Na végre ide is eljutottam, elhoztam Nektek a kedvenc alap zsemle receptemet, ami pillanatok alatt elkészül! Sajnos a bolti gluténmentes pékáruk többsége nagyon tápanyagszegény, gyors felszívódású és tele van adalékanyagokkal is. Bár alapvetően ebben a receptben is finomított szénhidrát van, de egy hagyományos termékhez képest mivel kölesliszt az alapja, így tápanyagdúsabb és lassabb felszívódású is, amit elősegít a magas rosttartalom és a hozzáadott lenmag is. Ennek ellenére azt javaslom, hogy napi 1 zsemlénél ebből se fogyasszatok többet.
A recept Bake-Free lisztkeverékkel készül, mely márkával már találkozhattatok a blogomon. Nekem személyesen ez a kedvenc márkám lisztkeverékek terén, mert nagyon megbízható a minősége, és az ára is elérhető, na és nem mellesleg hisztamin szempontból is teljesen biztonságos. (Pajzsmirigy problémák, autoimmun betegségek esetén azonban kerülendő a köles (túlzott) fogyasztása!)
Recept 6 zsemléhez
Hozzávalók
- 250 g Bake-Free szénhidrátcsökkentett lisztkeverék
- 15 g lenmag/lenmegpehely
- 5 g só (himlája/tengeri/parajdi)
- 400 g langyos víz
- opcionális (haladó hisztamindiétában): 10 g sörélesztőpehely
Elkészítés
- Keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a vizet, és alaposan gyúrjuk össze.
- Osszuk 6 felé, újból gyúrjuk át a gombócokat, majd kézzel formázzuk ki a zsemléket. Én a tetejüket szeretem bevágni császárzsemle jellegűre, de ez kihagyható.
- 15 percig pihentessük, addig melegítsük elő a sütőt 190 fokra alsó-felső sütésen.
- Sütés előtt vékonyan kenjük le kókuszolajjal a zsemlék tetejét.
- 45-50 perc alatt süssük készre.
- Kihűlés után lefagyasztható, kiolvasztás után szinte a frissen sült zsemle élményét adja.
Ugye nem bonyolult? Igazán nem sok vele az előkészület, és meg is van a heti zsemle adag, egészségesen, természetes összetevőkből! Pirítósként is isteni! Fogyaszd zöldségkrémekkel, salátával, házi felvágottal vagy májkrémmel.