Barion Pixel

Zöldséges fasírtgolyó párolt lilakáposztával

Mentes Utakon - Zöldség-fasírt párolt lilakáposztával

Folytatom az ünnepi hangolódást. Ígérem, jövő héten jönnek a desszertek is! Előbb azonban még jöjjön egy ízletes, tápláló reform főétel, ami még a kissé válogatós apukámnak is ízlett. Ez mindig nagy öröm számomra.

Az összetevők nem véletlenszerűen lettek összeválogatva. A fasírt alapja az imádott vöröslencsém. (Tudjátok, 24-48 óra áztatás hűtőben, vizet naponta 2-3x cserélve.) Hogy ellensúlyozzam az esetleges puffasztó hatását, ezért édesköményt is csempésztem bele. Az ízélmény és a tápérték javítására még egy kevés friss, bio csiperkegomba is került bele, de ha nem tolerálod, el is hagyhatod. Bár elég jót tesz az ízének is.

A párolt lilakápim pedig nálam természetesen hisztaminszegény vörösborral készült, de kezdő diétában, bélregenerálás alatt ez inkább hagyjátok ki belőle. Viszont a tavalyi receptemen, ami az Ünnepi Receptfüzetemben volt, kicsit változtattam. Elnézést azoktól, akik utálják a mazsolát, de ebbe is az került. Nem tudom, mi lett velem, hogy ilyen mazsolamánia tört rám, mert amúgy mindig is utálta a mazsolát. De nagyon.

Viszont így átgondolva, talán ez volt az utolsó dolog, amit amúgy nem szívesen ettem meg. Így, hogy a táplálkozásom tudatos, és bizony az évek alatt erőteljesen átalakult az ízlésem, már azt hiszem nincs is olyan (természetes) dolog, ami ne ízlene, csak olyan, amit belső elhatározásból nem vagyok hajlandó megenni az egészségem érdekében. Na, sokat fecsegtem ma, jöjjön a recept!

Mentes Utakon - Zöldség-fasírt párolt lilakáposztával

Recept (4-6 adag)

Hozzávalók

Zöldséges fasírtgolyó

Vörösboros párolt lilakáposzta

*A szőlő az egyik legagyonvegyszerezettebb gyümölcs, mindenképp csak bio mazsola választását javaslom!

Elkészítés

  1. A vöröslencsét tegyük fel főni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és kb. 15-20 perc alatt megfőzzük (nem baj, ha kicsit túlfő).
  2. A hagymákat pucoljuk meg, és vagy vágjuk nagyon apróra, a megmosott csiperkét és édesköményt is vágjuk kisebb kockákra.
  3. Kevés kókuszolajon kezdjük el pirítani a fehérhagymát. Ha ez majdnem kész, mehet rá a fokhagyma, majd a gomba és az édeskömény is, sózzuk és nagyjából átsütjük őket.
  4. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és közben készítsük elő a többi összetevőt.
  5. Egy aprítógépben kicsit daráljuk le a zabpelyhet és a magvat (nem kell lisztté, maradjon darabos), majd tegyük félre egy tálba. Adjuk hozzá a lenmaglisztet és a fűszereket, majd keverjük el.
  6. A főtt lencséből kb 100-150 grammot adjuk a keverékhez a pirított zöldségekkel, és alaposan gyúrjuk össze.
  7. Nedves kézzel evőkanálnyi adagokból formázzunk belőle golyókat, és sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  8. Mehet is a sütőbe, kb 30-35 perc alatt készre sütjük.
  9. A maradék kb 350 g főtt lencsét én pürésítettem, még picit fűszereztem, és ezt használtam a tálaláshoz dekornak + mártogatósnak, de szuper szendvicskrémnek is. (Ha erre nincs szükséged, főzz kevesebb lencsét.)

Amíg sül a fasírtunk, készítsük el a káposztát:

  1. A káposztát és a megpucolt almát reszeljük le nagylyukú reszelőn, sózzuk
  2. be, és tegyük félre.
  3. A fehérhagymát kockázzuk fel és pirítsuk üvegesre a kókuszolajon.
  4. Borítsuk a lábasba a káposztát és az almát a kieresztett levével együtt, adjuk hozzá a mazsolát.
  5. Fűszerezzük, hozzáadjuk az almaecetet és a bort, és kb fél óra alatt készre pároljuk.

A lilakáposztát hisztamindiéta elején elkészíthetitek a bor nélkül is, de nagyon jó ízt ad neki. Ne feledjétek a múlt heti meglepetésemet:

Rendeljetek az ünnepekre 5% kedvezménnyel a Mentes Bor webshopról a MENTESUTAKON kuponkóddal!
www.mentesbor.hu/rendeles

Bízom benne, hogy Ti is szeretni fogjátok, és Nálatok is helyet kapnak majd az ünnepi asztalon!

Szeretettel,

Detti

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?