Barion Pixel

hello@mentesutakon.hu

Mentes Utakon Logo

Mindenmentes étkezés – csapda és kiút

Mentes Utakon blog - Mindenmentes étkezés

Ahogyan azt mindenbizonnyal tudjátok, nálam minden a „mindenmentes” étkezés körül forog. Ez a szó azonban úgy gondolom, mindenkinek mást jelent, és sokan már a hallatától is rosszul vannak. Mert hát „valaminek lennie kell benne”, és persze ott vannak azok is, akik ezt valami buta divatnak találják. Azonban én úgy gondolom, hogy ha ez az életmód a megfelelő tudatossággal párosul, akkor ez tulajdonképpen egy tiszta életmódot jelent és sokat tehetünk vele az egészségünkért. Van viszont néhány dolog, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk.

Először is azzal kezdeném, hogy számomra mit jelent a mindenmentes. Ez nálam azt jelenti, hogy a receptjeim minden fő allergéntől mentesek: tej, tojás, glutén, szója és általában az olajos magvaktól is, sőt, ehhez még társult a vegánságom is, és persze kristálycukrot sem fogyasztok. Attól még azonban, hogy valami „mindenmentes”, még nem jelenti, hogy egészséges is. Ugyan úgy lehet rossz minőségű, gyorsan felszívódó, tápanyagszegény és kalóriadús (hízlaló üres kalória), génkezelt, vagy éppen adalékanyagokkal és tartósítószerekkel dúsított… Tehát ezek között is érdemes megfontolni melyik terméket veszed le a polcról, és ezek fogyasztását sem célszerű túlzásba vinni. És ez az, mi miatt a tudatosság elengedhetetlen.

Nagyon jó dolognak tartom az irányt, hogy egyre több mentes termék kapható a boltokban, azonban sajnálatos módon ezek többségét egyáltalán nem tudom fogyasztásra javasolni, a másik része pedig, amiből nem spórolják ki az anyagot adalékokkal, gyakran a megfizethetetlen kategóriába tartozik. Ez így elsőre elég elkeserítően hangzik, viszont fontos azt is szem előtt tartani, hogy itt a feldolgozott élelmiszerekről beszélünk. Amiből pedig amúgy is érdemes minél kevesebbet fogyasztani. És a kis nasikák, kekszek, pékáruk és hasonlók még ha jó összetételűek, „egészségesek” is, akkor sem ezek kellene képezzék az étkezésünk alapját! Tudom, hogy mindenkinek van, amiről nehéz lemondani, de hosszú távon nagyon sokat teszünk az egészségünkért, ha ezek fogyasztását minimalizáljuk. Higgyétek el, ez csak megszokás kérdése. Egy olyan korban vagyunk, ahol az a „normális” hogy mindent gyorsan és azonnal akarunk, és ha ételről van szó, akkor ennek gyakorlatilag nincs is akadálya, hiszen a sarki boltban is mindenféle dologhoz hozzá lehet jutni. De biztos, hogy ez a NORMÁLIS? Hogy lekapjuk a polcról az adalékos, rossz minőségű feldolgozott élelmiszereket? Nem, egyáltalán nem az. Így most még fáj is bemenni a boltba, ha még csorog a nyálad vagy összeszorul a gyomrod a sok kész, csomagolt termék láttán, mindig ez legyen a szemetek előtt, hogy ez csak a rohanó világunk szülte rend, ami tönkretesz bennünket. Én már vakon sétálok el ezen polcok előtt, és Te is képes vagy rá! Értékeljük ennél többre magunkat, és szánjunk időt magunkra, hogy egészséges, teljes értékű élelmiszerekkel tápláljuk a szervezetünket!

A fő kérdés tehát ne az legyen, hogy milyen félkész/késztermékeket tudunk megvenni a boltból, hanem hogy milyen alapanyagokat használjunk!

Így pedig sok szempontból már értelmét is veszti a mindenmentes kifejezés, ami kezd egy negatív kifejezésnek számítani, amin az sem segít, ha egyre több egészségtelen mentes terméket dobnak piacra… Mert még egyszer: attól még, hogy valamire rá van írva, hogy valamitől mentes vagy vegán, még nem jelenti, hogy egészséges is! Mindig nézd meg az összetevőket!

Mikor és meddig kell mentesen étkezni?

Mentes étkezésbe sok okból kezdhet az ember, azonban a legtöbb esetben valamilyen egészségügyi probléma következtében indul meg a folyamat. Vannak persze a korábban említett divatdiétázók is, azonban ez elég veszélyes tud lenni, ha nem egy tudatosan felépített életmódváltásról van szó. Alapvetően pártolom, hogy az egészséges életmód legyen trendi, de sajnos annyi téves és pontatlan információ kering az interneten, hogy segítség nélkül, ahogyan korábban magamon is tapasztaltam, borzasztó nehéz eligazodni. És bizony könnyű azonban a mentes étkezés csapdájába esni.

Kezdjük a legfontosabb dologgal: a bélflóránk azt szereti, ha minél változatosabban táplálkozunk – itt most azonban elsősorban azokra az élelmiszerekre gondolok, amiket a természet adott nekünk, tele vannak rosttal és tápanyagokkal: tehát a zöldségekre, gyümölcsökre és gabonafélékre! Természetesen nem feldolgozott formában – hiszen ekkor csökken a tápanyagtartalmuk és a felszívódásuk is gyorsabb lesz, azaz gyorsabban emelik a vércukorszintet. (Elkészítésükkor törekedjünk kíméletes eljárásokat alkalmazni, mint a párolás vagy a főzés.)

Ebből az is következik, hogy egy feleslegesen lekorlátozott és/vagy rosszul beállított étrend bizony nem csak a bélflóránknak tehet rosszat, hanem a teljes emésztésünknek, és akár tápanyaghiányos állapotokhoz is vezethet! Vannak olyan esetek, amikor tényleg egy életre el kell hagyni bizonyos élelmiszereket (pl. cöliákia esetén a glutént), azonban az esetek többségében ez nincsen így, és a cél mindig az kell(ene) legyen, hogy hosszútávon minél több EGÉSZSÉGES(!) élelmiszert építsünk vissza az étrendünkbe. Még akkor is, ha allergia vagy intolerancia áll fenn.

Allergia vagy intolerancia esetén pár hónapos eliminációs diéta mindenképpen szükséges, bizonyos betegségek/állapotok fennállásakor pedig tartósan is el kell hagyni egyes élelmiszereket, azonban ez önmagában nem oldja meg a problémát. A gyökérokokat kell kezelni, regenerálni kell az emésztőrendszert, csökkenteni a bél áteresztőképességét és a (sejtszintű) gyulladást a szervezetben. Ezután fokozatosan és lehetőleg egyesével meg lehet kezdeni az élelmiszerek visszaépítését, és visszaszoktatni a szervezetünket, hogy újra fogyasztjuk az adott élelmiszert. (Tehát ha pl. allergiát mutattak ki a burgonyára, ne egy krumplifőzelékkel kezdd a visszavezetést…)

Az első csapda ilyenkor, ha valaki meg sem próbálja visszavezetni az élelmiszereket. A doki azt mondta, ezt már soha nem eheted, utána sem jársz, mégis mitől lehet, hogy felnőttként hirtelen érzékeny leszel egy élelmiszerre ami korábban nem okozott problémát, csak beletörődsz, aztán rosszabb esetben (ahogy egyébként nálam is történt) később csak halmozódnak a további egészségügyi problémák. A másik „kedvenc” tanácsom intolerancia esetén, hogy diétázz 2-3 hónapig, aztán kezdd el újra enni… Ahogy fentebb már leírtam, ez nem ilyen egyszerű!

A második csapda, ha túl korán vagy túl nagy hévvel kezded el visszavezetni az élelmiszereket. Tudom, hogy nagyon nehéz, de legyünk türelmesek! Enélkül nem fog menni, és ha csak csalódást okozol magadnak, utána még nehezebb lesz a folyamat. Amikor elkezdünk visszavezetni élelmiszereket, a bélflóránknak ehhez alkalmazkodni kell, amihez idő kell. Ezért fontos a fokozatosság és a türelem. De ha tudod, mi történik a testedben, az sokat segíthet ebben.

Az pedig mindig egyéni mérlegelést igényel, hogy miket nem érdemes visszavezetni, vagy bent tartani az étrendünkben – legalábbis napi szintű / rendszeres fogyasztásra. Nem ajánlom viszont senkinek a túl sok adalékanyagot, tartósítószereket, ízfokozókat, mesterséges édesítőszereket tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, sem a napraforgó-, repce- vagy pálmaolaj, az ipari tejtermékek és húskészítmények (90% alatti hústartalom) fogyasztását. Ha követed az oldalam, akkor minden bizonnyal már így is kénytelen vagy megnézni a címkén az összetevőket… De hidd el, hogy hosszútávon így jársz jobban, és sokat teszel vele az egészségedért!

Hosszútávon tehát törekedjünk mindig a kiegyensúlyozott, változatos, tiszta táplálkozásra és meglesz a gyümölcse! Mutass példát a családodnak, környezetednek, ha pedig még gyermekvállalás előtt állsz, arra is gondolj, hogy ezzel nem csak a fogantatást könnyíted meg, de megágyazol egy egészséges baba fejlődésének is!

Remélem, hasznos és motiváló olvasmány volt számotokra!

Szeretettel,
Detti

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?