Mára egy nagyon egyszerű reggeli finomságot hoztam Nektek, méghozzá tejbegrízt, ami azt hiszem, sokunk egyik gyerekkori kedvence. De miért is ne készíthetnénk el egészséges, hisztamin- és allergénmentes változatban? Már számtalan verzióját láttam ennek az egyszerű receptnek, biztosan van olyan köztetek is, akinek nem mondok újat, de azért úgy gondoltam, itt az ideje megosztani Veletek, én hogyan készítem – hátha valakinek így is hasznos tippként szolgál.
Szerintem ez lesz a legkönnyebb recept a blogomon, irtó gyorsan elkészül, és nagyon finom, “mentes íz” nélkül. Na de hogyan lesz mindenmentes a tejbegríz? Nagyon egyszerű, a két fő összetevő a kókusztej és a barna rizsdara lett. De miért barna rizsdara? Mivel a barna rizs hántolatlan, így lényegesen több rostot és ásványi anyagot, vitamint (pl. B vitaminokat, melyek nagyon fontosan hisztamin intolerancia esetén) tartalmaz a hagyományos rizsnél, és felszívódása is lassabb, így egészségesebb és az emésztésnek is kedvezőbb. Persze sima rizsdarával is készíthetjük, de ha tehetjük, válasszuk a barnát.
Édesítésnek glicint használtam, amely egy természetes aminosav, ami nagy mennyiségben található meg a kollagénben. Mellékíz mentes édes íze van, így édesítésére is alkalmas, sőt még hőálló is, így süteményekbe és forró italokba is használható. Édessége megegyezik a normál kristálycukoréval. A glicin tehát egy igazán természetes és egészséges eszköz az édesítésre, bátran próbáljuk ki! Viszont alapvetően nem édesítőszer, a túlzott fogyasztása sem javasolt! Glicin helyett használhatunk eritritet is.
Recept
Hozzávalók
- 50 g barna rizsdara
- 200 ml kókusztej (ha hígabban szereted mehet kicsit több is)
- 1 csapott tk glicin / eritrit
- 1/3 tk vanília őrlemény
- fahéj a szóráshoz
- gyümölcsök a tálaláshoz
Elkészítés
A rizsdarát keverjük el a kókusztejjel, és tegyük fel főni. 1-2 percet forraljuk össze, míg be nem sűrűsödik. Keverjük bele az édesítőt, szórjuk meg fahéjjal, és tálaljuk kedvenc gyümölcseinkkel. Ilyen egyszerű!
Remélem, tetszett a recept, és Te is kipróbálod!