Ebben a nagy hőségben nincs is jobb reggeli, mint egy könnyű, hideg smoothie tál! Nálam persze kizárólag egészséges, természetes összetevőkből készül, hisztaminszegény változatban. A gyümölcsket persze kedvetekre variálhatjátok, de nem csak az alap összetevőkkel, hanem a toppingokkal is még változatosabbá és színesebbé tehetitek.
Az összeállításnál ügyeltem rá, hogy tápláló legyen (az állaga is viszonylag sűrű), és hogy minden fontos tápanyagból kerüljön bele. A gyümölcsökben van bőven szénhidrát, rost, és persze vitaminok is (inzulinrezisztencia esetén viszont vigyázzunk a sok gyümölccsel!). A rizscsírafehérjeporral a fehérjetartalom is megvan benne, a chiamag szintén kiváló fehérje- és omega-3 zsírsav forrás. Opcionálisan találjátok az összetevők között a spirulinát, ami egy algaféle, melynek szintén magas a fehérjetartalma, és rendkívül sok pozitív élettani hatással bír, többek között erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő, antihisztamin hatású, és jelentős a vitamin- és ásványianyag tartalma is. Az algaféléket azonban a hisztamin táblázatokban magas jódtartalmuk miatt 2-3-asként találhatjuk, ezért kezdő diéta esetén nem javaslom a fogyasztását! Később azonban érdemes lehet vele próbálkozni, hiszen ezzel is támogathatjuk egészségünket és a szervezet egyensúlyát.
További extraként a bél támogatására és halkollagént és natúr L-glutamin port is szoktam bele tenni, ezek hisztamin intolerancia esetén is bátran fogyaszthatók!
Recept 1 adaghoz
Hozzávalók
- ~100 ml fagyasztott áfonya
- 2 őszibarack (én nem hámozom, csak eltávolítom a magot)
- 75 ml kókuszjoghurt (kedvencem: All In Natural Food)
- 2 ek gm zab/köles/quinoapehely VAGY 1 ek instant köleskása
- 1 nagy ek rizscsíra fehérjepor
- 1 tk chiamag
- 1/3 tk (ceyloni) fahéj
- késhegynyi vanília őrlemény
- 1 csipet só
- 1 tk méz/agave- vagy juharszirup (elhagyható)
- Opcionális extrák:
- 1 tk bio spirulina por
- 1 tk halkollagén
- 5 g L-glutamin por (natúr, adalékmentes!)
Az elkészítést szerintem nem kell részleteni, mindent összeturmixolunk, és készen is van! Tálaljuk egy szép tálban és jöhetnek rá a toppingok! Toppingként használhattok kókuszchipset, (gluténmentes) granolát (lehet házi is, vagy pl. Hester’s Life kókuszos granola), puffasztott kölest/quinoát/rizst, chiamagot vagy egyéb magvakat amit toleráltok.
Remélem, hasznosnak találtátok a bejegyzést, és Nektek is ízleni fog!