Miért is jó az overnight oat, azaz az egy éjszakán át hűtőben „áztatott” zabkása? Hát aki ki nem állhatja a kásákat (ami számomra érthetetlen, bocsi 😀 ) annak most nem leszek a kedvence, de azért némi új infoval talán Nektek is szolgálhatok!
Szóval röviden összegezve a frissen főtt vagy leforrázott kásákhoz képest az „overnight” verzió előnye azon felül, hogy könnyebben emészthető, hogy lassabb felszívódású is, mivel a zabban lévő keményítő egy része ezesetben is rezisztens keményítővé alakul a hűtés során. A rezisztens keményítő pedig tulajdonképpen rostként viselkedik, azaz nem szívódik fel, ezáltal nem emeli a vércukorszintet, még laktatóbb lesz, és közben pedig a jótékony bélbaktériumoknak is táptalajt biztosítunk vele. Persze a receptemben lévő chiamag és útifűmaghéj is támogatják a lassabb felszívódást.
További előny lehet, ha már este előkészítjük a reggelinket, akkor a reggeli rohanást is meg lehet vele könnyíteni. Csak bekészítjük egy jól zárható üvegedénybe, és reggel elég rádobni a friss gyümölcsöt, esetleg egy marék magot, és indulhatunk is!
Recept
Hozzávalók (1 adag)
- 5 ek gluténmentes zabpehely (vagy köles/hajdina/quinoapehely)
- 1 ek chiamag
- 1 csapott ek bio útifűmaghéj (elhagyható)
- 1 ek barnarizs- vagy kenderfehérje
- 3 ek növényi joghurt
- 100 ml víz (/növényi ital)
- ceyloni fahéj
- opcionális: 1 csapott tk karobpor (ha tolerálod)
Elkészítés
Minden összetevőt keverjünk össze egy üvegedényben, majd mehet a hűtőbe éjszakára.
Reggel tegyünk rá egyéni toleranciánk szerinti friss / fagyasztott gyümölcsöket, egy marék (hisztaminszegény) magot – nálam most mangó, fagyasztott áfonya, liofilizált tőzegáfonya, mandula és brazil dió került rá.
Igen, tényleg ennyi, és meg is vagyunk! 🙂 Remélem, Ti is szeretni fogjátok, érdemes kipróbálni akkor is, ha máskor úgy érzitek, hamar megéheztek a kása után! A fűszerekkel pedig tudjátok, bátran engedjétek el a fantáziátokat: kardamom, gyömbér, kurkuma, vanília őrlemény – mind szuperek az ízvilág feldobására! Fogyasszátok egészséggel!
Szeretettel,
Detti