Barion Pixel

hello@mentesutakon.hu

Mentes Utakon Logo

Miért növényi alapú ételeket találsz nálam?

Miért növényi alapú ételeket találsz nálam?

Mentes Utakon blog - Miért növényi alapú ételeket találsz nálam?

Miért növényi alapú ételeket találsz nálam?

Felmerülhetett Bennetek a kérdés, hogy miért van az, hogy egy jó ideje már csak növényi ételeket láttok nálam. Van, akinek ez tetszik, van, akinek pedig nem, (bár a többségnek úgy gondolom igen) mindenesetre szeretném helyretenni az ezzel kapcsolatos dolgokat, és némi magyarázattal szolgálni az okairól. Ezt szeretném a következőkben néhány pontban összefoglalni Nektek.

1. Miért kezdtem el csökkenteni az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását?

Gondolom nem lep meg senkit, hogy az első számomra az egészség. Amikor egészségügyi okokból szigorú diétába kezdtem, három fő ok miatt csökkentettem az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását:

1. Allergiát mutattak ki nálam a tejfehérjére és a tojásfehérjére is, így nem volt kérdés, hogy ezeket nem fogyasztom.

2. A hisztamindiéta miatt nagyon megterhelőnek éreztem, hogy fokozottan ügyeljek a húsok frissességére, így ezt is egyre ritkábban fogyasztottam.

3. Az állati eredetű termékek csökkentésével összességében nagyon sok javulást éreztem magamon kívülről-belülről, emellett már a csirkehús fogyasztása is kezdett egyre kevésbé jól esni. Úgy éreztem, nem tudok a megfelelő minőségű húshoz jutni, amit nyugodt szívvel el tudok fogyasztani.

Már réges-rég egy vegán diéta határán álltam, azonban a hisztamindiéta kezdeti szakaszában egyértelmű volt, hogy a megfelelő fehérjebevitelhez szükségem van húsra  is, hiszen a legjobb növényi fehérjeforrások egy része ki volt zárva az étrendemből (hüvelyesek (lencse, szója, babfélék), gombák, bizonyos magvak). Beállítottam magamnak egy kiegyensúlyozott étrendet alkalmi húsfogyasztással (ekkor is inkább kacsát vagy vadlazacot fogyasztottam), főként növényi alapokon, amivel sikerült is visszaállítanom a szervezetem egyensúlyát, és fokozatosan egyre több ételt tudtam visszaépíteni az étrendembe.

2. Miért javaslom az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentését?

Erre most nagyon röviden és tömören szeretnék válaszolni, mert egyébként a végtelenségig lehetne róla pro és kontra érveket sorolni, illetve szakmai vitákba bonyolódni, ami nem célom ezzel a személyes hangvételű beszámolóval.

Tehát röviden: a vörös húsok, rossz minőségű feldolgozott húskészítmények (virslik, felvágottak…) káros egészségügyi hatásait már egyértelműen kimutatták (elsősorban a rák kialakulásával hozható összefüggésbe), éppúgy, ahogyan az ipari tejtermékek esetében (leginkább a gyulladáskeltő hatás, magas hormontartalom kapcsán). Ebbe most mélyebben nem mennék bele, de ha érdekel Titeket, később szívesen írok róla részletesebben, ahogyan arról is, hogy fenntarthatósági okokból miért hatalmas probléma az ipari állattenyésztés.

Ez azt jelentené, hogy egyáltalán nem szabadna ezeket fogyasztani? Távol álljon tőlem, hogy ezt állítsam. Viszont szeretném felnyitni az emberek szemét, hogy napjainkban mennyire túlzásba visszük az állati eredetű termékek fogyasztását. Lehet mondani, hogy az ember mindenevő, de ez a mértéktelen hús-, tej- és tojásfogyasztás egy cseppet sem természetes. (Most egy átlag háztartásról beszélek, ahol nem telhet el egy étkezés a fentiek nélkül.) Az én álláspontom az, hogy a mennyiség helyet adjunk inkább a minőségre. Válasszátok a szabadtartású állatok húsát és tojását, felvágottakból pedig minimum 90%-os hústartalmú termékeket, de a legjobb, ha a són kívül semmi egyéb adalék nincsen benne! Tejtermékek esetében pedig egyértelműen csak a minőségi házi és a bio termékek mértékletes fogyasztását ajánlom. Tehát még egyszer hangsúlyoznám, hogy nem mondom azt, hogy mindenki azonnal térjen át teljesen növényi étrendre.

3. Akkor miért vannak mostanában teljesen növényi alapú receptjeim?

Erre a válasz egyszerű, de mégis összetett. Az egyik ok, hogy a fentiekből kifolyólag és egyéb hatások révén úgy döntöttem, hogy az egészségem és a környezet védelméért, a lelki békém érdekében (nálam ez elsősorban annyit tesz, hogy erőszakmentesen táplálkozzak) kb. 2 hónapja teljesen növényi alapú táplálkozásra tértem át, azaz már nem fogyasztok semmilyen állati eredetű élelmiszert. Ugye így megértitek, hogy már szívesen állok neki kacsát sütni vagy májat pirítani…

A másik dolog pedig, amit tapasztalok, hogy a legtöbbeknek pontosan az esik nehezükre, hogy kitalálják, növényi alapanyagokból hogyan lehet teljes értékű, laktató fogásokat készíteni. Én pedig ezt szeretném megmutatni, hogy nem kell hús ahhoz, hogy egy teljes, gusztusos és ízletes ételt állítsunk össze. Szeretnék másokat kreativitásra ösztönözni és arra, hogy minél több egészséges növényi alapú dolgot fogyasszanak. Bízom benne, hogy az ételfotóim láttán még egy nagy húsevőnek is összefuthat a nyál a szájában, és meg tudom mutatni, hogy nem csak a hús lehet a főétel, minden más pedig csak köret.

4. Akkor csak növényi alapú étrenddel foglalkozom és mindenkinek ezt ajánlom? – NEM!

Az oldalamat látva van, aki esetleg elriadhat, hogy ha eljön hozzám tanácsadásra, a kezébe nyomok egy vegán étrendet. Akiben ez felmerül, hadd nyugtassam meg, hogy ez nincsen így. Minden étrendet az ügyfelem egészségügyi állapotához és személyes preferenciájához igazítom. Vannak olyan esetek (pl. PCOS), amikor kifejezetten javaslom a növényi étrendet, és vannak, amikor egyértelműen szükség van állati eredetű fehérjeforrásokra is (pl. kezdő hisztamindiéta). Emellett minden szervezet egyéni, más az emésztésünk, anyagcserénk, így nincs egyetlen étrend, ami mindenki számára megfelelő lenne.

Én pedig senkire sem erőltetek rá egy növényi étrendet, mert úgy gondolom, ez egy olyan elhatározás, ami őszintén, belülről kell jöjjön. Tudom, hogy ez sokak számára elképzelhetetlen, sokáig én sem tudtam, hogyan lehet felvágott és sajt nélkül élni, de ezt már évek óta sikerül teljesítenem, és már egy cseppet sem érzem lemondásnak.

Ha érdekel Titeket, hogy mire érdemes figyelni a növényi alapú diétában; hogy hogyan oldom meg így az étkezésemet akár a mindennapokban, akár utazáskor; vagy hogy mit szól hozzá a környezetem és ezt hogyan kezelem, írjátok meg, és folytatom a történetet! 🙂

Remélem, érdekes és hasznos olvasmányt tudtam hozni számotokra!

További szép napot!
Szeretettel,
Detti

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?