Végre itt a spárgaszezon! Ugye rendszeresen fogyasztotok ebből a szuper egészséges, hisztaminmentes zöldségből? Grillezhetjük, főzhetjük, párolhatjuk… és bár a baconbe csavart változatot a hisztamin diétában hanyagolnunk kell, de így is nagyon finom ételeket készíthetünk vele, amiből most az egyik kedvencemet, a spárgás rizottót hoztam el Nektek.
A recept előtt néhány szó a spárgáról. A spárga rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: kiemelkedő a C, E, A, K és B-vitamin tartalma, emellett tartalmaz például kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és fontos nyomelemeket is. Lúgosító, gyulladáscsökkentő hatású zöldség, mely tisztítja a vesét, és hatékony vízhajtó is. Ezentúl könnyen emészthető és kalóriaszegény is, na és mindezek mellett még az íze is isteni! Nem tudom miért, de én sosem ettem spárgát korábban, de ilyen előnyökkel jár ez a sok ételérzékenység: új egészséges és finom zöldségeket fedezhetünk fel és építhetjük be az étrendünkbe!
Recept
Hozzávalók
- 250 g zöld spárga
- 1 nagy sárgarépa
- 1 fej fehérhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 150 ml rizottó rizs
- 5 dl zöldség alaplé
- só, kurkuma
- friss petrezselyem, bazsalikom
- opcionális: 2 ek gluténmentes sörélesztőpehely (hisztaminérzékenyek óvatosan teszteljék egyéni toleranciájukat!)
- 1 dl kókusztejszín
- 1-2 ek kókuszolaj (vagy kacsazsír) a sütéshez
Elkészítés
- Vágjuk le a spárga fás végeit és óvatosan tisztítsuk meg a “pikkelyektől”. Vágjuk le a fejeket, a szárakat pedig hosszában vágjuk ketté, majd vágjuk félbe keresztben is, hogy könnyebben kezelhető legyen. Aprítsuk fel a fehérhagymár és pucoljuk meg a fokhagymát. (Ha nem tolerálod a fokhagymát, nyugodtan hagyd ki.) A répát pucoljuk meg és nagylyukú reszelnőn lereszeljük.
- Kevés kókuszolajon kicsit pirítsuk meg a spárgát majd szedjük ki a lábasból, és pirítsuk le benne a felaprózott fehérhagymát. Amikor majdnem kész, nyomjuk bele a fokhagymákat.
- Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk rövid ideig, majd öntsük rá a fehérbort, és főzzük el róla.
- Ezután kezdődhet a türlemjáték: az alaplevet merőkanalanként adjuk hozzá a rizshez, mindig akkor, amikor már szinte az egészet felszívja. Folyamatos felügyeletet, gyakori kevergetést igényel a folyamat! Ügyeljünk rá, hogy az alaplé szobahőmérsékletű/langyos legyen.
- Az első adag alaplével már hozzá is adhatjuk a lereszelt répát. Sózzuk, és (amennyiben az alaplevünkben nem volt) adjuk hozzá kevés kurkumát is.
- Közben aprítsuk fel a friss bazsalikomot és petrezselymet. Az utolsó adag alaplével adjunk hozzá a sörélesztőpelyhet, a friss zöldfűszereket, és a lepirított spárgát is. (Néhány spárgafejet rakjunk félre a mutatósabb tálaláshoz..)
- Végül öntsünk hozzá 1 dl kókusztejszínt, és 1-2 percet ezzel is forraljuk, majd még 2 prcig lefedve hagyjuk állni.
- Tálaljuk magában, vagy akár egy kevés sörélesztőpehellyel / reszelt növényi sajttal megszórva.
Nagyon finom ízes, krémes állagú rizottót kapunk. Bátran kínáljatok vele nem ételérzékenyeket is, nem fognak csalódni! Ahogy fentebb írtam is, a fehérbort helyettesíthetitek alaplével, úgy is finom lesz, de meg kell mondjam, az adja meg neki azt az ízt, amitől tökéletes lesz a rizottó, és ami miatt simán 2 tányérral is megeszek belőle egyszerre… Az alaplé is helyettesíthető vízzel, egyébként szerintem 1 dl bor+ 5 dl víz kombóval is nagyon fini, de persze az igazi az alaplével! Remélem, Nektek is ízleni fog!