Ismeritek a mángoldot? Az én étrendemből eddig valahogy teljesen kimaradt, pedig körülbelül 2 éve szeretném kipróbálni, hiszen ez a szuper zöldség hisztamin diétában is fogyasztható, és remek lehet például a spenót helyettesítésére is! Amikor nemrég megláttam az Aldiban, gyorsan le is csaptam rá, és készítettem Nektek egy nagyon egyszerű receptet. Na de miért jó mángoldot enni? Egyrészt magas a K vitamin és az antioxidáns tartalma, de jó hatással van a vércukorszintre és a vérnyomásra is. Felhasználhatjuk salátákhoz, tésztaételekhez, leveshez, vagy akár főzeléket is készíthetünk belőle.
Ezt a receptet (ahogy sok receptemet) érdemes rugalmasan kezelni, azaz igazítsátok egyéni toleranciátokhoz! A sörélesztőpehely és a gomba nem hisztaminmentesek! A sörélesztőt akár csak el is hagyhatjátok, a gomba helyett pedig bátran használjatok más zöldséget, amit toleráltok, pl. cukkini, répa. Én most shiitake gombával készítettem, ami az egyik legerősebb gyógyhatású gombafajta, de hisztamin szempontból egyébként a friss, fehér csiperke a legbiztonságosabb választás, ha már gombát ennénk, de mint tudjátok, én már elég bátran eszek dolgokat. És ugyebár azt is szeretném megmutatni, hogy ide is el lehet jutni, illetve nem csak hisztaminosok követnek, így nekik is szeretnék minél színesebb, változatosabb ételeket mutatni. Na de akkor lássuk is végre, hogy készül ez a guszta fogás!
- 3 - 4 adag
Recept
Hozzávalók
- 9 nagy mángoldlevél
- 150 ml köles / barna- vagy basmati rizs
- 1 közepes fej fehérhagyma
- 250 g shiitake gomba
- 2 ek gluténmentes sörélesztőpehely (elhagyható)
- fűszerek: petrezselyem, bazsalikom, oregánó, kevés fehérbors
- kevés kókuszolaj
- Öntet: kókuszjoghurt/kókuszkrém + só + 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A kölest/rizst mossuk át háromszor.
- Kevés kókuszolajon pirítsuk le a felaprított fehérhagymát, majd adjuk hozzá a megmosott, felvágott gombát is. Közben fűszerezzük.
- Ha a gomba is lepirult, adjuk hozzá a kölest/rizst, öntsük fel 375 ml vízzel, még sózzuk picit, majd addig főzzük, míg elfő a leve. Végül belekeverjük a sörélesztőpelyhet, és pár percig lefedve hagyjuk állni.
- Közben egy nagy lábasban forraljunk enyhén sós vizet. A megmosott mángold leveleket lógassuk bele és 2 percre, majd tegyük félre lecsöpögni, és vágjuk le a vastag, fehér torzsáját*.
- Végül indulhat a töltés: kb 2 evőkanál tölteléket tegyünk 1 levélre, hosszabbik oldalain hajtsuk fel két oldalt a levelet a töltelékre, majd az ellenkező irányból csavarjuk fel a tekercseket, közben kézzel formázzuk, nyomkodjuk össze kicsit a tölteléket a levélen keresztül.
- Én egy jénaiba sorakoztattam őket. Ha tovább extráznád, vékonyan kend le kókuszolajjal, reszelj rá (növényi) sajtot, és dobd be még 10-15 percre a sütőbe. Nálam most csak egy kis fohagymás-joghurtos öntet került a tetejére.
*A torzsáját egyébként belekeverhetjük a töltelékbe is, bár akkor érdemes forrázás előtt levágni, és ezt is lepirítani a gombával; de eltehetjük salátákhoz is.
Remélem, Nektek is ízleni fog, és segít színesebbé tenni az étrendeteket! 🙂