pedig ebben segítségre van szükségetek, forduljatok hozzám bizalommal!

Szeretettel,

Detti

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?