
Aki követ Instagramon, az valószínű tudja, hogy a reggeli a kedvenc étkezésem, és hogy sosem unom meg a reggeli kásákat. Ennek a titka, hogy tényleg mindig máshogy készítem, így hiába eszem minden reggel kását, mégis változatosak az összetevői. Szeretem mindig más-más superfooddal feldobni. Az új kedvenc párosításom a meggyes-mákos zabkása lett, amikor nemrégiben kiderült a vashiányom.
De miért is szuper ez a kombináció? A fentiekből adódóan kiváló jól felszívódó vasforrás, de emellett sok vitaminhoz és ásványianyaghoz juthatunk belőle, és nem mellesleg még gyulladáscsökkentő hatású is. Tápláló fogás is, hiszen jó arányban jutunk hozzá szénhidráthoz, fehérjéhez és telítetlen zsírokhoz is. Igen igen, ilyen egy jó napindító, ami megadja az energiát, és nem leszünk éhesek 1 óra múlva!
A mák nem teljesen hisztaminmentes (1-es besorolású), de ha tolerálod, érdemes minél előbb visszavezetni az étrendbe. Normál esetben 1-2 hét diéta után már fogyasztható lehet a kezdeti szakaszban is. És ugyebár jön a Karácsony is, és szeretjük a mákot… 🙂

Recept
Hozzávalók
- 5 ek (gluténmentes / bio) zabpehely
- 1 ek bio mák
- 1 ek chiamag
- Opcionális: 1 ek rizscsírafehérje + édesítésnek 1 szem datolya felaprítva
- 1-2 késhegynyi vanília őrlemény
- 1 csipet parajdi só
- Kb 200 ml víz
- 1 nagy marék fagyasztott meggy
Elkészítés
- A száraz összetevőket keverjük össze, majd öntsük fel a forró vízzel úgy, hogy kicsit lepje el, majd hagyjuk állni pár percet.
- Ezután keverjük bele a meggyet, és így is hagyjuk kicsit állni, míg kiolvad. Így egyből le is hűti a kását, és azonnal fogyasztható.
Ennyike. Egyébként tűzhelyen egyben is elkészíthetitek, de én az egyszerűség kedvéért a forrázós megoldást szoktam választani. Tökéletes a rohanós reggelekre, és jól zárható üvegedényben könnyen szállítható is. Remélem, Nektek is ízleni fog!
Szeretettel,
Detti