
Ha a karácsonyi hajtás után egy igazán gyorsan elkészíthető, egészséges finomságra vágysz, akkor nem kell tovább keresgélni! (Már ha bírsz még édességet enni :D) Ez a mézeskalácsos magvas golyó tökéletes választás lesz a szilveszteri partikra is, de vigyázz, nehogy elegyék előled a többiek! 🙂
A recept gluténmentes, vegán, hisztaminszegény, viszont tartamaz magvakat, de ezeket egyéni toleranciád szerint kedvedre variálhatod, más magokkal, vagy akár egy részét földimandulára cserélve is finom lesz! A magvak rendkívül tápanyagdúsak, így amelyiket tolerálod, azt mértékkel érdemes beépíteni az étrendedbe. Én a recepthez a legalacsonyabb hisztamintartalmúak közül válogattam.
Recept
kb. 30 db kicsi golyóhoz
Hozzávalók
- 80 g mandula (héj nélkül)
- 20 g brazil dió (más néven paradió)
- 160 g friss, magozott datolya
- 30 g tahini (szezámpaszta)
- 1 tk mézeskalácsfűszer
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 tk vanília őrlemény
- 1 csipet só
- opcionális: 2 tk karob/kakaópor
- Kendermag a forgatáshoz (kókuszreszelékkel, puffasztott kölessel, karob/kakaóporral is helyettesíthető)
Elkészítés

Na jól figyelj… 🙂 Tegyél mindent egy aprítógépbe, dolgozd jól össze, kiskanálnyi adagokból formázz golyókat, majd forgasd a kendermagba. Fogyasztás előtt legalább fél órát pihentesd hűtőben. Ha túl ragacsos, akkor már a forgatás előtt is behűtheted, de én enélkül is szépen tudtam formázni.
Vigyázat, nehéz vele leállni! 🙂