Mivel a heti recept nagyon egyszerű volt, ezért gondoltam, hozom egy kis extra tartalmat is. Mivel mostanában központi kérdés lett a spórolás, ezért egy olyan receptet hoztam, amivel jó sok pénzt meg lehet takarítani. Ilyen ugyanis a házi növényi tejkészítés. Vagyis növényi ital, hivatalosan így korrekt a megnevezés… 🙂 Én magam is igyekszem spórolni, ezért minden receptemnél szempont az is, hogy költséghatékonyak legyenek, de a növényi italok talán olyanok, aminek az otthoni elkészítése a legtöbbeknek talán már komfortzónán kívül esik. Pedig tényleg nem egy nagy dolog! Mutatom is!
Recept
Hozzávalók
- 1 marék kesudió (vagy mandula)
- 1 nagy csipet bio kókuszchips
- 1 csipet parajdi só
- 1 l szűrt víz
Elkészítés
Én a házi tejeket Tefal leveskészítőben gyártom, ez a növényi tejkészítők olcsóbb kivitele… 🙂 Mindent belerakok, elindítom a „smooth soup” programot, és 23 p alatt elkészül a „tej”.
Tejkészítő hiányában tűzhelyen is készíthetitek lábasban 20-30 perc főzéssel, majd kézi turmixolással.
A végén én kis kézi fém szűrővel szoktam leszűrni. Hűtőben 3-4 napig eláll.
Ízlés szerint ízesíthető pl. vaníliával, vagy édesíthető, de szerintem így tökéletes, és feleslegesen nem kell növelni a kalóriabevitelt sem. Fogyasszátok egészséggel!
Szeretettel,
Detti